Het regent zonnepanelen!
Na een werkdag van acht uur lang, is een busrit naar huis een moment van ‘eventjes bijkomen’. Vijf dagen per week dezelfde route, dezelfde huizen die voorbij komen en heel vaak dezelfde mensen die doelloos voor zich uit staren. Wat mij na mijn zoveelste busrit pas opviel, is het feit dat er behoorlijk veel zonnepanelen op mijn route voorkomen. Het lijkt wel alsof er elke week meer huishoudens met zonnepanelen bij komen.
Zoektocht zonnepanelen op internet
Het heeft mijn nieuwsgierige aard geprikkeld en aangezien mijn busrit ongeveer een half uurtje duurt ben ik gaan googelen op ‘zonnepanelen’. Het eerste wat me opviel, zijn alle allerlei installateurs en mogelijkheden om offertes aan te vragen. Blijkbaar is de zonnepanelenmarkt behoorlijk winstgevend! Na een paar Google pogingen verder, ben ik er uiteindelijk achter gekomen dat in 2013 meer dan 130.000 huishoudens zonnepanelen hebben aangeschaft.
Kiezen voor zonnepanelen of je vakantie
Ik moet bekennen dat ik best onder de indruk ben van zo’n getal. Maar wat doet mensen eigenlijk besluiten om voor zonnepanelen te gaan? Ik lees dat zonnepanelen veel voordelen met zich meebrengen, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Het blijft in bepaalde mate ook een luxe product. Je moet ervoor sparen, misschien zelfs een vakantie voor laten schieten. Maar daarna kun je dankzij je zonnepanelen wel vaker op vakantie gaan.
Rendement en energiebesparing
De prijzen van zonnepanelen zijn in 2011 en 2012 flink gedaald en in 2013 vervolgens gestabiliseerd. De combinatie van prijsdalingen bij zonnepanelen en prijsstijgingen bij elektriciteit heeft veel huishoudens gestimuleerd om zonnepanelen te (laten) installeren. Het rendement van zonnepanelen is door de prijsveranderingen ook toegnomen. In het eerste jaar is het rendement tussen 9%-15% en dat is vijf tot zeven keer hoger dan de rente op je spaarrekening!
Waar moet je beginnen?
Overweeg je zelf ook om zonnepanelen aan te schaffen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen en of het überhaupt op jouw dak mogelijk is? Dan is er de dakscan. Na een paar seconden kun je de mogelijkheden voor jouw dak zien en de energiebesparing uitrekenen.
– Met dank aan Aldina Dzehverovic van Greenem.nl –
***
Afbeelding: optea-referencement.com