Duurzamer wonen via duurzaamheidsprofiel

Wanneer je van plan bent om je woning te verduurzamen is het raadzaam om eerst inzichten te vergaren in het energieverbruik. Aan de hand van een duurzaamheidsprofiel kun je gerichte acties ondernemen om het verbruik te verlagen. Dit profiel geeft je uitgebreide informatie en levert waardevolle suggesties voor besparingen.

De voordelen van een duurzaamheidsprofiel

Uit de adviezen van het duurzaamheidsprofiel kunnen vele voordelen vloeien. Zo kun je na het doen van één of een aantal investeringen genieten van lagere maandlasten, meer wooncomfort en huizen met een goed duurzaamheidsprofiel kennen doorgaans een hogere waarde. Daarnaast help je mee aan een beter milieu en dat is natuurlijk ook van ongekend belang.

Energiebespaarlening

Het is goed voor te stellen dat je buffer niet groot genoeg is om prijzige investeringen, zoals zonnepanelen of nieuwe isolatie, in één keer te kunnen bekostigen. Omdat de Nederlandse overheid duurzame investeringen wel wil stimuleren is het mogelijk om tegen erg gunstige voorwaarden een Energiebespaarlening bij het Warmtefonds aan te vragen. In veel gevallen kunnen de maandelijkse lasten die voortkomen uit de lening worden gedragen door de maandelijkse besparing op de energierekening. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de lening. Zo moet er bijvoorbeeld worden gekozen uit een lijst van 24 duurzame maatregelen en is het niet mogelijk om de gehele lening te besteden aan zonnepanelen. Dit betreft maximaal 75% van de lening.

Duurzaamheidsprofiel van een locatie (DPL)

Naast duurzaamheidsprofielen voor enkele woningen bestaat er ook een duurzaamheidsprofiel van een locatie, ook wel een DPL genoemd. Aan de hand van een aantal indicatoren komen de sterke en zwakke punten van een wijk aan het licht. Zo kan het profiel concreet maken of de wijk duurzaam is of niet. Hierbij wordt gekeken naar een drietal elementen; sociaal, economisch en milieu.
De invoer van het DPL sluit aan op bestaande instrumenten, zoals de Energie Prestatie op Locatie (EPL), Energie Prestatie Coëfficient (EPC), Centraal Aansluit Register (CAR) en meer. Door inzichtelijk te maken hoe duurzaam een bepaalde wijk is, kan gepaste actie worden ondernomen door gemeenten of andere partijen die bijdragen aan wijkontwikkeling en -beheer om zo te voldoen aan de duurzaamheidseisen. Het DPL kan zowel voor bestaande wijken worden ingezet als voor nieuwbouwplannen.

Lees tip:  Zijn natuurlijke suikervervangers gezond?

Weet jij je weg te vinden als het gaat om het verduurzamen van je woning? Deel je ervaringen in een reactie hieronder.

Deze blogpost is gesponsord door Feenstra

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.