Hoe woon je energieneutraal?

Het is even wennen aan het idee nooit meer een energierekening te hoeven betalen. Maar het is wel degelijk mogelijk.

Energieneutraal wonen? In deze blogpost gaan we dieper in op dit onderwerp.

Energieneutraal wonen

Bewoners van een energie-nul woning betalen geen energierekening en investeren in plaats daarvan wat meer in de woning zelf. Een energie-nul woning (energieneutrale woning), is namelijk een woning die gedurende een kalenderjaar evenveel energie opwekt als zijn bewoners gebruiken. Zo wordt de energierekening dus nul terwijl een hoog comfort blijft gewaarborgd.

De basis van een energie-nul woning is gelegd als gekozen wordt voor de beste isolatie, driedubbel glas en energiebesparende apparatuur. Ook een slim ontwerp helpt mee. Wanneer gebruik gemaakt wordt van passieve zonne-energie verlaagt dit de energievraag. Dit kan door bijvoorbeeld de warmte van de zon langer vast te houden in betonnen wanden of de warmte uit een glasoverkapte ruimte op te vangen en elders in te zetten. De energie die daarna nog benodigd is wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, water of aardwarmte.

Mindset

Daar is wel een omschakeling in denken voor nodig. Het vergt namelijk een investering bij de bouw van een woning. Beseft moet worden dat deze investering eenmalig is en winst hieruit terugkerend is. Wie durft af te wijken van de gebaande paden zal beloond worden met een energieopwekkende woning met hoog comfort. En een energierekening van nul!

Projectontwikkelaars

Omgekeerd wordt soms bezuinigd op energiebesparende bouwmaterialen en installaties. Zo kan een projectontwikkelaar de woning tegen een lagere prijs aanbieden en meer kopers verleiden tot aankoop. Waar de woningbezitter vaak niet bij stil staat is de hoogte van de rekening voor elektriciteit, water en (eventueel) gas. Doordat niet de modernste technieken worden toegepast zijn deze maandelijkse kosten hoger dan nodig is.

Zo leidt een eenmalige bezuiniging tot een verhoogde maandelijks terugkerende kostenpost. En zou je, met dit in gedachte, niet liever een eenmalige uitgave doen om hier de rest van je woontijd van te profiteren?

Lees tip:  Energiebesparen met spouwmuurisolatie

Ik wil energie-nul wonen, wat nu?

Goed, je hebt de stap gemaakt en jezelf een nieuwe mindset aangemeten. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw toekomstige woning hieraan voldoet? Gelukkig worden projecten steeds vaker uitgevoerd met de energie-nul gedachte. Maar, zoals ik eerder schreef is de bouwkolom niet altijd eenvoudig bij te sturen, vooral als er een voorinvestering in geld mee gemoeid is. Projectontwikkelaars kiezen soms nog te snel voor de veilige, bekende weg en leveren woningen op die voldoen aan de energieprestatie-eisen van gisteren.

CPO

Beter ga je zelf aan de slag. Je kunt met enige inzet zelf, met je gezin, optreden als opdrachtgever of een groep vormen. Die groep zal gelijkgestemden bevatten waarmee je een programma van eisen opstelt en een architect benadert. Je bouwt dan meteen een band op met je toekomstige buren. Dit heet collectief particulier opdrachtgeverschap, of simpelweg CPO. Er is geen sprake meer van een projectontwikkelaar die keuzes voor je maakt, dat doe je nu helemaal zelf. Samen dus. En zo krijg je de touwtjes in eigen hand en heb je invloed op de energieprestatie van je woning.

Ik ben namelijk van mening dat we vooral moeten bouwen voor de toekomst, met onze voeten in het heden en met morgen in ons hoofd, niet gisteren.

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas (DALL-E)

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.