Costa Rica, volgens Gustaaf Dekking en Lotte Amelink een prachtig land dat bekend staat om haar indrukwekkende flora en fauna. Tegelijkertijd kampt het land met grote afvalproblemen. Op het eiland Chira (Isla de Chira) zijn deze problemen goed zichtbaar.
Inwoners weten vaak niet hoe ze op een veilige manier van hun afval af moeten. Gustaaf en Lotte willen daarin graag een handje helpen. Zij zetten zich momenteel met hart en ziel in voor het bouwen van een Recycle- en Gemeenschapscentrum, dat een oplossing zal bieden voor het afvalprobleem op het eiland en als voorbeeld kan fungeren voor andere plekken in Costa Rica, of daarbuiten.
Hoe het allemaal begon
Een enorme stap om zo duizenden kilometers verderop te belanden in een zoektocht naar duurzame projecten. Voor Gustaaf en Lotte een geleidelijke ontwikkeling. Sinds anderhalf jaar reizen en werken zij samen in Latijns Amerika. Via Argentinië, Chili, Peru, Ecuador en Colombia zijn zij enkele maanden geleden aangekomen in Centraal Amerika.
Ondanks de mooie natuur van Isla de Chira, zien zij dagelijks het gevaar van vervuiling dat op de loer ligt. Het unieke Recycle- en Gemeenschapscentrum waar zij als projectleider van A Foundation (A01) bij betrokken zijn, zal niet alleen helpen om het eiland schoon en veilig te krijgen, maar ook zorgen voor een alternatieve bron van inkomsten voor de bewoners. A01 is een multidisciplinaire netwerkorganisatie die werkt op het gebied van rurale en urbane ontwikkeling wereldwijd, met een focus op Centraal Amerika.
Als Duurzaamheidskompas.nl zijn we dan ook erg nieuwsgierig hoe jullie op het idee kwamen om dit project op te pakken?
“We hebben Isla de Chira een aantal keer bezocht en geslapen in het kleine, sobere maar heel gastvrije huis van Gloria, de president van het vrouwencollectief ADATA en eilandbewoner. Ze liet ons zien hoe het afval op het eiland, het leven van de eilandbewoners beïnvloedt: bergen afval zijn een broedplaats voor ziektes als dengue, vernietigen kwetsbare ecosystemen en het verbranden van afval veroorzaakt giftige rookontwikkeling. Gloria liet ons ook zien hoe arm de mensen op het eiland zijn en hoe moeilijk het is om rond te komen van de traditionele visserij. Dit greep ons heel erg aan en we wilden daarin graag iets betekenen.”
Het bijzondere aan dit project volgens Gustaaf is dat er niet één, maar verschillende partijen samenwerken om het Recycle- en Gemeenschapscentrum te realiseren. Het centrum is een idee van ADATA (Asociación de Damas Trabajando para el Ambiente, Vereniging van Vrouwen die Werken voor het Milieu) en is ontworpen door A01, samen met de studenten van de universiteit U Latina hier in San Jose, de hoofdstad van Costa Rica.
“We vinden dit project vooral heel belangrijk omdat het een positieve invloed heeft op verschillende gebieden. Het is een oplossing voor het afvalprobleem op het eiland en bovendien levert het een structureel inkomen op voor een groep vrouwen. Dit project bewijst dat duurzame ontwikkeling geld kan genereren en een positieve bijdrage kan leveren aan de vermindering van armoede.”, aldus Gustaaf Dekking.
Waar zien jullie het centrum over 5 jaar?
“Over 5 jaar is het centrum volop in gebruik. Het centrum biedt dan een werkplek voor 7 tot 10 vrouwen. Hun werk is een structurele oplossing voor het afvalprobleem: een groot deel van het afval, zoals glas, papier en plastic op het eiland wordt in het centrum verzameld en de vrouwen verwerken dit afval met de machines die ze gedoneerd hebben gekregen om ze vervolgens te verkopen aan grote recycle bedrijven in Costa Rica.
Het eiland is een stuk schoner en veiliger en bovendien levert de verkoop van recyclebaar afval een structureel inkomen voor de vrouwen op. Het centrum zal daarnaast een bruisende ontmoetingsplek zijn voor eilandbewoners en toeristen. Er zullen handgemaakte artikelen van gerecycled materiaal worden verkocht en tentoonstellingen en informatiebijeenkomsten over duurzaamheid georganiseerd worden.”
Wat zouden jullie de lezers van Duurzaamheidskompas.nl willen meegeven?
“Duurzame stappen naar een betere wereld, hoe klein ook, zijn altijd belangrijk. Kleine initiatieven kunnen uitgroeien tot mooie projecten als je de samenwerking opzoekt met anderen. Samen bereiken we veel meer dan alleen. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, want bij het samenwerken is niet alleen het eindproduct maar ook de weg ernaar toe belangrijk.
Het zou geweldig zijn als de lezers van Duurzaamheidskompas.nl ook deel van dit project uit gaan maken. Dat kan door een donatie* te doen waar bovendien mooie duurzame cadeaus tegenover staan en dit bericht te verspreiden met vrienden, familie en iedereen die misschien geïnteresseerd is in ons project.”
Crowdfunding
Momenteel loopt er een crowdfundingsactie op IndieGogo om het Recycle- en Gemeenschapscentrum op Isla de Chira te kunnen bouwen. Twijfel je nog over een kado voor de feestdagen? Dit project kan donaties goed gebruiken! Check hier voor meer informatie. Steun Gustaaf en Lotte bij het helpen van de bewoners van het mooie Isla de Chira.
***
* Dit project heeft de ANBI status; donatie is aftrekbaar voor de belasting.
Afbeeldingen: Gustaaf Dekking, Lotte Amelink