Energiebesparing: tips voor thuis

Welke maatregelen kun je nemen voor energiebesparing in je huis? In deze blog krijg je 4 praktische bespaartips waarmee je direct aan de slag kunt. Niet alleen beter voor het milieu, maar de energiebesparing voel je ook in de portemonnee. Fijn! Vaak is wel een investering nodig om op de lange termijn te kunnen besparen op je energiekosten. Hoe je die kosten kunt financieren, leggen we je graag uit.

4 bespaartips

Hoe minder energie je in je huis verbruikt, hoe meer geld je kunt besparen. Klinkt logisch, maar soms moet je nou eenmaal een wasje draaien, het huis stofzuigen of wil je je favoriete tv-serie kijken. Begrijpelijk. Maar probeer wel altijd kritisch te kijken naar je energieverbruik en de energiezuinigheid van je apparaten. Op allerlei eenvoudige manieren kun je al veel geld besparen. Zet je verwarming vaker een graadje lager en laat je televisie of andere elektronische apparatuur niet op stand-by staan.

Deze kleine tips helpen je al een eind op weg. Maar wil je écht het verschil maken, denk dan eens na over energiebesparende maatregelen aan je woning. Daarmee zorg je niet alleen voor een schoner milieu, maar ook voor een lagere energierekening.

Tip 1 HR++ beglazing

Voorzie je woning van HR++ beglazing. Dit glas werkt hetzelfde als dubbelglas maar is tevens voorzien van een coating. En de spouw wordt gevuld met edelgas in plaats van droge lucht. Door de hoge isolatiewaarde van het glas kun je een daling in je stookkosten realiseren.

Tip 2 HR-ketel

Ga je een nieuwe CV-ketel aanschaffen? Kies dan voor een HR-ketel. Het voordeel van dit soort ketels is dat ze het vocht uit de verbrandingsgassen condenseren. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om je water te verwarmen.

Lees tip:  Kies jij ook voor zonnepanelen op je dak?

Tip 3 Isolatie

Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Denk hierbij aan de isolatie van je muren, de leidingen, het dak en de vloer van je huis. Als je woning goed geïsoleerd is houd je de kou buiten en de warmte binnen of, in de zomer, andersom.

Tip 4 Zonne-energie

Wek energie op door het opvangen van zonlicht met zonnepanelen. Zo’n duurzaam systeem op je dak wordt steeds beter betaalbaar en op termijn verdien je je investering dubbel en dwars terug. Voeg er een zonneboiler aan toe en haal nog meer energie uit de zon.

zonnepanelen groene energie duurzaamheidskompas

Financiering energiebesparende maatregelen

Er zijn speciale financieringsmogelijkheden om de energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Tip 1 t/m 4 kun je bij meerdere hypotheekverstrekkers meefinancieren in je hypotheek. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je hypotheek te verhogen. Het extra bedrag wordt dan gestort op een bouwdepot. Dat is een speciale rekening waaruit je de kosten voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen kunt betalen. Samen met een deskundige adviseur kun je uitrekenen in welke periode je je investering terug kunt verdienen.

Ga je uiteindelijk toch de energiebesparende acties niet doorvoeren? Dan wordt het bedrag op de bouwdepot als extra aflossing op je hypotheek verwerkt. In sommige gevallen kun je tevens profiteren van aantrekkelijke subsidies bij het realiseren van energiezuinige aanpassingen aan je woning.

Heb jij nog meer goede energiebesparing tips? Laat het ons weten in de reacties.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Obvion –

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

6 Comments

  1. Het initiatief voor energiebesparing lag bij onze woningbouwvereniging. Gelukkig had die al in een vroeg stadium het nut van dubbelglas ingezien. Wel is het belangrijk goed te luchten. Dubbele beglazing houdt namelijk ook het vocht in huis.

  2. Zonne-energie is erg gewild in deze tijd en ik snap ook goed waarom. Het is een duurzame investering die erg interessant is voor consumenten. Ik heb ook panelen laten plaatsen op mijn dak en ben erg benieuwd wat deze gaan opleveren!

  3. Bedankt voor de handige tips!

  4. Isolatie is nu eenmaal erg belangrijk voor het woonplezier. Daarnaast kan je het klimaat in je huis beter regelen wanneer je huis goed geïsoleerd is. Zo blijft je huis in de zomer langer koel en in de winter goed warm.

  5. Dag Loes,

    Bedankt voor je reactie. Klopt wat je zegt. Nieuwbouwwoningen worden gelukkig steeds vaker volledig geïsoleerd opgeleverd. Maar voor bestaande bouw is het toch wel handig om eens te kijken waar je op kunt besparen. Hopelijk helpen de bovenstaande tips je in je zoektocht.

    Met groene groet,
    Nur

  6. Gelukkig is in een hoop nieuwbouwwoningen al een groot deel van deze tips meegenomen. Zonnepanelen lijken ook steeds populairder te worden. Misschien toch eens naar de bank om te praten over de mogelijkheden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.