Vergeet de Utopie

Wat stel je jezelf voor bij een utopie? Een samenleving waarin iedereen vredelievend naast elkaar leeft. In harmonie met zijn medemens, met dieren, natuur en milieu. Al ons afval krijgt een nieuwe bestemming en we nemen een uitgebalanceerde plaats in, in de kringloop van de natuur. Vers bronwater wordt opgepompt uit een onvervuilde bodem. Er valt precies genoeg regen om de gewassen te laten groeien en als we warmte nodig hebben zorgt de zon voor ons welzijn.

Luilekkerland

Leven in een utopie klinkt als een zorgeloos leven, een Luilekkerland vol overvloeden. Maar hoe realistisch is dit doelbeeld eigenlijk? De weg ernaartoe zal nogal wat voeten in de aarde hebben. Er moet heel wat verschoven worden om deze harmonische manier van leven te bereiken: met enige ratio kunnen we wel stellen dat het een onhaalbare situatie is. De werkelijke definitie van een Utopie is niet voor niets ‘’een volmaakte toestand die niet te bereiken is’’. Hiermee wordt duidelijk dat het doelbeeld onverwezenlijkbaar en onbereikbaar zal zijn en we er enkel naar zullen kunnen streven.

museumotel-l'utopie

Trots op de realiteit

We kunnen beter genoegen nemen met dat wat haalbaar is in de tijd en ruimte die we tot onze beschikking hebben. Hetgeen waarderen waar we wel toe in staat zijn. Zoals bijvoorbeeld het groeiend gebruik van spaarlampen, de opkomst van de elektrische auto, het krimpen van onze vuilnisbelt door voedselbewustzijn en gescheiden inzameling, de diervriendelijke stadstuinen en nieuwe, hoogwaardige bestemmingen voor regenwater. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele acties die ontpoppen op de schaal van het eigen huishouden.

Lees tip:  Waar je aan moet denken voor je een elektrische auto koopt

Al deze kleine ingrepen en aanpassingen in ons dagelijks leven zorgen bij elkaar voor een onvoorstelbare vooruitgang. Om zo telkens een stapje dichterbij het ideaal te komen, maar gelijktijdig te beseffen dat we het nooit zullen halen. En dat is prima. Want zolang we leren van onze fouten en doen wat goed voelt, is er al heel veel gewonnen.

En hier kunnen we met z’n allen niets anders dan trots op zijn.

Deel je Utopie met ons

Wat doe jij om je eigen, duurzame utopie een stapje dichterbij te brengen? Deel je eigen tips en acties hieronder of mail je foto naar milou@duurzaamheidskompas.nl De mooiste foto’s worden op de Facebook pagina van Duurzaamheidskompas.nl geplaatst

***

Afbeeldingen: bryla.pl, museumotel.com

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.