Duurzaam vermogensbeheer: een blijver

Waar duurzaam beleggen vroeger al snel als een geitenwollensokken hobby  werd bestempeld, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een belangrijke vorm van vermogensbeheer. In tegenstelling tot enkele jaren terug is het concept niet meer zozeer gebaseerd op idealen en ethiek, maar meer op enkele duidelijke inzichten wat betreft onze levensstijl in de 21e eeuw.

Beleggingstrends

De duurzame beleggingsstrategieën van tegenwoordig spelen eigenlijk in op drie grote trends: bevolkingsgroei, schaarste en klimaatverandering.  Volgens Michael Baldinger, CEO van RobecoSAM, zal de bevolkingsgroei van zeven miljard mensen tussen 1950 en 2050 onze manieren van zakendoen veranderen:  “Duurzaamheid komt bovenaan de agenda te staan, in de maatschappij, in het bedrijfsleven en in de beleggingswereld.”

Een veelgehoorde misvatting is het idee dat je bij duurzaam beleggen met een lager rendement genoegen moet nemen. Dit idee is ontstaan doordat maatschappelijk beleggen in de jaren ’80 en 90’ vooral ging over het uitsluiten van ondernemingen, waardoor slechts relatief kleine (en minder goed presterende) portefeuilles mogelijk waren.

www.db.com-duurzaam-beleggen-duurzaamheidskompas-2

Duurzaam beleggen niet weg te denken

Gelukkig is het duurzaam beleggen van tegenwoordig niet meer te vergelijken met dat van vroeger. Steeds meer beleggers zien dit ook in. Zo wordt in de Verenigde Staten al één op de negen geïnvesteerde dollars duurzaam belegd en neemt de populariteit alleen maar toe.  Dit zijn overigens niet alleen maar “bomenknuffelaars” of wereldverbeteraars. Hoewel de meeste vermogensbeheerders  zich bij de analyse van bedrijven misschien focussen op de zogenaamde ESG-factoren (environment, society en corporate governance), richten zij zich hierbij wel op de financiële criteria en niet op de politieke. Kortom, bij groen beleggen draait het ook gewoon om rendement en aandeelhouderswaarde en niet om liefdadigheid!

blog.taigacompany.com-duurzaam-beleggen-duurzaamheidskompas

Meer invloed op je belegging

Het internet, en dan met name sociale media, zorgt ervoor dan ondernemingen hun fouten niet meer voor de maatschappij kunnen verbergen. Waar vroeger de trend ‘top down’ was en de overheden en toezichthouders aandrongen op duurzaam beleggen, is er de laatste tijd sprake van ‘bottom up’ benadering. Particulieren willen weten wat er precies met hun geld gebeurt en er invloed op kunnen uitoefen, mits er onderaan de streep een positief rendement blijft staan.
In Nederland doen verschillende vermogensbeheerders al aan duurzaam beleggen. Een voorbeeld hiervan is het Amsterdamse Fundix Vermogensbeheer. Deze speler is al ruim 5 jaar geleden begonnen met het duurzame beleggingsproduct en onderkent ook dat het een ‘blijvertje’ is. Wat dat betreft zal duurzaam beleggen in de toekomst een steeds prominentere plek krijgen in de beleggingswereld.

– Met dank aan Hubert Mooren  (Netnotion.nl) en Fundix –

***
Afbeeldingen: www.listofimages.com, www.db.com, blog.taigacompany.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Duurzaam beleggen is altijd het beste.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.