De schaduwzijde van Rainbow Loom

“Ben je aan het punniken” vroeg ik mijn nichtje toen ik haar bezig zag met iets dat leek op een naald en een punnikklosje. “Wat is dat?” was haar reactie en voordat ik antwoord kon geven bracht zij mij op de hoogte van de nieuwe rage: Loomen.

rainbow loom-duurzaamheiskompas

Rainbow Loom dateert uit 2010 en is bedacht door Cheong Choon ng. Pas dit jaar zijn de elastiekjes die in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar zijn, doorgebroken in Nederland en de rest van Europa. Aan een goede rage doet iedereen mee, jong en oud, bekende en onbekende mensen.

Laagdrempelig en goedkoop

Een van de redenen dat men massaal aan het loomen gaat, is het internet. Wil je het leren of wil je iets nieuws proberen? Dan bieden online platforms zoals Youtube tutorials aan waardoor je direct aan de slag kunt. Het enige wat je nodig hebt zijn elastiekjes, een speciaal Rainbow Loom bordje met tandjes en een soort haaknaald.

Er zijn al tientallen (web)winkels en blogs in het leven geroepen om te kunnen profiteren van de trend. Maar ongetwijfeld staan de elastiekjes het zelfde lot te wachten als de Scoubidoo armbandjes en Flippo’s die eerder het straatbeeld vulden.

ebay.co.uk-scoobidoo

Handarbeid weer hot

Als enthousiaste DIY-er vind ik het allereerst goed om te zien dat kinderen weer geïnspireerd worden om zelf aan te slag te gaan in plaats passief achter een beeldscherm te zitten. Loomen creëert interactie tussen kinderen; Ze delen kleurtjes met elkaar, doen zelfgemaakte sieraden kado en brengen elkaar op de hoogte van de eindeloze variaties die mogelijk zijn met Rainbow Loom.

Dit enthousiasme deelde ik op het moment dat ik mijn nichtje bezig zag.  Ik ging direct zelf aan de slag, maar was eigenlijk heel snel uitgekeken. Hoe lang blijft de jeugd nog onder de indruk van de Rainbow Loom?

youtube-loom-duurzaamheidskompas

Ecologische tijdbom?

Loombandjes zijn vervaardigd uit rubber en kunnen daardoor latex bevatten. Sommige mensen reageren hier allergisch op. Ook van latex-vrije bandjes zijn gevallen van allergische reactie bekend. Het materiaal is biologisch niet afbreekbaar en kan verstikkingsgevaar opleveren. Verschillende milieuorganisaties noemen de rage dan ook een ecologische tijdbom en ook (buitenlandse) media plaatsen kanttekeningen bij de vrolijke elastiekjes.

Deze geluiden lijken me logisch als je bedenkt dat er meer dan drie miljoen elastiekjes over de hele wereld verkocht zijn. Verschillende keren heb ik de looms al op straat zien liggen: onder een achtbaan, in grasveldjes of speelpleintjes. Omdat het goedkoop en makkelijk is om een nieuwe te maken, zullen ze niet snel gemist worden.

Wie weet hoeveel er al tijdens de zomer in de zee terecht zijn gekomen en zo helaas het nieuwe kleurrijke ingrediënt zijn geworden van de plastic soep of zijn verdwenen in de maag van een zeevogel? 🙁

ocean-pollution-blogging.avnetcom

Ik vind het positief om te zien dat kinderen weer enthousiast worden van handwerk. Maar het milieu mag hier zeker niet onder leiden.  Zoals bij iedere trend geldt dat de houdbaarheidsdatum niet eeuwig is. Helaas zijn de elastiekjes dat wél. Wat gebeurt er dan met die miljoenen loom bandjes die in omloop zijn?

Voor het verbannen van de bandjes is het nu te laat. Toch is het verstandig na te denken over een mogelijke oplossing voor de overgebleven, niet te recyclen bandjes.

Duurzaam Loom-idee

Een mogelijke oplossing is een inzamel-actie van de overgebleven loom bandjes. Maar daarbij komen extra kosten bij kijken. De vraag is wie daar de voortouw in zou moeten nemen qua tijd, geld en organisatie? Misschien moeten we het juist zoeken in het creatief hergebruik van de Rainbow Loom en toebehoren?

Als DK redactie gaan wij de komende tijd brainstormen en leuke DIY-voorstellen doen om de overschot van de kleurrijke elastiekjes op een handige manier in te zetten, zodat het milieu de komende tijd daar verder zo min mogelijk hinder van zal ondervinden.

Heb jij een briljante oplossing die je met ons en de rest van Nederland wilt delen? Mail ons je naam en idee, zodat we de beste inzendingen kunnen publiceren op Duurzaamheidskompas.nl en Social Media.

***

Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl, Güler Otur, ebay.co.uk, Youtube, blogging.avnet.com
Bronnen: InfoNu, Dailymail.uk.co, Washington Post

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.