“Zonne-energie net zo goedkoop als steenkool”

Op een half uurtje rijden van het Amerikaanse Boston werkt de Nederland Frank van Mierlo aan een doorbraak op het gebied van zonne-energie. Zijn bedrijf 1366 Technologies werkt aan een techniek waarmee zonnecellen veel goedkoper gefabriceerd kunnen worden zonder in te leveren op de efficiëntie van de cellen. Het bedrijf haalde al bijna 75 miljoen euro op bij investeerders.

Investering duurzame energie

Volgens van Mierlo gaat 1366 Technologies een miljardenbedrijf worden waarbij hij rekent op een beursgang in 2016. Deze ambities zijn niet zeldzaam in wereld van duurzame energie. Veel startups kennen flinke ups en downs en investeerders lijken steeds happiger te worden om te participeren in duurzame bedrijven. Zakenbank Goldman Sachs maakte onlangs nog bekend 40 miljard dollar in duurzame energie te investeren.

Groene energie even duur als grijze energie

Van Mierlo wil zonne-energie voor dezelfde prijs in de markt gaan zetten als de vervuilende steenkolen. Met dit plan kreeg hij zelfs de Amerikaanse overheid mee. De eerste miljoeneninvestering kreeg hij nog onder de regering Bush. Van de regering Obama kreeg ie een lening van 150 miljoen dollar. Dit bedrag wordt pas geleend op het moment dat hun techniek vervolmaakt is om het geld te pompen in zogenaamde ‘Wafers’. Dit zijn de schijven waaruit zonnecellen worden gezaagd.

wind_and_solar_energy-eis.no

Duurzame energie versus subsidiegelden

Ook in Amerika is duurzame energie nog steeds erg afhankelijk van overheidsgeld. Waar in Europa veel met subsidies wordt gewerkt, lijken de Amerikanen de voorkeur te geven aan leningen met lage rente. Overigens liggen subsidies in de VS lastiger. Een faillissement enkele jaren geleden van een duurzame speler kostte de belastingbetaler in de VS een half miljard dollar nadat het bedrijf flink wat subsidies bij elkaar had geharkt.

Zelfde capaciteit, maar goedkoper

Van Mierlo heeft in professor Sachs zijn zakenpartner gevonden. Deze laatste werkte al decennia aan een betere techniek voor zonne-energie. Hiermee was ook direct de connectie met de prestigieuze universiteit MIT gelegd.
De kern van de nieuwe technologie is dat ze een halffabrikaat direct smelten uit zuiver silicium in plaats van een blok te verzagen. Zo kan men wafers produceren voor minder dan de helft van de oude kosten. Daar worden weer zonnecellen van gemaakt. Met zonnecellen wordt zonlicht het meest efficiënt omgezet naar elektriciteit.

Lees tip:  Het groenste gebouw van Nederland

Toekomstverwachting

Van winst zal in 2016 sprake zijn. In dat jaar is de verwachting om 50 miljoen wafers te kunnen maken. Vanaf dat moment wordt het ook haalbaar dat zonne-energie net zo duur, of liever gezegd net zo goedkoop, gaat worden als energie opgewekt uit steenkolen. Duurzame energie wordt dan de standaard.

***
Bronnen: fd.nl, earthtechling.com
Afbeeldingen:

Met dank aan Rudi Hendriks van Verandervanenergie.nl 

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.