Minder afval? Ja, graag!

Door de documentaire No Impact Man (2009) besefte ik hoeveel afval een mens, dus ook ik produceer. In de film, waar een gelijknamige blog over is, doet de in Manhattan wonende familie Beaven een poging het milieu zo min mogelijk te belasten.

Naast het bewust omgaan met voedsel en vervoer houden zij zich aan de zogenaamde zero waste lifestyle. Door geen nieuwe producten te kopen, eten in verpakking te mijden en herbruikbare luiers te gebruiken, probeerden zij hun afvalproductie zo laag mogelijk te houden.

Afval scheiden gaat niet van een leien dakje

De zero waste levenswijze heeft veel indruk op mij gemaakt. Met name omdat het bij ons thuis helaas nog verre van ideaal is. Iedere keer als ik op het pedaal van de prullenbak trap, voelt dit als een aanslag op het milieu. Terwijl de Beavens nauwelijks 5 liter afval per week produceren, hebben wij gemiddeld 15 liter per dag!

dds-verko.be-gft-container-duurzaamheidskompas

Wij wonen in een appartement en hebben geen aparte gft-bak. Alles gaat bij ons in een grote emmer en verdwijnt daarna in de ondergrondse containers. Idealiter zou ik al het afval scheiden. Met het scheiden van batterijen, glas, kleding en papier ben ik op de goede weg. Maar eerlijk gezegd blijf ik ondanks de inzet van Plastic Heroes moeite houden met het scheiden van plastic afval.

Nut van plastic zakjes

Een bekend voorbeeld van plastic afval zijn zakjes en tasjes. Als milieubewust persoon, probeert ik ze zo min mogelijk in huis te halen. Herbruikbare tassen heb ik vrijwel altijd in mijn kinderwagen en handtassen, om zo de aanschaf van nieuwe zakjes te voorkomen. Tevergeefs blijven de plastic zakjes zich opstapelen.

Daarom heb ik een systeem bedacht waardoor ze niet op een nutteloze stapel belanden, maar een functie krijgen binnen het huishouden. In de zakjes van de markt worden de gebruikte luiers van mijn zoontje gedumpt. Broodzakken gebruik ik om tijdens het koken schillen in op te vangen. En papieren tassen dienen als opvang van oud papier. De ‘mooiere’ zakjes, gebruik ik voornamelijk om iets in weg te geven.

Heb jij vrije tijd en een dosis creativiteit? Dan zijn er ook andere manieren om plastic tasjes te benutten, zie hier en raak geïnspireerd.

Lees ook de blogpost Plastic-tas-beu? Tips voor plastic reductie

plastic tasjes duurzaamheidskompas.nl

Hygiëne versus hergebruik

Een ander probleem zijn boterhamzakjes. Omdat ik hygiene erg belangrijk vind, durf ik deze niet te hergebruiken. De angst voor een beschimmelde kruimel is groter dan de drang om lief te zijn voor het milieu. Ook deze zakjes gebruik ik om schillen of kippenvleesafval in op te vangen en daarna belanden ze net als de rest van het afval helaas weer in de prullenbak.

Review in zicht

Laats kwam ik in aanraking met de Snack Pack van Green Jump. Deze zijn gemaakt van biologisch katoen; een milieuvriendelijk alternatief voor plastic boterhamzakjes. Klinkt als een ideale oplossing voor een deel van het plastic probleem thuis. De komende tijd mag ik een setje testen voor Duurzaamheidskompas.nl om er vervolgens verslag van te doen.

Heb jij goede huis-tuin-keuken tips om plastic te reduceren in het huishouden? Deel je tip hieronder!

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl, dds-verko.be

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

2 Comments

  1. interesant artikel!

  2. Mooie post over het verwerken van afval. Afval scheiden is cruciaal voor een milieuvriendelijke afvalverwerking. Niet alleen voor de dagelijkse afval inzameling. Maar ook voor een verbouwing is het van belang om afval zo goed mogelijk te kunnen scheiden. Als iedereen zijn afval goed zo scheiden dan zag de wereld er al iets beter uit

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.