Duurzaam wonen in 5 stappen

Wil je groener leven en het verschil maken voor het klimaat? Je energieverbruik verminderen én verduurzamen is een van de beste manieren om het klimaat te sparen.

Stap 1: begin met isolatie

Door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen voorkom je onnodig energieverbruik. Het is meestal in één dag klaar, zonder veel rommel en gedoe. Woon je in een appartement? Voor verenigingen van appartementseigenaren (VvE’s) is er ook subsidie voor isolatie. Op www.energiebesparendoejenu.nl vind je informatie over kosten en besparingen en verwijzingen naar vakkundige bedrijven.

Een energiezuinig huis is niet alleen comfortabel, maar je vermindert ook je CO2-uitstoot. Met een geïsoleerd schuin dak of geïsoleerde spouwmuren bespaar je elk al snel 1.600 kilo CO2 per jaar. Dat is te vergelijken met 7.250 km autorijden, of het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in 16 maanden.

Stap 2: dring je energieverbruik nog verder terug

Een geïsoleerd huis is de eerste stap. Maar er zijn nog veel meer manieren om je energieverbruik verder terug te dringen.

• Zet apparaten en lichten die je niet gebruikt, standaard uit.
• Kies voor elektronica en apparaten met het beste energielabel.
• Gebruik een energieverbruikmanager om te zien waar je nog meer kunt besparen. Een energieverbruikmanager is een slimme thermostaat, een app of een website. Kijk hier.
• Zet je thermostaat ’s nachts (en overdag als je niet thuis bent), op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17-18 graden.
• Is je keuken of gasfornuis aan vervanging toe? Stap dan over op koken zonder gas, bijvoorbeeld inductie of keramisch.

Lees tip:  6 Tips om zonne-energie te financieren

Stap 3: vergroen je energieverbruik

Groene stroom is vast bekend. Maar Nederland gaat ook ‘van het gas af’. Voor je woning betekent dit dat je kunt overstappen naar duurzame technieken voor verwarming en warm water. Zo zet je echt een grote stap naar een energiezuinig en duurzaam huis. Kies voor een van deze mogelijkheden om aardgas voor verwarming en warm water te vervangen in je huis:

1. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij, dat is goed voor het klimaat.

2. Een warmtepomp kan je cv-ketel volledig vervangen. Werkt op elektriciteit en maakt daarbij slim gebruik van de warmte uit de buitenlucht of bodem. Ook verkrijgbaar als hybride systeem, in combinatie met een cv-ketel. Dan gebruik je deels elektriciteit en deels gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 40 tot 60 procent.

3. Een biomassaketel vervangt je cv-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. Het gebruik van houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, is gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven.

4. Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Net als bij een biomassaketel leidt verwarmen met een pelletkachel tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels zijn niet te vergelijken met open haarden en gewone houtkachels. Ze zijn veel zuiniger en schoner.

Lees tip:  6 Tips om zonne-energie te financieren

Voor deze duurzame alternatieven voor je cv-ketel geeft de Rijksoverheid nu een aantrekkelijke subsidie.

Stap 4: geniet van de zon

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien. Zonnepanelen leveren op een duurzame manier een groot deel van je stroom. De zon als energiebron is onuitputtelijk. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit gaat zonder uitstoot van het broeikasgas CO2. En er is toch niets leukers dan je eigen energie opwekken?

Stap 5: word energieneutraal

De laatste en ultieme duurzame stap is om je huis energieneutraal te maken. Zo’n huis gebruikt niet meer energie dan het zelf opwekt. Om energieneutraal te wonen houd je het energieverbruik zo laag mogelijk (zie stap 1 en 2) en wek je zelf de energie op die je nodig hebt (zie stap 3 en 4). Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning, zorgt voor verse lucht in je huis. Ga je binnenkort verbouwen of klussen in je woning? Kijk dan meteen of je een renovatieplan kan maken om je huis energieneutraal te maken. Zo werk je stapsgewijs naar duurzamer wonen.

Op energiebesparendoejenu.nl vind je inspirerende verhalen van woningeigenaren. Ook vind je hier alle informatie over kosten en eventuele subsidies, hoe het in zijn werk gaat en waar je vakkundige bedrijven kunt vinden.

Energie besparen doe je nu’ is een campagne van de Rijksoverheid om meer woningen en appartementen energiezuinig en duurzaam te maken.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.