Zijn natuurlijke suikervervangers gezond?
Heb jij een brandende vraag over gezonde voeding die je graag aan Gesina wilt stellen? Wie weet beantwoordt ze jouw vraag bij ‘Mythes en Feiten over voeding’. Klik hier voor meer info of om je vraag te droppen.
Mythe of feit: Stelling #1
Natuurlijke suikervervangers, zoals stevia, agave, honing en kokosbloesemsuiker zijn per definitie gezonde suikers.
Antwoord diëtist Gesina Hammad-Waslander:
We proberen onze suiker inname te beperken, omdat het bijdraagt aan insulineresistentie. Dat betekent dat de cellen niet meer of minder gevoelig raken voor insuline (het hormoon dat suiker opneemt). Het gevolg hiervan is dat veel suiker in het lichaam wordt omgezet naar vet. De kans op bepaalde ziekten en overgewicht neemt dan toe.
In principe, geven alle zoetstoffen, dus ook kokosbloesemsuiker en stevia, een insuline response. Maar het is allemaal niet zo zwart-wit. Als je suiker gebruikt, dan liever stevia als de andere optie geraffineerde suikers zijn. Maar neem het liefst helemaal geen suikers tot je. We hebben genoeg aan de natuurlijke suikers in onze groente en fruit, en al het andere is al heel gauw ‘extra.’
We weten trouwens ook nog niet zoveel over die alternatieve suikers af. Stevia komt bijvoorbeeld uit Centraal en Zuid-Amerika, waar het gebruik ervan minimaal is. We hebben nog nooit zoveel stevia gebruikt als in de mate waarin dit vandaag de dag gebeurd. Eigenlijk hebben we dus nog geen idee wat het effect op onze gezondheid kan zijn op lange termijn.
Met 2-4 porties fruit en een deel zetmeel zoals brood, pasta, rijst en boekweit of andere zetmeel producten, krijg al best veel suiker en koolhydraten binnen. Groenten, zoals pompoen en wortelgewassen zijn er ook rijk aan. Als je het optelt, dan krijg je meestal meer dan genoeg binnen via deze voedingsmiddelen.
Maar… een traktatie op zijn tijd moet natuurlijk ook kunnen! Dus soms eens een lekker gebakje of iets dergelijks past prima binnen een gezond eetpatroon. Het is altijd een kwestie van balans. Maar toegevoegde suikers zoals suiker, honing en dergelijke zijn niet nodig en grote hoeveelheden kunnen alsnog de gezondheid schaden.
Wil je de volgende Mythe of feit over voeding niet missen? Volg ons op social media en meld je aan voor de DK nieuwsbrief.
Redactietip: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Gesina en ontvang een gratis ebook met lekkere en gezonde recepten.