Onze blogger Kübra heeft zich voorgenomen om elke week een duurzaam evenement te bezoeken. Deze keer is ze een kijkje gaan nemen bij de Indie Brands Local Goods Market in de Hallen in Amsterdam.
Voor ieder wat wils!
Na een beetje sightseeing in Amsterdam (ofwel genieten van het verdwaald zijn), kwam ik eindelijk aan bij ‘de Hallen’ voor de openingsavond van de Indie Brands Local Goods Market. De Local Goods Market wordt elke zaterdag en de 4e weekend van de maand georganiseerd in samenwerking met De Zwijger en is dé verzamelplek van een unieke mix van ‘Indie’ producten uit de omgeving.
Ik voelde me meteen thuis in de hip-maar-toegankelijke marktplaats. Het probleem met veel duurzame of fairtrade winkels is namelijk dat ze of eruit zien alsof ik in één keer mijn hele portemonnee moet leeghalen om iets te kunnen kopen. Of juist dat ze onverzorgd, cheezy en niet bepaald uitnodigend zijn.
Het eerste wat me opviel was dat de Local Goods Market echt een gezellige ‘kom binnen, kom binnen’ sfeer ademt. Er is een grote variëteit aan producten: van skateboards gemaakt uit Utrechtse zieke bomen, hippe gerecyclede tassen, biologische fairtrade chocolade, tot mushroom-farm-kits en een geweldige selectie van boeken waar je van gaat kwijlen:-). Én de entree is gratis!
Waarom ‘local goods?’
Local goods, of letterlijk “goederen die uit de buurt komen” promoten kleine, creatieve ondernemingen die (vaak) met duurzamere alternatieven komen voor producten die we anders uit de (bijna altijd) niet-duurzame massaproductie hoop halen. Bovendien steun je door het kopen van local goods de buurt of gemeenschap om je heen en je kan ook het verhaal achter je product achterhalen. Er is transparantie. Je weet wat je in je handen hebt, hoe het is gemaakt, wie het heeft gemaakt, en waarvan het is gemaakt – dus je bent geïnformeerd als consument voordat je de beslissing neemt om iets te kopen.
Lokaal versus duurzaam en fairtrade
Hoewel ze elkaar aanvullen en meestal samenhangen, is er geen vanzelfsprekende relatie tussen local goods en duurzaamheid en fairtrade. Local goods zijn over het algemeen veel meer verantwoord, maar niet alle lokale ondernemingen werken bijvoorbeeld met materialen die 100% duurzaam zijn. Vaak zie je wel dat er veel over nagedacht wordt, vooral ook omdat men de grote marketingbudgetten van multinationals mist. Dan ga je als lokale ondernemer automatisch induiken in de wereld van besparen, low-budget-ondernemen met middelen die je hebt en de gemeenschap extra betrekken in de productie en marketing van je product. Intiatieven zoals de Local Goods Market is wat mij betreft meer dan een stap in de goede richting.
Waar ga jij voor als je ‘echt’ moet kiezen: lokale, duurzame of fairtrade producten?
***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl