Nederland woont duurzamer

Duurzaam wonen wordt voor steeds meer Nederlanders een realiteit, vooral nu de overheid heeft ingezien dat ‘verduurzaming’ de sleutel is voor het oplossen van het woningmarktprobleem.

Meer duurzame investeringen

Deze ‘verduurzaming’ heeft een duidelijke impuls gehad in het vroege voorjaar van 2013. Toen kwam de overheid met een aantal maatregelen die in de eerste plaats vooral waren bedoeld om de woningmarkt uit het slop te trekken.

BTW op arbeidskosten in de bouwsector werd verlaagd naar 6%, en er werd extra subsidie vrijgemaakt voor het investeren in de kwaliteit van koopwoningen. Denk dan aan verbouwingen zoals het aanbrengen van woningisolatie, de plaatsing van zonnepanelen of de aanschaf van een moderne, energiezuinige HR-ketel.

En de maatregelen hebben succes: volgens Platform Woonkennis steeg het aantal huishoudens die tot dit soort investeringen overgingen met ruim 300.000 in 2013. Dezelfde verwachtingen gelden voor 2014, aangezien de regering besloot de eerdergenoemde maatregelen te verlengen tot begin 2015.

100.000 energieneutrale huizen

In verschillende gemeentes in Nederland zijn nog steeds subsidies en duurzaamheidsleningen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je huis.

Begin van dit jaar werd aangekondigd dat de regering, in samenwerking met gemeentes, banken en bedrijven in de bouwsector, komende jaren 100.000 extra energie-neutrale huizen in Nederland wil realiseren, zie dit nieuwsartikel. Energie-neutraal houdt in dat een woning evenveel energie opwekt als verbruikt.

(Lees ook “Hoe woon je energie-neutraal” van onze blogger Milou Wijsbeck)

houzz.com-duurzaamheidskompas

De vooruitgang in cijfers

De vooruitgang op de woningmarkt is ook mooi in cijfers uit te drukken. Vereniging Eigen Huis berekende in juli jl. dat de huizenprijzen in Nederland met gemiddeld 2,2% zijn gestegen ten opzichte van 2013. En dat niet alleen: het aantal huizentransacties blijkt in het eerste kwartaal van 2014 ook nog eens met 80% te zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Alles bij elkaar opgeteld zijn afgelopen jaar dus zo’n 300.000 extra huizen in Nederland kwalitatiever en duurzamer gemaakt, werden er 80% meer huizen verkocht, en steeg de waarde van die huizen met gemiddeld 2,2% in heel Nederland.

Lees tip:  Olvarit lepeltjes BPA-vrij

Goed voor huizenmarkt én milieu

Wegens dit succes is dus door het kabinet besloten om de gunstige 6% btw-tarieven te handhaven tot in ieder geval begin 2015. Tot die tijd kunnen huizenbezitters dus nog extra voordelig investeren in hun woning.

Dat is niet alleen gunstig voor mensen die hun huis zo geschikt mogelijk willen maken voor verkoop, maar ook voor bewoners die tevreden zijn met hun woning maar graag een lagere energierekening willen.

Nederland woont steeds duurzamer. En waar duurzamer wordt gewoond, profiteren niet alleen de inwoners van meer wooncomfort, het milieu is er ook nog eens bij gebaat.

– Deze blogpost is gesponsord door SkyDreams – 

***
Bron: Platform Woonkennis, Vereniging Eigen Huis
Afbeelding: houzz.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.