Online energie vergelijken

Aan het eind van het jaar krijg je je energieafrekening. Dit kan soms wel eens als een verrassing komen. Zeker als je veel bij moet betalen. Nu zal dat voor 2021 nog wel meevallen, maar met de verhoging van de energieprijzen zal de rekening volgend jaar nog wel eens rauw op je dak kunnen vallen. Een van de dingen die je kunt doen om dat voor te zijn, is je maandbedrag aan laten passen, zodat je niet ineens aan het einde van het jaar een flinke rekening krijgt. Maar misschien kan het ook wel goedkoper?

Een goede manier om daarachter te komen is door te kiezen voor energie vergelijken. Zo kun jij er eenvoudig achter komen of je bij een andere leverancier goedkoper uit kunt zijn per maand én dus zeker per jaar! Naast het maandelijkse geldbedrag is natuurlijk de mate van groenheid van de leverancier ontzettend belangrijk. Gelukkig kun je deze variabele tegenwoordig meenemen in je vergelijking! Benieuwd hoe jij de goedkoopste groene energieleverancier kunt vinden voor het komende jaar? In deze blog vertellen we je er meer over. 

Hoe vind je een groene energieleverancier?

Waar we vroeger een energieleverancier met name kozen vanwege de prijs, is tegenwoordig het duurzaamheidsaspect een belangrijke factor geworden. Energieleveranciers spelen hier dan ook maar al te graag op in. Zo beweert bijna iedere energieleverancier groene stroom te leveren. Als dit daadwerkelijk het geval was geweest, dan was het vinden van een groene energieleverancier erg makkelijk geweest. Helaas is dit niet altijd het geval. Dan is energie vergelijken handig om te doen!

Energieleverancier kunnen namelijk zogeheten groencertificaten aanschaffen. Deze groencertificaten worden bijvoorbeeld uitgegeven bij de bouw van een park vol zonnepanelen in de Sahara. Als een energieleverancier deze certificaten koopt, dan mogen ze per certificaat een x hoeveelheid KwH grijze stroom in Nederland verkopen met het label ´groene energie´. We raden je in dit geval aan om op zoek te gaan naar een energieleverancier die daadwerkelijk groene stroom verkoopt. Want groen kan dus blijkbaar onderaan de streep nog ontzettend grijs zijn.

Lees tip:  Zonnepanelen en het kikkerklimaat

Kies je de voor goedkoopste energieleverancier?

Als je naar de energieleveranciers gaat kijken dan zal je vanzelf een dure aanbieder zien, maar ook een aanbieder die je de goedkoopste energie kan leveren. Sommige mensen denken dat de goedkoopste aanbieder kiezen meteen de beste optie is. Wat sommige mensen vaak vergeten is dat de goedkoopste energie vaak ook de meest ´vieze’ levert. Dit is natuurlijk op voorhand al een keuze die je beter niet kunt maken, kijkend naar het huidige klimaatprobleem. Daarnaast kun je jezelf vragen stellen als: 

  • Wat zijn de kosten per maand? 
  • Hoeveel kun je per maand of per jaar besparen? 
  • Heb je elders nog een contract lopen en moet je als je over wil stappen eerst een boete betalen? 
  • Hoe groen is de stroom die je afneemt?

Al deze factoren, maar ook hoe energiezuinig jij bent, zijn belangrijk en bepalen samen welke energieleverancier de beste leverancier in jouw situatie is. Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat de goedkoopste energieleverancier met variabele tarieven werkt. Als de aanbieder met variabele tarieven werkt, kan deze gedurende de looptijd van het contract de prijzen veranderen. Het kan dus zomaar zijn dat de goedkoopste energieleverancier in de loop van de tijd ineens niet meer de goedkoopste is.

Welke factoren wegen voor jou het zwaarst bij het kiezen van een energieleverancier?

Deze blogpost is gesponsord door Keuze.nl

Afbeelding van Markus Spiske via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.