Let’s ‘Wecycle’

Ik zie ze regelmatig voorbijkomen op TV en elders: reclame over ‘Wecycle’. Maar waar is dit initiatief eigenlijk goed voor?

Teveel elektrische apparaten en spaarlampen worden niet gerecycled. Ze verdwijnen in de afvalbak of komen terecht in een ontwikkelingsland, waar weinig rekening wordt gehouden met mens en milieu bij de inzameling en recycling. Terwijl recycling veel waardevolle grondstoffen oplevert, die kunnen worden gebruikt in nieuwe producten. Daarnaast komen bij verwijdering via de afvalbak schadelijke stoffen in de leefomgeving terecht. Via inzamelacties en campagnes wil Wecycle meer elektrische apparaten en spaarlampen inzamelen en recyclen. Wecycle bundelt hiervoor de krachten met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels, scholen en consumenten.

Wat wil Wecycle bereiken

Wecycle wil via gezamenlijke acties meer gebruikte elektrische apparaten en verlichtingsapparatuur inzamelen en recyclen. Wecycle wil iedereen daarbij bewust maken dat recyclen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Goed voor het milieu, goed voor de toekomst van ons allemaal. Bij onder meer de milieustraat in je gemeente kunt elektr(on)ische apparaten en spaarlampen inleveren. Voor informatie over openingstijden kun je kijken op de website van je gemeente. De milieustraat wordt ook wel genoemd: eco-station, ‘de stort’, milieupark of ‘het grofvuil’.

Onder de vlag van Wecycle zijn er verschillende acties, bedoeld om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Dat zijn bijvoorbeeld inzamelacties met winkels en scholen, promotie-acties, een grote landelijke campagne met radio- en TV-spotjes en activiteiten met gemeenten en winkeliers die Wecycle ondersteunen.

Bij aankoop van nieuw apparaat

Koopt je een nieuw apparaat of spaarlamp, dan kunt je het oude apparaat of spaarlamp zonder kosten inleveren bij de winkel waar je het nieuwe product koopt. Het moet dan wel een apparaat zijn dat gelijksoortig is aan het apparaat dat je nieuw koopt: je kunt een oude tv inleveren als je een nieuwe tv aanschaft, bijvoorbeeld. Deze ‘oud voor nieuw’-regeling geldt ook voor elektrische huishoudelijke apparaten waarvoor je bij aankoop geen verwijderingsbijdrage hoeft te betalen.

Lees tip:  E-waste 2.0 Challenge: 'No time to waste!'

Tegenwoordig kun je in steeds meer winkels je elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen ook kwijt zonder iets nieuws te kopen en zonder tussenkomst van een medewerker. Meer informatie op wecycle.nl

Wecycle is de uitvoeringsorganisatie van de NVMP (hierin zijn de producenten/importeurs verenigd)

Afbeelding: Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

3 Comments

  1. Ik zie inderdaad steeds vaker in supermarkten e.d. van die trommels voor batterijen staan. Wat mij betreft kan deze wijze van recycling naar veel meer producten worden uitgebreid. Een nieuw keukenapparaat koop ik niet als het oude niet wordt meegenomen.

  2. Wat goed om hier te lezen over dit recycle initiatief. Ik geloof dat we allemaal een steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld. Ik ga de website in ieder val even bekijken. Wellicht vind ik er nog meer tips over recyclen.

  3. Erg verfrissend om een initiatief tegen te komen dat bij recyclen de consument tegemoet komt. Deze ziet soms door de bomen het bos niet meer: welk afval moet waarheen, e.d. Ook zouden er duurzame initiatieven moeten worden ontwikkeld over wat er moet gebeuren met afval dat al op de vuilnisbelt ligt om te vermijden dat het in het milieu terechtkomt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.