Silver sisters en de reis naar grijs

Silver sisters: Trend of blijvend fenomeen?

Steeds meer vrouwen vanaf pakweg 35 jaar zweren haarverf af, sluiten zich aan bij de Silver sisters community en gaan grey. Exacte cijfers over hoeveel volgers het uit VS overgewaaid fenomeen telt is giswerk. Maar de aantallen nemen met de dag toe.

De hashtag #silversisters en #goinggrey op Instagram en elders op social media liegen er niet om. Wat is het toch dat vrouwen vaker besluiten om helemaal naturel te gaan? Waarom steken zij de figuurlijke middelvinger op naar de geldende idealen rond vrouwelijk schoon? In deze blog lees je wat het zo aantrekkelijk maakt om grijze lokken niet meer te weren, maar te omarmen.

Corona als katalysator

Het ironische aan de trend is dat het mede dankzij corona zo populair werd. Door de lockdown gingen alle kapperszaken op slot, wat resulteerde in het bekende fenomeen ‘coronakapsel’. In deze tijd is het besef ontstaan hoeveel tijd en geld er bespaard werd. Dit trok vrouwen over de hele wereld over de streep om hun zilveren lokken te behouden.

Rebelleren tegen het concept ‘eeuwige jeugd’

Intussen volg ik de trend op de voet en ben ik aangehaakt bij verschillende (micro) influencers en grey hair bloggers die hun zoektocht naar hun ‘natuurlijke ik’ delen met andere vrouwen. Dit zijn ‘gewone’ vrouwen, moeders, partners, werknemers, etc. Wat hen bindt is vaak de reis naar grijs.
Net als Jen uit Groot-Brittannië. Jen, verloskundige van beroep, startte afgelopen augustus (2022) met Jen.goes.grey op Instagram. Inmiddels volgen meer dan 12.000 mensen Jen’s wel en wee tijdens haar transitie naar grijs haar. Ook de Facebookgroep Going Grey Gracefully telt inmiddels bijna 300.000 volgers. Sommige volgers zijn sterk aan het twijfelen en nog niet overstag. Anderen voelen zich gesteund in hun beslissing om hun haar niet meer te kleuren. Weer anderen zijn geïntrigeerd door de metamorfoses die deze vrouwen ondergaan of willen duurzamer leven. Wat de reden ook mag zijn, de Silver sisters zijn razend populair!

Hoe zit het bij mannen?

Daar waar vrouwen vaak als onverzorgd en ‘oud’ worden bestempeld, is bij mannen juist vaak het tegenovergestelde. Mannen die grijs worden krijgen juist etiketten zoals ‘sexy’ en ‘ervaren’ opgeplakt. Zelden rust er een taboe op zilveren haren bij mannen. Dat gezegd hebbende, wat me opvalt bij de rol van de meeste mannen is de steun en het vertrouwen die ze hun partners geven bij de reis naar grijs.

Lees tip:  Maak je eigen groendak met sedumcassettes

Mijn persoonlijke betrokkenheid

Ik ben op 21 oktober 2022 officieel 12 weken haarverfvrij. De afgelopen maanden ben ik sterk aan het twijfelen geslagen of ik wel door wilde zetten met de transitie of zou terugvallen op haarkleuring. Het idee om me zó vrij te voelen en mezelf geheel te accepteren zoals ik er nu, als 40-jarige, voor sta is enorm aantrekkelijk. En het idee om hiermee ook een duurzamer pad in te slaan, staat me er erg aan.

Maar bij twijfel ga je op zoek naar houvast en advies. Zo heb ik bij verschillende vrienden en bij mijn kapper het idee gedropt. Wat als ik stop met verven… Ik moet toegeven dat de reacties die ik heb gekregen niet altijd even positief waren, al waren ze lief bedoeld. Enkele reacties op mijn mededeling waren ‘Je bent nog zo jong!’, ‘Nú al stoppen met verven?’, ‘Moet je echt niet doen!’.

Steun kwam uit verwachte hoek; mijn partner. Toen ik hem voorlegde dat ik eigenlijk wel wilde experimenteren (het zo omschrijven voelt niet zo definitief) met het laten uitgroeien van mijn witte/grijze haren, was hij er erg nuchter onder. ‘Doe waar je zelf gelukkig van wordt’ was zijn boodschap. Zelfs het vooruitzicht om misschien een vrouw te hebben met een superkorte pixie cut schrikte hem niet af. Hij liet het helemaal over aan mij en waar ik me fijn bij voelde. Wat een verademing!

De transitie naar grijs: Hoe pak je dat aan?

