Hoe kun je duurzaam verwarmen met hout?

Terwijl we de zomer naderen en de temperaturen geleidelijk toenemen, vergeten we bijna dat voor kort een groot deel van Nederland gebukt ging onder torenhoge stookkosten voor gas. Een van de oplossingen die aangedragen wordt is simpel: voor een betaalbare prijs hout kopen en daarmee je huis verwarmen. De aanschaf van warmtepompen en zonnepanelen is in opmars, maar door de (relatief) hoge aanschafkosten is dat niet voor iedereen te betalen. Ook het stoken op gas is tegenwoordig aardig duur geworden. Hout lijkt in die zin meer betaalbaar en wordt financieel steeds interessanter om te stoken. In combinatie met Chargee app kun je je energieverbruik zelfs nauwkeurig in de gaten houden en waar nodig aanpassingen nemen. Lees in deze blog hoe duurzaam verwarmen met hout werkt.

Wat kost het om een huishouden te verwarmen met hout?

Het stoken van haardhout kan aantrekkelijk zijn als manier om je huis te verwarmen. Laten we er eens vanuit gaan dat de huidige gasprijzen €1,50 per kubieke meter zijn. Normaal gesproken zou je bij een jaarverbruik van 1.500 kubieke meter gas zo’n €2.250 kwijt zijn. Haardhout kan dan een voordeliger alternatief lijken. Voor ovengedroogd haardhout betaal je gemiddeld €250 per kuub. Als je per jaar ongeveer 8 kuub nodig hebt, kost dat je €2.000. Als je de jaarlijkse kosten voor gas van €2.250 vergelijkt met de kosten voor haardhout van €2.000, lijkt haardhout stoken goedkoper. Je zou dus mogelijk €250 per jaar besparen. Weet wel dat de werkelijke kosten kunnen verschillen door zaken als de isolatie van je huis, het rendement van je kachel, de buitentemperatuur en de specifieke prijzen voor gas en hout in jouw regio (bron: Haardhout-fabriek.nl)

Kies voor verantwoord hout

De keuze van je haardhout bepaalt grotendeels hoe duurzaam het is. Kies voor hout met een PEFC- of FSC-keurmerk. Dit label verzekert je dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt, waardoor je weet dat er geen bomen uit kwetsbare gebieden zijn gekapt. Bovendien krijgt het bos de kans om zich na de kap te herstellen. Om hout te kunnen gebruiken als verwarming moet je wel een kachel hebben en daar zijn ook veel mogelijkheden voor.

Lees tip:  Suikervrij leven: is het mogelijk?

Pelletkachels

Eén van die mogelijkheden is de pelletkachel. De pelletkachel wint vooral de laatste jaren aan populariteit en is vernoemd naar de pellet, oftewel het langwerpige staafje dat gebruikt wordt als brandstof. Een pellet is geperst, dus hoog aan houtdichtheid, en heeft een laag vochtpercentage. Pelletkachels zijn zeer efficiënt omdat ze de hoeveelheid pellets en de zuurstoftoevoer afstemmen op de benodigde warmte. Dit zorgt voor een effectievere verbranding. Dit maakt ze niet alleen goed om een ruimte in huis te verwarmen, maar ook milieuvriendelijk. Natuurlijk kan houtstoken leiden tot luchtvervuiling, maar als hout op een duurzame manier wordt geoogst en verbrand, kan het meer CO2-neutraal zijn. Dit komt omdat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden, wordt opgenomen door nieuwe bomen die groeien (bron: Haardhout-fabriek.nl).

Verwarming een tandje lager

De meest extreme verhalen hoor je nu om je heen. De ene zit in de kou thuis en de ander zet niet eens de verwarming aan, in angst voor torenhoge gasrekeningen. Bewoners van appartementen weten zelfs gebruik te maken van warmte van andere woningen uit het complex en besparen hiermee. Dit zijn allemaal extreme maatregelen lijkt het, maar je kunt klein beginnen. De eerste stap om te besparen is de verwarming simpelweg een aantal graden lager zetten. Volgens het   bespaar je per graden dat je de verwarming lager zet, gemiddeld 3 tot 5% op je verwarmings- en energiekosten. Dus als je normaal €1.000 per jaar aan energie uitgeeft, kun je door deze kleine aanpassing al tussen de €30 en €50 besparen. Je kunt ook een Sparky kopen om je energieverbruik live in de gaten te houden. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Gelukkig merkt heel Nederland nu dat we met een graadje minder ook prima kunnen. Lees de rest van de tips om te besparen op energiekosten.

Lees tip:  Leve de leegte!

Wat is jouw ervaring met pelletkachels? Vind je het een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je woning? Laat je mening achter in de comments.

Deze blogpost is een gesponsorde bijdrage van Chargee
Afbeelding: door Ladislav Sh via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.