Energie is waardevol. In de wintermaanden worden wij er letterlijk en figuurlijk warm van wanneer wij de verwarming of vloerverwarming aanzetten. Dat het belangrijk is om zuinig om te gaan met energie staat buiten kijf. Een laag energieverbruik is goed voor je portemonnee en vooral voor het milieu.
De uitdaging? Hoe kan je de energie die je wel verbruikt zo slim mogelijk en zo lang mogelijk vasthouden en benutten? Er zijn heel veel mogelijkheden om dit te doen. Sommige nog uit de tijd van onze grootouders. Andere, innovatievere vormen om energie efficiënt in te zetten zijn juist nu pas mogelijk door het gebruik van nieuwe technologieën.
Manieren om energiezuiniger te wonen
Begin bij de plek waar de energie je huis binnen komt, je cv-ketel. Dat een constante temperatuur goed werkt is bekend. Want als je jouw woning overdag laat afkoelen dan moet de verwarming ’s avonds wanneer je thuis komt harder werken. Om binnen een halfuur alle kamers van 13 naar 22 graden op te warmen, kost in korte tijd veel energie. Gelukkig is er sinds de komst van de slimme thermostaat meer gemak. Je kunt via een app, eenvoudig op je mobiel per tijdstip van de dag de gewenste temperatuur programmeren. De woning koelt dus niet meer extreem af en er zijn geen stook-pieken meer.
Warmteverlies in huis verder beperken
Om warmteverlies verder te beperken, gaan wij naar plekken in je woning waar je de warmte makkelijk verliest. Dat zijn bijvoorbeeld deuren. Buitendeuren kun je natuurlijk zo kort mogelijk openen. Verder kun je ervoor kiezen om een tochtstrip aan de onderkant van het deurblad te plaatsen, denk aan de deur naar de hal of kelder. Waar onze grootouders vroeger bij de voordeur een overgordijn hadden hangen, is dit tegenwoordig niet meer nodig. Want deuren zijn tegenwoordig van hoogwaardiger materiaal gemaakt en ook beter geïsoleerd. Heb je een oudere voordeur of een oudere woning? Dan kan dit alsnog een praktische stap zijn.
Warmteverlies via ramen voorkomen
Een andere plek in huis waar je constant warmte verliest zijn de ramen. Ondanks het feit dat jouw ramen dubbelglas hebben en goed geïsoleerd zijn, blijft een raam een groot glazen vlak waar warmte deels verloren gaat. Hier biedt raamdecoratie een uitkomst. Met een gordijn zorg je voor een extra laag tussen woonruimte en een glazen ruit. Op deze manier kunnen gordijnen de warmte die vanuit de verwarming naar boven stijgt in je kamer houden. Nog meer energiewinst behaal je als je voor een extra isolerende versie van rolgordijnen, overgordijnen of duettes kiest. En het beste resultaat levert elektrische raamdecoratie je op.
Nog meer energie besparen met elektrische raamdecoratie
Waarom levert het je een extra besparing op wanneer je voor elektrische raamdecoratie kiest? Je kunt dan net als bij je slimme cv-ketel tijdsblokken per dag instellen. Je gordijnen gaan elke dag op een bepaald tijdstip open en ’s avonds op tijd dicht. Je kunt jouw gordijnen via jouw mobiel of tablet bedienen, waar je ook bent. Hierdoor kun je flexibel op weersveranderingen inspelen en niet alleen de temperatuur in je woning maar ook de isolerende factor van raamdecoratie bewust inzetten. Op lange termijn levert dit je een extra energiebesparing op.
Voor welke raamdecoratie kies jij voor je woning? Merk je verschil in warmte binnen, wanneer het buiten koud is? Deel je ervaring in een reactie hieronder!
-Deze blogpost is een samenwerking met www.woninginrichting-aanhuis.nl-
05/01/2022
Wij hebben ook recentelijk onze cv ketel vervangen en we gaan binnenkort ook onze ruiten vervangen. We hopen zo te kunnen besparen en ons huis beter warm te houden. Ik ga ook meer informatie opzoeken over elektrische raamdecoratie!