13 tips om duurzame kleding te herkennen

Duurzame kleding is inmiddels niet meer weg te denken uit de winkelstraat en webshop. Toch kan het een uitdaging zijn om te achterhalen of een kledingstuk echt duurzaam is. Vooral wanneer je beseft dat sommige merken en winkels de milieuvriendelijkheid van hun producten overdrijven, ook wel green washing genoemd. We helpen je graag een handje en geven in deze blog praktische en minder voor de hand liggende tips om duurzame kleding te herkennen.

1. Materiaal en herkomst

Hoogwaardige, duurzame kledingstukken worden vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, linnen, wol of zijde. Zoek naar labels of specificaties die de herkomst van het materiaal aangeven. Kijk naar certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) voor biologisch katoen of RWS (Responsible Wool Standard) voor verantwoorde wol. Deze geven aan dat het materiaal op een duurzame en ethische manier is geproduceerd.

2. Stiksels en naden

De kwaliteit van het naaiwerk is een goede indicatie voor hoe lang een kledingstuk meegaat. Bekijk het kledingstuk zorgvuldig. Focus vooral op in hoeverre de naden en stiksels gelijkmatig zijn. Het zou jammer zijn als deze na een paar keer dragen los beginnen te laten. Controleer ook of de zomen zijn afgewerkt en of er geen rafels of losse draden zijn.

3. Duurzame knopen en ritsen

Het zijn de details die het verschil maken. Controleer waar de knopen en ritsen van zijn gemaakt. Hoe verhoudt de kwaliteit zich? Daarnaast kun je ook kijken of ze gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Hoe hoger het kwaliteit en hoe beter deze zijn bevestigd, hoe langer het kledingstuk meegaat.

4. Versterkingen op belaste punten

Duurzame kleding is ontworpen om lang mee te gaan. Een van de aspecten die vaak over het hoofd wordt gezien zijn slijtagegevoelige plekken, zoals de ellebogen en knieën. Kijk of deze zijn voorzien van verstevigde naden of extra stoflagen. Dit is een goede indicatie in hoeverre het kledingstuk is ontwerpen met duurzaamheid in gedachten.

Lees tip:  Een duurzame garderobe in 5 stappen

5. Kleurvastheid

Kleuren horen niet snel te vervagen. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan het een teken zijn van slechte kwaliteit. Als je de kleur van het kledingstuk wilt testen, wrijf dan een witte doek over een onopvallend deel van de stof. Als er kleur afkomt, is dat een slecht teken. Duurzame kleding behoudt zijn kleur langer.

6. Duurzame kleuren en prints

Kleding met duurzame prints en kleurstoffen wordt vaak op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Zoek naar kledingstukken die gebruikmaken van watergedragen kleurstoffen of digitale printtechnologie, omdat deze methoden minder schadelijk zijn voor het milieu.

7. Etiketten en certificeringen

Neem de tijd om de etiketten en certificeringen op kledingstukken te bestuderen. Labels zoals “Fairtrade,” “BSCI” (Business Social Compliance Initiative) of “OEKO-TEX Standard 100” geven aan dat het kledingstuk is geproduceerd met aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke processen. Sommige merken hebben speciale kledinglijnen die gericht zijn op milieuvriendelijk geproduceerde kleding (overzicht van duurzame herenkleding merken).

8. Herstelbaarheid

Vroeger was het gebruikelijker om naar de kleermaker te gaan met kapotte kledingstukken. Duurzame kledingstukken zijn doorgaans ontworpen met reparatie in gedachten. Kijk of er reserveknopen worden meegeleverd en of er vervangbare ritsen zijn. Dit is een indicatie dat de fabrikant verwacht dat het kledingstuk lang meegaat en daarin ook verantwoordelijkheid neemt.

9. Was instructies op het label

Goed wassen is een belangrijke stap om de kwaliteit van je kleding te behouden. Hierin is het verstandig om de instructies van de fabrikant te volgen. Deze kun je vinden op het label met advies over de temperatuur, programma, bleken, drogen, strijken en chemisch reinigen. Hoe gedetailleerder de instructies, hoe beter je de levensduur van je kleding kan verlengen. Vergeet ook niet om zo vaak mogelijk te wassen op lage temperaturen, de wasmachine te laten draaien op de eco-stand voor water- en energiebesparing en gebruik te maken van natuurlijke wasmiddelen.

Lees tip:  Olivia Wilde gezicht van H&M Conscious campagne

10. Ethische en lokale productie

Kleding die lokaal of ethisch wordt geproduceerd, heeft een kleinere ecologische voetafdruk en is doorgaans van betere kwaliteit. Onderzoek waar en hoe het kledingstuk is gemaakt en kies voor merken die investeren in eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame productieprocessen.

11. Aandacht voor detail

Kijk naar de afwerking van het kledingstuk. Let vooral op de aanwezigheid van dubbel gestikte zomen, voeringen en knoopsgaten. Zorgvuldig vakmanschap is een teken van een kledingstuk dat is ontworpen om lang mee te gaan, en niet slechts een seizoen.

12. Duurzaam verpakkingsmateriaal

Last but not least, de verpakking van het kledingstuk is ook een indicatie van duurzaamheid. Merken die zich inzetten voor duurzaamheid zullen vaak milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen gebruiken, zoals gerecycled karton of stoffen zakken in plaats van plastic.

Extra tip: bezoek tweedehands en vintage winkels

Een andere manier om duurzame herenkleding te herkennen, is door te (online) winkelen bij tweedehands en vintage winkels. Door gebruikte kledingstukken een nieuw leven te geven, verminder je de vraag naar nieuwe productie en help je de mode-industrie te verduurzamen.

Zolang fast fashion de norm blijft, is het herkennen van duurzame kleding een cruciale stap naar een verantwoorde garderobe. Met de bovenstaande praktische tips kun je beter geïnformeerde keuzes maken en investeren in kwaliteitskleding die niet alleen langer meegaat, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Kies voor kledingstukken die voldoen aan deze criteria en draag bij aan een mode-industrie die streeft naar een positieve impact op mens en milieu.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Suitableshop.nl

Afbeelding: Giulia Bertelli on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.