CO2-uitstoot: Kerstkaart versus E-card

De digitale wereld groeit en groeit. Ga ik mee met die digitale groei of kies ik voor de onveranderlijkheid van moeder aarde en traditie?

Deze vraag houdt me bezig nu het binnenkort weer de tijd is om kerst- en nieuwjaarskaarten te versturen.
‘Ik ga voor digitaal, dat is veel duurzamer dan echte kaarten per post te versturen’, hoor ik me zeggen. Gelijk fluistert een ander stemmetje in mij ‘Is dat eigenlijk wel zo?’

Ik besluit om een vluchtig onderzoekje te wagen om deze vraag te beantwoorden. Googelen leert me dat anderen die vraag ook gesteld hebben; helaas geen antwoord. Ondertussen passeren veel aanbiedingen van duurzame Wereld Natuur Fonds (WNF) kaarten met FSC keurmerk mijn scherm. Jammer genoeg nergens een onderbouwing van de duurzaamheidsclaim, laat staan een vergelijking met de duurzaamheidsgehalte van digitale kaarten (insiders hebben het over E-cards, weet ik nu).

De meest concrete informatie geeft Henk Spits, hoogleraar informatica aan de TU Delft. In nrcnext.nl (ja, we blijven digitaal) geeft hij antwoord op de vraag hoeveel energie het bewaren van e-mails kost. De professor weet dat Google per Gmail-gebruiker voor het versturen van mail 2,2 kWh per jaar gebruikt, ofwel 7.333 kJ.

Dit zegt me nog niet zoveel (jou wel?). Maar als ik er nu eens vanuit ga dat het versturen van een digitale kaart ongeveer net zo veel CO2- uitstoot kost als het versturen van een e-mailtje, dan kom ik misschien een stap verder.  Stel dat een gemiddelde Gmail-gebruiker 10 mailtjes per dag verstuurt dan praat je over 3.650 mailtjes per jaar. Het energieverbruik per mailtje is dan ongeveer 2 kJ per mailtje (7.333 kJ/3.650). Stel dat de energie voor mijn mailtjes uit een kolencentrale komt dan is de CO2-uitstoot voor de 100 mailtjes of E-cards die ik wil versturen ongeveer 5 gram (zie de berekening hieronder).

KW/h kJ kg gr gr CO2
energie per mailtje 2
energie inhoud 1kg kolen
(1 kW/h = 3600 kJ)
8,1 29160
gebruik kolen per mail 6,86E-05 1,91E-08 1,91E-05
CO2 uitstoot per kg kolen 2,6 2600
CO2 uitstoot per 100 mail 5
Lees tip:  Stap voor stap van het gas af

Hoe zit het met de CO2 uitstoot van een kaartje per post? Na een berekening voor 100.000 kerstkaarten met een CO2-calculator, kom ik er achter dat de CO2-uitstoot per verstuurde kerstkaart 10 gram is. Dan is voor 100 kerstkaarten de COuitstoot 1000 gram.

Nu het antwoord op de vraag wat is duurzamer: een E-card of een traditionele kaart? Dat is duidelijk, het versturen van een E-card levert 200 keer minder CO2-uitstoot op dan het  versturen van een traditionele kaart. Nou ben ik geen rekenwonder, dus als je er zeker van wilt zijn, reken het nog een keer na.

Gelukkig heeft het WNF ook E-cards! Ik wens je alvast fijne feestdagen en een duurzaam 2016.

Een gastbijdrage van Maarten Pieters, zelfstandig adviseur Beleid & Organisatie

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Beste Nur,

    Goed initiatief om dit eens door te rekenen. Ik denk dat het nog iets erger is dan je verwacht met het versturen van de kaartje ten opzichte van een e-mail. Wat je feitelijk moet uitrekenen bij de e-mail berekening is het verschil tussen het wel en niet extra versturen van de 100 mailtjes. De servers die zich bezighouden met het verwerken van de e-mails hebben namelijk niet veel moeite (en dus energie) om deze EXTRA mails te sturen. Die zijn namelijk voor een groot deel bezig met andere taken als het netjes onderhouden van de data het uitvoeren van zoekopdrachten en downloadacties uit eerdere mails van gebruikers.

    Om het nog erger te maken hebben we bij het verzenden van een echte kaart ook nog te maken met de productie van de kaart zelf en de postzegel. Het produceren van mooi papier is een behoorlijk energie consumerend zaak en niet het bedrukken en de productie van het inkt vergeten. Ook deze kaart is daarnaast al een logistiek traject doorlopen om in de handen komen van de klant.

    Al met al een behoorlijk ingewikkelde kwestie, maar dat het nog minstens een factor 10 erger is dan je conclusies zou mij niet verbazen.

    Groetjes,
    Martijn

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.