Recensie: Kinderboek “Propje” van Marit Kok

Lees hieronder de recensie van kinderboek “Propje” van Marit Kok.

Eenvoudig, maar met diepgang

“Propje” van Marit Kok is een kinderboek dat opvalt door de mooie beelden en toegankelijke schrijfstijl. Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in een wereld die kinderen direct aanspreekt. De zinnen zijn krachtig in hun eenvoud, met aandacht voor rijm. Kok weet hoe ze met weinig woorden veel kan vertellen.

De speelse toon en de zorgvuldige afstemming op de belevingswereld van kinderen zorgen ervoor dat de spanningsboog van de jonge lezer wordt vastgehouden. Marit Kok zorgt er met “Propje” voor dat een ‘grote mensen thema’ als duurzaamheid binnenkomt, zonder betuttelend te zijn.

Een wereld van papier

Wat “Propje” onder andere bijzonder maakt, is de opvallende arena – een papieren stad – waarin het verhaal zich afspeelt. De fotografie van handgemaakte beelden van papier en karton waar Kok voor kiest in plaats van illustraties, voegt een verrassende diepte en realisme toe aan het verhaal. De beelden sluiten goed aan bij de tekst en versterken de boodschap. Deze gekozen manier spreekt erg tot de verbeelding van de jonge (én volwassen) lezers.

Een verhaal dat je bijblijft

Een van de sterkste punten van “Propje” is de manier waarop de personages zijn uitgewerkt: herkenbaar en vertederend. Propje, het hoofdpersonage, is letterlijk een papieren propje dat door nieuwsgierigheid wordt gedreven. Het onderzoekt en ontdekt graag, en vraagt zich dingen af. Dit maakt Propje een boeiend personage voor kinderen om zich mee te identificeren.

De overige personages in het boek zijn levendig en kleurrijk, met elk hun eigen unieke kenmerken en zoektocht. Kok slaagt erin om de karakters tot leven te brengen en hen diepte en persoonlijkheid te geven. Dit maakt het boek niet alleen leuk om te lezen, maar biedt ook kansen voor kinderen om over hun eigen ervaringen en emoties na te denken.

Lees tip:  Duurzaam menstrueren met een menstruatiedisc

Duurzaamheid als centraal thema

“Propje” draait om het thema duurzaamheid, een onderwerp dat in deze tijd steeds belangrijker wordt. Het verhaal maakt kinderen op een speelse en toegankelijke manier bewust van het belang van recycling, upcycling, en hergebruik. Het boek benadrukt dat je met omdenken en creativiteit een verschil kunnen maken. Door het verhaal van Propje ontdekken kinderen hoe ze met andere ogen kunnen kijken naar ‘afval’ en hoe oude spullen een nieuw leven kunnen krijgen.

Het is inspirerend om te zien hoe de schrijver duurzaamheid op een manier weet te brengen die zowel leerzaam als leuk is. Ze slaagt erin om het thema te integreren zonder dat het belerend wordt. In plaats daarvan wekt ze nieuwsgierigheid op en moedigt ze kinderen aan om zelf na te denken over wat ze kunnen doen om de wereld een beetje mooier te maken.

Een must-read voor kinderen en ouders

Kok combineert verbeeldingskracht met realisme, waardoor het boek zowel een fantasierijk avontuur als een bron van kennis en inspiratie is. De toegankelijke schrijfstijl, mooie beelden, en invoelbare personages maken het een must-read voor zowel kinderen als volwassenen die het voorlezen.

“Propje” is een aanrader voor iedereen die kinderen wil betrekken bij duurzaamheid en ze wil laten zien hoe ze verschil kunnen maken. “Propje” is niet alleen een boek om van te genieten, maar ook een verhaal dat je aan het denken zet – en dat is precies wat een goed kinderboek zou moeten doen.

“Propje” is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en onder andere verkrijgbaar bij Bruna.

recensie Propje van Marit Kok door Duurzaamheidskompas

Over de schrijver

Marit Kok is filmmaker en schrijver. In 2022 is haar debuut  “Het verhaal van Donker” verschenen. Zowel “Propje” als “Het verhaal van Donker” zijn uitgegeven door Condor. Lees ook het interview met Marit Kok op Prentenboek.nl.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.