Avocado is gezond, maar níet duurzaam

Questionmark lanceerde een app waarmee iedereen op een makkelijke manier producten in de supermarkt kan scannen op gezondheid én duurzaamheid. Het is niet langer meer nodig om eindeloos naar ingewikkelde etiketten te staren of jezelf wegwijs te maken tussen de grote hoeveelheden keurmerken en vinkjes.

60% van de Nederlanders loopt dagelijks met grote vraagtekens boven zijn of haar hoofd door de supermarkt.[1] Met de unieke tool van Questionmark kan iedereen in één oogopslag zien welke score een bepaald product krijgt op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.

Hip exotisch fruit & trendy bessen en zaden

Koffiedrinken met sojamelk, gezond ontbijten met Goji bessen, lunchen met avocado en dineren met veel groente. Bijna 90% van de Nederlanders vindt het belangrijk om gezond bezig te zijn en vooral vrouwen geven het prioriteit. Maar de grote vraag naar deze producten en bijvoorbeeld exotisch fruit of trendy granen en zaden oefent enorme druk uit op onze planeet. Questionmark adviseert om vooral te kiezen voor groente en fruit dat lokaal én in het seizoen geproduceerd is of dat een keurmerk heeft.

Gezond maar niet duurzaam
Avocado is gezond, maar blijkt niet zo duurzaam en scoort laag op mensenrechten (3), want de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht in belangrijke aanvoerlanden als Peru. Ook zijn er uitdagingen op milieu (6), omdat de teelt van avocado’s, vaak in droge gebieden, om veel water vraagt.


Duurzaam maar niet gezond

Appel- en perensap zijn duurzaam, maar niet gezond door het hoge suikergehalte.


Niet duurzaam of gezond
Slecht nieuws voor iedereen die dol is op chocolade, want dit is ook niet duurzaam. Er heerst armoede onder cacaoboeren en arbeidsomstandigheden zijn vaak heel slecht.


Duurzaam en gezond
Kiwi’s, bananen met keurmerk en paddenstoelen zijn niet alleen gezond, maar ook duurzaam.

Download de Questionmark app en laat ons weten welke bewuste keuzes jij vandaag hebt gemaakt bij het boodschappen doen. 

questionmark 2 gezond versus duurzaam duurzaamheidskompas

[1] Representatief onderzoek uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Questionmark onder 1.016 Nederlanders.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Interessant om te lezen waar wij aan doen om te eten vanuit de verschillende aspecten bezien.

    In verband met uw opmerking over chocolade zou ik u graag willen wijzen op de Amsterdamse chocolademakers:
    Chocolate makers. Zij betalen hun boeren meer dan de de Fair trade tarieven, vervoeren een deel van hun oogst per zeilschip en verpakken alles in composteerbare verpakking.

    Los van al deze zeer positieve punten ten aanzien van duurzaamheid en fair trade is de chocolade die zij maken ook nog eens heerlijk

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.