6 slimme tips om je huis beter te isoleren

Woningisolatie is een logische keuze als je jouw huis energiezuiniger en duurzamer wil maken. Zo bespaar je geld én doe je wat goeds voor het milieu. Maar hoe ga je te werk? En waar moet je op letten als je doeltreffend wil isoleren met een maximaal rendement? Hieronder geven we je 6 slimme tips!

TIP 1: laat eerst dakisolatie plaatsen

Warme lucht stijgt op. Het grootste deel van je warmteverlies gebeurt dan ook via je dak. Zo is dit deel van je huis verantwoordelijk voor zo’n 30% van je totale warmteverlies. Dakisolatie is dus van groot belang.

Je kan de binnenkant óf de buitenkant van je dak isoleren. Bij hellende daken wordt meestal langs binnen geïsoleerd, aangezien dit simpeler is en minder geld kost. Een plat dak isoleer je dan weer beter langs buiten. Zo neem je namelijk de draagconstructie en de waterkerende laag mee in de isolatieschil.

TIP 2: bodemisolatie is niet hetzelfde als vloerisolatie

Bodem- en vloerisolatie zijn soortgelijke klussen, maar er is wel degelijk een verschil. Zo wordt bodemisolatie vooral toegepast als je kruipruimte niet toegankelijk is. Er wordt dan isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Bij deze methode is de vloer van de benedenverdieping zelf dus niet geïsoleerd, waardoor het rendement iets lager is.

Bij vloerisolatie isoleert een specialist de vloer van de benedenverdieping langs onder (tegen het plafond van de kruipruimte) of langs boven. Meestal ligt de voorkeur bij isolatie via de kruipruimte, aangezien dit minder tijd en geld kost. Ook is vloerisolatie aan de bovenkant niet altijd mogelijk, bv. bij een beperkte opbouwhoogte. Lees er meer over op www.isolatie-info.nl/vloerisolatie.

TIP 3: kies voor het juiste isolatiemateriaal

Er zijn vele verschillende soorten isolatiematerialen, maar niet elk materiaal is voor elke klus toe te passen. Zo zijn kunststof isolatieplaten bv. ideaal om grote oppervlakken te isoleren, maar zijn ze minder handig op minder egale ondergronden. In zo’n geval kies je eerder voor flexibele glaswol of een soort spuitisolatie.

Lees tip:  Energielabel voor bedrijven: de ins en outs

Bepaal dus eerst wat je precies wil laten isoleren en kijk dan naar de mogelijke materialen voor de uitvoering. Een specialist helpt je hier graag bij.

TIP 4: let op aanvullende materialen

Vaak is alleen isolatiemateriaal niet genoeg voor een correcte uitvoering. Zo heb je bv. altijd een dampscherm nodig als je jouw huis aan de binnenkant isoleert. Zo creëer je een luchtdichte afwerking en voorkom je dat vochtige binnenlucht in het isolatiemateriaal condenseert en voor vochtproblemen zorgt.

TIP 5: bekijk of je in aanmerking komt voor subsidie

Woningisolatie vergt natuurlijk een investering. Gelukkig kan je de kosten verlagen met een subsidie. Zo kan je de ISDE aanvragen (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor allerlei isolatiemaatregelen, zolang je aan de eisen voldoet. Deze variëren per type woningisolatie.

Daarnaast is er nog de aantrekkelijke (en soms renteloze) Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, het verlaagd btw-tarief van 21% naar 9%, … Wil je meer weten? Vraag dan advies aan een erkende isolatiespecialist. Die is zeker op de hoogte van alle mogelijke financiële voordelen voor woningisolatie.

TIP 6: laat het werk uitvoeren door een specialist

Veel isolatiewerken kan je zelf uitvoeren als je een ervaren doe-het-zelver bent, maar efficiënt is het meestal niet. Zo is een foutje snel gemaakt, werk je langzamer dan een specialist, koop je mogelijk verkeerde materialen. Bovendien kan je geen spuitisolatie of inblaasisolatie gebruiken. 

Met een expert ben je ontzorgd van A tot Z. Je bent namelijk zeker van een correcte uitvoering, een snelle plaatsing en hoogwaardige isolatiematerialen.

Ben jij een handige doe-het-zelf ‘er of laat je dit soort klussen liever over aan een pro? Deel je mening in een reactie hieronder.

Deze blogpost is een gesponsorde bijdrage van Vloerisolatie-info.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.