5 tips om je woning te verduurzamen

Het belang van verduurzamen is bijzonder groot. Nu we geconfronteerd zijn met een energiecrisis, maar ook met dientengevolge steeds hoger oplopende prijzen binnen onze maatschappij, levert verduurzamen een belangrijke bijdrage aan de oplossing – voor zowel het milieu als in ons persoonlijke bestaan. Over het verduurzamen van woningen is al veel gezegd en geschreven, en toch mogen wij graag deze kleine tips met je delen, ze maken misschien net het verschil.

Verduurzamen van je woning, lang niet voor iedereen haalbaar

Woningeigenaren met een prima banksaldo kunnen het zich meestal goed permitteren om de eigen woning te verduurzamen. Zo wordt ieder hoekje en gaatje geïsoleerd; van het dak tot vloeren en spouwmuren. Er liggen inmiddels zonnepanelen op het dak en die warmtepomp is inmiddels ook al geplaatst. Dergelijke investeringen liggen vaak tussen 15 tot wel 30.000 euro. Een bedrag wat niet iedereen heeft liggen, of kan missen. En daarbij komt dat huurders in wezen afhankelijk zijn van de besluiten van de verhuurder. Wil deze verduurzamen, of blijf je in de kou zitten met schimmel op de muren als huurder?

Onze tips zijn wél voor velen haalbaar!

Heb jij niet de financiële middelen om forse investeringen te doen, maar wil je toch graag verduurzamen? Lees dan onze tips over wat je wél kunt doen.

Tip 1) Dakisolatie aan de binnenzijde plaatsen

Via het dak gaat veel warmte verloren én het zorgt ook nog eens voor de nodige kou-afgifte. Gelukkig kun je zelf je dak isoleren vanaf de binnenzijde zonder enorme uitgaven te doen. Meet het dak aan de binnenzijde op en schaf steenwol matten aan. Deze kun je plaatsen tussen de steunbalken. Is de steenwol geplaatst, dan kun je deze afdekken met witte spaanplaat, wat je vastzet aan de steunbalken (zoek de juiste bouw-instructies op bij de bouwmarkt). Op deze wijze is jouw dak geïsoleerd en heeft je dat enkele honderden euro’s gekost.

Lees tip:  Leve de leegte!

Tip 2) Gebruik alleen led verlichting

Led verlichting kent prachtige lichtschakeringen en levert inmiddels al jaren niet meer het koude licht op wat we voorheen gewend waren. Zo zijn bijvoorbeeld inbouw led-spots een populaire keuze voor het moderne interieur. Zorg dat je alle halogeen en spaarlampen de deur uit doet en vervang deze voor uitsluitend led verlichting. Waarom led verlichting? Omdat het verbruik in wattage extreem laag ligt. Een led lampje van 2,4 watt geeft al een ruime hoeveelheid licht bijvoorbeeld, daar kunnen andere soorten verlichting niet tegenop.

Tip 3) Woning verwarmen met airco-warmtepomp

Wist je dat een split airco systeem feitelijk een lucht warmtepomp is? Airco’s koelen namelijk niet alleen, zij kunnen ook verwarmen. Sommige huishouden gebruiken uitsluitend de airco om te verwarmen. Een splitairco met één binnen systeem verbruikt om en nabij 0,75 tot 1 kWh – met het huidige prijsplafond is dit (veel) voordeliger stoken dan je woning verwarmen met de CV. Nadeel is wel dat je alleen de woonkamer verwarmt bijvoorbeeld.

Wanneer er maar één ruimte verwarmd wordt, zorg dan dat andere kamers en ruimtes goed worden geventileerd (zet de luchtroosters enkele uren per dag open), zodat vocht en schimmel geen kans krijgen bij jou in huis.

Tip 4) Bij verwarmen met een elektrische deken

Om zo energiezuinig te leven zetten we de verwarming extra laag. Maar vooral ’s avonds, wanneer je stil zit op de bank wordt het al snel rillen. Misschien ben je juist dan geneigd de verwarming toch maar wat hoger te zetten. Het leuke is dat er een verrassende oplossing voor koude avonden bestaat: plaats een elektrische deken op de bank! Hij verbruikt vaak niet meer dan 100 watt per uur (1 kWh per 10 uur dus!)

Tip 5) Raamfolie en overgordijnen

Wist je dat er isolerende raamfolie bestaat? Ramen vormen een grote bron van kou-afgifte. Plaats daarom raamfolie op alle ruiten en zorg dat je gebruik maakt van overgordijnen, deze stoppen de kou ’s avonds aanzienlijk en houden de warmte binnenshuis langer vast.

Lees tip:  Duurzame energie: start in 2017!

Heb jij meer tips om je woning te verduurzamen en die makkelijk en goedkoop toe te passen zijn? Deel je mening hieronder in de comments.

Deze blogpost is een samenwerking met Ledloket.nl

Afbeelding: Hama Haki via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.