Yağmur Masmas: “Begin bij jezelf, het is jouw aarde van morgen.”

Duurzaamheidskompas.nl is benieuwd naar het verhaal achter een duurzaam initiatief. Deze keer hebben we de 19-jarige student Yağmur Masmas bevraagd over haar initiatief aGreenStory, haar drijfveren en hoe ze in het leven staat.
aGreenStory dingt mee naar de ASN Wereldprijs 2014.

Eureka-momenten komen onverwachts: op welk specifiek moment besloot je een start te maken met aGreenStory? 

“Het begon zo’n drie jaar geleden, toen ik me bewust werd van mijn eigen ecologische voetafdruk. Denk aan klimaatverandering, maar ook vervuiling, landdegradatie, boskap en oneerlijke handel. De grootste oorzakers hiervan ervaren de effecten het minst, terwijl de kwetsbare gebieden de last dragen.

Ik besloot dat ik mijn eigen negatieve impact op mens en milieu wilde verminderen en ging op zoek naar producten die daarbij kunnen helpen. Als student, kwam ik op het idee van duurzame schoolspullen. Onze luxe levensstijl veroorzaakt elders in de wereld namelijk grote problemen: vervuiling, mensenrechten problematiek en verdwijnende biodiversiteit.”

In eerste instantie kon de geboren-getogen Zoetermeerse geen betaalbare milieuvriendelijke vervanging vinden voor schrijfwaren, slechts luxe, duurdere producten. Voor een scholier of student was dat volgens haar moeilijk te betalen. In het buitenland vond ze wel wat ze zocht bij een aantal groothandelaren die milieuvriendelijke alternatieven leverden voor goede prijzen.

agreenstory-yagmur-masmas-duurzaamheidskompas

“Ik besloot om met vrienden een winkeltje te beginnen op mijn middelbare school, het Erasmus College in Zoetermeer. In de pauzes kreeg het idee steeds meer vorm en heeft het geleid tot een webshop aGreenStory.

Toen ik naar Maastricht verhuisde, ben ik op de universiteit met medestudenten een pilot begonnen in combinatie met verkoop momenten. Ondertussen studeer ik aan University College Maastricht Sustainable Development en Milieuwetenschappen. Hier leer ik veel zware feiten waar je niet vrolijk van wordt.”

De webshop is voor Yağmur een concrete en actieve manier om iets positiefs bij te dragen aan een schone wereld van morgen. Momenteel biedt aGreenStory een breed assortiment aan betaalbare, groene school- en kantoorbenodigdheden, zoals schriften, markeerstiften, nietmachines, klappers, en correctievloeistof. Yagmur blijft kritisch naar al haar producten.

Lees tip:  'Geef terug' campagne GreenBook

“Alles wordt door ons eerst getest. Daarnaast moet de prijs oké zijn. Ik wil graag producten met verschillende duurzame keurmerken. Iets kan bijvoorbeeld van gerecycled materiaal zijn gemaakt, maar je moet ook uitsluiten dat er bij het recycle proces chemische stoffen zijn gebruikt.”

agreenstory-yagmur-masmas-duurzaamheidskompas-duurzame-schoolspullen

Waar zie je aGreenStory over 5 jaar? 

“Over vijf jaar zie ik aGreenStory als het nieuwe duurzame alternatief voor Van Dijk wat betreft schrijfgerei. Na een periode van de early adopters, is duurzaamheid mainstream geworden. Een groeiend aantal scholieren worden zich bewust van hun impact op mens en milieu en zien hoe ze hier iets aan kunnen doen.”

Om dit te kunnen bereiken zoekt Masmas samenwerkingen met scholen en universiteiten. Volgens haar zijn scholen zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid binnen de eigen instelling. Het gebruik van minder of gerecycled papier is daar een goed voorbeeld van.

“Over 5 jaar hoop ik dat scholen alleen maar gerecycled papier inkopen en nietjesloze nietmachines gebruiken. Onderdeel daarvan is dat ook bedrijven die boeken verhuren via hun sites, duurzame schoolspullen aanbieden. Daarnaast zou het de kers op de taart zijn om een nieuwe productlijn te starten met producten specifiek voor de Nederlandse markt. Schriften met ruitjes van 10×10 mm worden bijvoorbeeld nergens anders in Europa gebruikt. Een duurzame variant bestaat dus nog niet.”

agreenstory-yagmur-masmas-duurzaamheidskompas-duurzame-schoolspullen

Waarom vind je het zo belangrijk dat mensen duurzame schoolartikelen gebruiken?

Schoolspullen worden maar korte tijd gebruikt en op grote schaal, daarom is het belangrijk dat ze duurzaam zijn. Bij de aanschaf van elk product maak je de keuze voor een groen verhaal als het gaat om productie, transport, consumptie en afvalverwerking. Vandaar: aGreenStory. Elke stap in het proces heeft namelijk impact op mens en milieu. Voor de selectie van het assortiment worden strikte criteria gehanteerd betreffende materialen, arbeidsomstandigheden, productieproces en transport. Zo worden de meeste producten onder goede werkomstandigheden geproduceerd binnen de EU.

Lees tip:  Questionmark app helpt bewust kiezen voor duurzame producten

Wat is je (levens)motto?

“‘Be the change you want to see in the world’. Een sociale ondernemer zei tegen mij: ‘Ik ben geen wereldverbeteraar of activist, ik wil het gewoon zelf oplossen.’ Dat is precies de insteek waarmee grote veranderingen beginnen. Het begint met bewustheid en wordt verzilverd met actie.”

agreenstory-yagmur-masmas-duurzaamheidskompas

Wat heeft je doen besluiten om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs?

“Ik zag het als een mooie gelegenheid om tips en feedback te krijgen van experts op het gebied van duurzaamheid. Het uiteindelijke geldbedrag zou natuurlijk een grote booster zijn voor aGreenStory, maar kennis is onbetaalbaar. We hebben tot nu toe ontzettend veel geleerd van de workshops en events georganiseerd door het Wereldprijs team, speciaal voor de genomineerde initiatieven. Het is heel motiverend om ervaringen te delen met de anderen en samen te brainstormen in een inspirerende setting.”

MorgenVandaag ASN

Heeft Yağmur nog een tip voor ons?

“Let simpelweg eens op de spullen die je dagelijks gebruikt. Kan het duurzamer? Met aGreenStory bieden we een mens- en milieuvriendelijke alternatieven voor schrijfwaren in de klas of op het werk. Voor deze producten geldt dat ze in grote hoeveelheden in het dagelijks leven gebruikt, misschien zonder dat je het zelf doorhebt.

Een gadget kan er handgemaakt en eco-friendly uitzien, maar heb je het ook echt nodig? Als het vervolgens in een la blijft liggen, is dat niet erg duurzaam. Kijk dus om je heen naar de goede, duurzame initiatieven: Er is al zo veel moois opgezet!

Blijf daarnaast vooral ook kritisch en stel vragen. Het is jouw aarde van morgen, begin bij jezelf, maar samen is het so much more fun!”

aGreenStory is één van de 16 finalisten van de ASN Wereldprijs 2014

***
Afbeeldingen: aGreenStory, ASN Wereldprijs

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.