Toen dook ik dus in de hoe. Hoe laat je grijze haren uitgroeien? Hoelang duurt zoiets? Loop je er als een bad hair disaster rond, de hele tijd?
Helaas is het zo dat het traject je van begin tot eind ongeveer twee jaar van je leven kost als je gaat voor kort tot schouderlang haar. Heb je weinig geduld en vind je het moeilijk om cold turkey te gaan en er ‘bewust onverzorgd’ uit te zien? Dan is dus een drastische knipbeurt een optie om een behoorlijke tijd over te slaan en minder lang rond te lopen met drie kleurschakeringen in je haar. Bij de Silver sisters is er geen oordeel: alles is goed, en afhankelijk van jezelf om op je eigen manier de opties te verkennen.

Lees tip:  Gun je oude cv-ketel pensioen

Voorbeelden pixie en cold turkey

Om je een idee te geven hoe dat er dan uit kan zien, heb ik haarstijlen van SparklingSilvers.com geplukt. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van kort krijg haar door het nemen een pittige pixie en een voorbeeld van de cold turkey methode waarbij je de tijd neemt voor je uitgroei (en kunt volgen hoe snel/langzaam het gaat).

Reis naar grijs

Waar ik momenteel sta in mijn reis naar grijs terwijl ik deze blog schrijf? Eerlijk gezegd vraag ik mezelf dat continue af. Ga ik er helemaal voor? Of ga ik binnenkort terugkrabbelen wanneer de uitgroei duidelijker zichtbaar wordt? Ik weet het niet. En dat is niet erg. Omdat ik highlights en golvend haar heb, valt de uitgroei nog niet zo op (zie afbeelding).

Uitgroei

Om mezelf moed in te spreken en geïnspireerd te blijven, volg ik een aantal leuke social media accounts (zie Jen.going.grey eerder in deze blog). Na een zoekopdracht op Facebook kon ik tot mijn verbazing geen community in het Nederlands vinden waar wij vrouwen elkaar kunnen supporten, tips en ervaringen kunnen delen over onze transitie naar grijs haar. Want makkelijk is het zeker niet!

Ik heb maar meteen de stoute schoenen aangetrokken en iets spontaans gedaan: Vanaf nu kun je lid worden van de Facebookgroep Reis naar grijs. Ook als je de beslissing nog niet hebt genomen, ontzettend aan het twijfelen bent, net nog je uitgroei hebt laten doen, denkt ‘Dit kan ik nooit!’ en intussen je inbeeldt hoe fijn het gevoel moet zijn: deze groep is ook voor jou! Alle vrouwen, van alle leeftijden en achtergronden zijn welkom lid te worden en elkaar te inspireren om deze reis samen af te leggen. Voel je vrij om de hashtag #reisnaargrijs te gebruiken op je socials. Misschien inspireren we zo nog meer vrouwen om de stap te wagen!

Lees tip:  Rawfood: wel of niet?

Silver sisters en duurzaamheid

Going grey is bevrijdend, maar daarnaast toch ook duurzaam. Denk aan alle haarkleuringen en/of blonderingmiddelen die je niet meer nodig hebt en wat normaliter verdwijnt in de afvoerput. Je spaart het milieu, en bespaart op terugkerende kapperskosten. Geld dat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld wat vaker leuke dingen te doen met familie of vrienden. Daarnaast is de kans groot dat je haar en hoofdhuid een stuk gezonder en minder droog zullen aanvoelen, zonder de 4-6-wekelijkse chemische interventies.

Voor- en nadelen op een rij

Ik wil het je makkelijk maken. Daarom nog even op een rij wat de voor- en nadelen zijn van het loslaten van haarverf en je grijze haren te leren koesteren!

Nadelen
– Het duurt een poos voordat je eigen haar volledig is uitgegroeid
– Je zult soms te maken krijgen met vervelende opmerkingen
– Je zult er (volgens de norm) een tijdje onverzorgd uitzien
– Je zult niet altijd de steun hebben van je gezin/familie/vrienden
– De onzekerheid: Hoe pakt het uit?

Voordelen
– Het gevoel van vrijheid
– Boost van je zelfvertrouwen
– De volledige acceptatie van jezelf
– Het omarmen van het ouder worden en het loslaten van de notie ‘de eeuwige jeugd’
– Gezondheid: geen troep op je hoofd, minder/geen droge lokken en geïrriteerde hoofdhuid
– Duurzaamheid: minder zooi door de afvoerput
– Besparing: ongeveer 10-12 uitgroeiafspraken per jaar bij de kapper die niet meer hoeven
– Een internationale community van Silver sisters en hun ervaringen waar je op kunt terugvallen

Nu ben ik erg benieuwd naar jouw mening: Zou jij het overwegen om de uitdaging aan te gaan om je natuurlijke lokken te omarmen en koesteren? Of bén je al een Silver sister en heb je tips voor ons? Deel je reactie hieronder.

Uitgelichte afbeelding via Unsplash.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.