Review: modulaire koptelefoon St. Gerrard

Circulaire economie is hot! Kocht je vroeger een wasmachine? Nu lease je er één. Werden jeans eerst weggegooid? Nu worden ze verwerkt tot stoere hoodies. Zelfs je gsm kan tegenwoordig modulair opgebouwd worden, waardoor je niet bij elk wissewasje een compleet nieuw toestel hoeft aan te schaffen.

“Ik wil  geen boormachine, maar een gat in de muur” was een ludieke leuze die ik enkele jaren terug tegenkwam op het net. Want laten we wel wezen, we willen graag de lusten, maar alstublieft niet de lasten.

Betalen voor de service, niet het bezit

De startup Gerrard Street speelt slim in op deze behoefte. Zij zijn het eerste bedrijf in Nederland dat een modulaire koptelefoon aanbiedt als dienst. Je kóópt geen koptelefoon, maar je huurt als het ware ‘het geluid’. Voor 7,50 euro per maand heb je een St. Gerrard koptelefoon van goede kwaliteit waar je veel luisterplezier mee hebt. Gaat er een onderdeel stuk? Geen nood. Gerrard Street vervangt het gemakkelijk en kosteloos (inbegrepen bij het abonnement).

Circulair in plaats van lineair

Is het onderdeel niet meer te gebruiken? Dan worden er nieuwe onderdelen van gemaakt. Weggooien of vernietigen is geen optie. Het bedrijf opereert volgens de principes van circulaire economie in plaats van het traditioneel, lineair stelsel waarbij producten op schroothopen belanden met alle milieuvervuilende gevolgen van dien.

Terug naar de modulaire koptelefoon St. Gerrard. Wij mochten deze testen. De bevindingen op een rij.

Eerste indruk

In een platte, kartonnen doos kwam de koptelefoon aan. Voor het eerste gebruik, dient het gemonteerd te worden. Dat gaat vrij simpel. In een soort lego-beeldtaal wordt stap voor stap uitgelegd welk onderdeel waaraan geschroefd moet worden. Dat is binnen enkele minuten gepiept.

Lees tip:  Muziek luisteren als een 'Boss'

De koptelefoon is sober, vrij fors en robuust te noemen. De kabels voelen sterk en degelijk en de kussentjes zijn zacht. Het doet me denken aan een professionele koptelefoon voor in een studio.

Het eerste gebruik

Als alles aan elkaar vastzit, popel ik om het aan te sluiten op mijn gsm. Ik heb zelf geen frequente gebruiker van oordopjes en heb eigenlijk nooit een koptelefoon a la St. Gerrard opgehad. Alles sluit mooi aan en ik moet de koptelefoon wat strakker trekken zodat het goed op de plek blijft zitten. Dit is nog wel een uitdaging. Ik weet niet of ik een gemiddeld hoofd heb, maar het mag iets strakker, zodat je niet het gevoel hebt dat het er bij de minste beweging er af schuift. Via de schroeven aan de zijkant, kun je de koptelefoon naar wens verstellen. Overigens bleef de koptelefoon prima zitten tijdens de test.

Het geluid

St. Gerrard heeft een heel degelijke geluidskwaliteit. Ik heb een gemiddelde volume geprobeerd en dat beviel prima in combinatie met het luisteren naar muziek. Op de afbeelding hieronder nog een kritische tester, mijn dochter van 8. Zoals je ziet; een kind kan de was doen 😉

Gebruikersvriendelijkheid

De koptelefoon is gemakkelijk in elkaar te zetten, goed te verstellen en snel aan te sluiten. Het grootste gemis voor mij was een hoesje waar St. Gerrard in kan. Als je iemand bent die altijd een koptelefoon mee hebt in je tas, is het fijn om het te beschermen tegen vuil en stoten.

Voor een basic, no-nonsense koptelefoon is de St. Gerrard prima. Maar als ik een fervente gebruiker was, zou ik inderdaad meer voelen voor een draadloze variant. Daar is het bedrijf momenteel druk mee bezig.

Lees tip:  Muziek luisteren als een 'Boss'

Als ik St. Gerrard vergelijk met oordopjes is het sowieso een hele verademing. Ik heb namelijk altijd last van oorpijn als ik oordopjes in heb. Negen van de tien keer gaan die dingen ook snel stuk. En nog maar te zwijgen van smerige oorsmeer (tja, je bent maar mens) die meekomt :-/

Kosten huren koptelefoon

Een professionele koptelefoon kopen, kost je al gauw een paar honderd euro. Een beetje koptelefoon begint namelijk vanaf een paar tientjes. Het grootste nadeel is dat koptelefoons bij intensief gebruik snel slijten of dat ze überhaupt een korte levensduur hebben. Vaak zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen. Dan merk je dat je eigenlijk relatief gezien niet erg duur uit bent met een modulaire St. Gerrard. Voor een jaar ben je 12 x 7,50 euro = 90 euro kwijt. Voor 90 euro ben je verzekerd van een degelijke, duurzame koptelefoon met goed geluid, vervangende onderdelen indien nodig en een jong bedrijf dat zich blijft ontwikkelen in service en aanbod.

Check voor meer info de website van St. Gerrard.

Over Gerrard Street

Gerrard Street is opgericht door Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert. Tom en Dorus zijn beiden afgestudeerd als industrieel ontwerpers aan de TU Delft. Yvette is afgestudeerd in Finance & Investments aan de Erasmus Universiteit. De startup wordt ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en is opgenomen bij de incubators YES!Delft en Open-House.
Het bedrijf wil op termijn ook andere modulaire producten opnemen in het assortiment. Daarbij valt naast modulaire koptelefoons te denken aan modulaire telefoons en laptops.

Lees tip:  Muziek luisteren als een 'Boss'

-Deze review is mogelijk gemaakt door Gerrard Street-

Wat vind je van het idee om te betalen voor service in plaats van bezit? Deel je mening hieronder!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.