Campagne Doe Maar Apart

Elektrische apparaten en batterijen? Doe Maar Apart!

Begin september was de aftrap van de vernieuwde Doe Maar Apart-campagne, met als doel om consumenten en bedrijven te stimuleren om elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s altijd apart in te leveren. Dit is niet alleen cruciaal voor de veiligheid, maar ook voor een duurzame toekomst.

“In een gemiddeld Nederlands huishouden liggen zo’n 107 batterijen en meer dan 130 elektrische apparaten. Vaak realiseren mensen zich niet hoe belangrijk het is om deze apart in te leveren als ze worden afgedankt. Door bewust om te gaan met het inleveren van batterijen en elektrische apparaten, kunnen we niet alleen gevaarlijke situaties zoals branden voorkomen, maar ook waardevolle grondstoffen behouden voor hergebruik.”
Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN

Oproep tot actie om vooral niet vergeten in te leveren

De Doe Maar Apart-campagne roept iedereen op om niet te vergeten bewust om te gaan met hun afgedankte elektrische apparaten en batterijen. Domweg “vergeten” bleek een veelvoorkomende reden om het toch niet te doen (Bron: Markteffect 2023) Lever ze altijd gratis en apart in bij één van de meer dan 26.000 Wecycle inleverpunten door heel Nederland. Deze inleverpunten zijn te vinden in supermarkten, bouwmarkten, elektronicawinkels, tuincentra, kringloopwinkels en milieustraten. Batterijen lever je in waar je ze kunt kopen. “Het is zorgwekkend dat jaarlijks 2,5 miljoen vapes in het restafval terechtkomen,” zegt Van Eijck. “Veel mensen weten simpelweg niet dat dit elektrische apparaten zijn en dus gescheiden ingeleverd moeten worden. Door deze apparaten apart in te leveren, verminderen we samen het risico op afvalbranden en dragen we bij aan een circulaire economie”

Wie doen er mee?

Deze campagne is een initiatief van de Taskforce Batterijbranden, bestaande uit Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, NRF, TLN en Vereniging Afvalbedrijven. Dit jaar wordt de campagne bovendien actief ondersteund door de Brandweer, die ook haar eigen campagne ‘Ik Laad Accuraat’ heeft gelanceerd om de risico’s van het verkeerd opladen van batterijen te verminderen. Samen richten we ons op het creëren van een veiliger en duurzamer Nederland.

Wat kun jij doen?

Als consument kun je eenvoudig bijdragen door ervoor te zorgen dat je afgedankte batterijen en elektrische apparaten niet bij het restafval belanden. Maak gebruik van de vele inleverpunten om de hoek en help zo om branden te voorkomen en grondstoffen te behouden. Vergeet niet: als je een batterij eenvoudig kunt verwijderen, lever deze dan apart in. Is het lastig om de batterij eruit te halen? Geen probleem, specialisten zorgen ervoor dat dit veilig gebeurt.

Meer informatie

Bezoek www.doemaarapart.nl voor meer details over de campagne, om een gratis Batterij Bewaarbox Zakelijk aan te vragen, en voor handige tips over veilig inleveren.

Lees tip:  Zevende ASN Bank Wereldprijs van start

Afbeelding: John Cameron via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.