Sustainability Manager voor Nederlandse filmsector
Per 1 januari 2015 start Els Rientjes als eerste Sustainability Manager voor de Nederlandse filmsector. Dit heeft het Nederlands Filmfonds vandaag bekendgemaakt op het Nederlands Film Festival.
Streven naar een groene(re) filmindustrie
Het faciliteren van de Sustainability Manager vormt een belangrijke stap in de richting van een groenere Nederlandse filmindustrie. Hierdoor wordt duurzaam produceren structureel gestimuleerd voor filmprojecten die een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds ontvangen. Het Fonds werkt al enkele jaren samen met het Green Film Making Project, dat werd gestart in 2011 en een initiatief is van Strawberry Earth.
Speerpunten sustainability manager
Eén van de doelen van de Sustainability Manager is relevante kennis over duurzame innovatie in de (internationale) filmsector te delen met filmmakers. Daarnaast maakt Rientjes afspraken met duurzame facilitaire bedrijven en leveranciers zodat meerdere filmprojecten hiervan gebruik kunnen maken.
Voordelen van duurzame filmproducties
“Wij beschouwen duurzaamheid als een vanzelfsprekende en belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse filmsector. Door de pilot van het Green Film Making Project is green filmmaking de afgelopen jaren écht geland in de Nederlandse filmindustrie en de sector ziet het belang en de voordelen van duurzame filmproductie.
Tegelijkertijd heeft de sector ook aangegeven behoefte te hebben aan advies en ondersteuning. Met deze nieuwe functie bieden we producenten structureel praktische ondersteuning om hun films zo duurzaam mogelijk te produceren.” Aldus Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Filmfonds.
Duurzame innovatie in samenwerking met het Ministerie
Els Rientjes, laatste jaren Creative Producer/producent bij Fu Works, wil haar passie voor en kennis over het vak inzetten om duurzame innovatie toegankelijker te maken voor producenten. Dit zal ze doen in samenwerking met Jo Voet van het Ministerie van Economische Zaken.
“In de filmsector worden onder hoge druk in weinig tijd grote ambities verwezenlijkt. Ik zie het als mijn missie om duurzame innovatie en inspiratie toegankelijk te maken, echt iets te ‘brengen’ op de set.”
Filmfonds bevestigt hiermee groene transitie
Chai Locher, Projectleider van het Green Film Making Project is ontzettend trots op de duurzame stappen die samen met alle deelnemers en partners van het project zijn gezet op het gebied van green filmmaking.
“Dat het Filmfonds nu ruimte creëert voor een Sustainability Manager is de ultieme bekroning op ons werk en een signaal dat de Nederlandse filmsector officieel groen kleurt. ”
Vanaf 2015 zullen de activiteiten worden overgedragen aan de Sustainability Manager. Strawberry Earth blijft betrokken bij de nieuwe activiteiten om duurzame innovatie als thema toegankelijk te blijven maken voor de Nederlandse filmindustrie.
Over het Green Film Making Project
Het Green Film Making Project, een initiatief van het in Amsterdam gevestigde Strawberry Earth, daagt Nederlandse filmprofessionals uit hun productieprocessen op alle niveaus te verduurzamen.
Het Green Film Making Project werkt vanaf 2012 samen met ondernemers, brancheverenigingen en leidende instituten van de filmsector en de bepalende omroepen. Daarnaast zijn de twee belangrijkste opleidingen van de Nederlandse audiovisuele industrie betrokken bij het project. De gids ‘How to Green Your Film Production (so far)’is te downloaden via deze link.
Partners van het Green Film Making Project zijn het Ministerie van Economische Zaken, Stichting DOEN en de ASN Bank. De samenwerking met KORT! is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds, CoBO en de NTR.
***
Bron: filmnieuws.nu
Afbeeldingen: Green Film Making Project 2013 NFF (Esther van der Heijden), bbb-rietveldacademie.posthaven.com, vimeo.com