Je huis duurzaam verwarmen

Wanneer we het energieverbruik van de gemiddelde woning in Nederland analyseren dan zien we dat verreweg de meeste energie verbruikt wordt bij het verwarmen van de woning. Nu lijken de koude winterdagen nog heel ver weg. Maar wellicht een goed idee om je nu alvast te bekommeren over manieren om je huis duurzamer te verwarmen. Loodgieter Zwolle geeft ons in deze blog informatie over hoe energie te besparen bij het opwarmen van je woning.

HR ketel
Een HR ketel, of lang uit ‘Hoog Rendementsketel’, is een goede manier om een flinke energiebesparing te realiseren. Bij het verwarmen van een woning door een CV ketel, wordt gas verbrand om water te verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens vervoert door de leidingen van de centrale verwarming. Tijdens de verbranding van het gas komt ook condens vrij. Deze verdwijnt bij een normale CV ketel door de schoorsteen naar buiten. Maar een HR ketel vangt deze op en maakt opnieuw gebruik van de warmte uit deze condensatie. Hierdoor verbruikt een HR ketel een kwart minder energie en zorgt dus voor minder CO2 uitstoot.

Zonneboiler
Een zonneboiler is een zonnecollector die op het dak van een woning geplaatst wordt. In de collector zit een vloeistof die door het zonlicht wordt opgewarmd. Deze warme vloeistof loopt vervolgens via leidingen naar de boiler. Hier wordt deze gebruikt voor het verwarmen van water. Het warme water gebruiken we weer voor warm water uit de kraan of het duurzaam verwarmen van de woning. De werking van een zonneboiler is heel eenvoudig, waardoor de kosten voor de aanschaf en installatie van het systeem reuze meevallen. Volgens de vakman loodgieter Zwolle, worden de systemen massaal gebruikt in Zuid-Europa en groeit de populariteit in Nederland de laatste jaren enorm.

warmtepomp-lucht-duurzaamheidskompas duurzaam verwarmen

Warmtepomp
Een warmtepomp is als een omgekeerde koelkast. In een koelkast zit een pomp die warme lucht uit de kastruimte trekt en deze naar buiten afvoert. Een zelfde soort pomp kan ook warme lucht van buiten de woning naar binnen verplaatsen. Dit kan warmte uit de lucht, grond of grondwater zijn. Neem nou bijvoorbeeld het grondwater. Dat zit een aantal meters onder de grond en is dus het hele jaar door boven de 0 graden. Deze extra warmte kan in de winter gebruikt worden om het huis duurzaam te verwarmen. Immers gaat deze beschikbare warmte normaal gesproken verloren. Als deze extra warmte gebruikt kan worden met een warmtepomp, hoeft het huis minder verwarmd te worden met de reguliere CV ketel. Kortom, minder verbruik van energie en een duurzamere woning.

Lees tip:  Happy Spirit Days 2019

Heb jij inmiddels één van deze installaties aangeschaft? Wat is je ervaring? Deel deze met ons en andere lezers in de reactiemogelijkheid hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Loodgieter Zwolle-

***
Afbeelding: Verwarminginfo.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

6 Comments

  1. Wij willen ook op zoek naar een duurzame manier om te verwarmen. Mijn vader heeft mij aangeraden om in gesprek te gaan met een loodgieter om de mogelijkheden te bekijken. Goed om te weten welke optie we zoal hebben.

  2. Wij zijn ons aan het oriënteren op de warmtepomp. Ik ben wat sceptisch over de mogelijkheden voor een groot huis als het onze – een stadsvilla van 100 jaar oud met drie verdiepingen in Scheveningen. Volgens mijn zwager kunnen er meerdere warmtepompen geïnstalleerd worden. Dat zou dan wel een behoorlijk investering betekenen. We gaan er achteraan.

  3. Bedankt voor het delen van de tips om mijn huis duurzaam te verwarmen. Mijn boiler is ook aan vervanging toe en ben mij aan het verdiepen in de mogelijkheden. Ook ga ik morgen in gesprek met een specialist om een juiste keuze voor mijn woning te maken.

  4. Mijn broer heeft heel zijn huis verduurzaamd. Door de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen is hij compleet zelfvoorzienend. In de zomer levert hij zelfs stroom aan de energiemaatschappij.

  5. Mijn broer heeft heel zijn huis verduurzaamd. Door de combinatie van warmtepomp met zonnepanelen is hij compleet zelfvoorzienend. In de zomer levert hij zelfs stroom aan de energiemaatschappij.

  6. Handig! en erg duurzaam voor de planeet en uiteindelijk je portemonnee!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.