Repareren van elektronica past bij een duurzame levensstijl

Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s aan elektronische apparaten weggegooid door huishoudens. In veel gevallen gaat het om apparatuur die nog gebruikt kan worden, maar bijvoorbeeld verouderd is. Denk aan een mobiele telefoon van drie jaar oud, waarvan de accu steeds sneller moet worden opgeladen. Het zorgt voor ergernis bij gebruikers en maakt dat zij al snel geneigd zijn om een nieuwe smartphone te bestellen. Het laten repareren van elektronica zoals een toestel, is duurzamer en aanmerkelijk goedkoper. Onder meer ThePhoneLab biedt deze reparaties aan. Wist je dat het vervangen van de accu van bijvoorbeeld een iPhone 13 nog geen honderd euro is? Kies je voor een nieuw toestel, dan lopen de kosten al snel op tot meer dan duizend euro.

Vaak zijn slechts enkele onderdelen verouderd

Dat veel van de weggegooide elektronica nog gebruikt kan worden, hangt sterk samen met het feit dat in de meeste gevallen slechts één of enkele onderdelen defect is. Waar de accu verzwakt is, werkt de rest van het apparaat nog naar behoren. Door de batterij te vernieuwen gaat het toestel vaak nog een lange tijd mee. Vergelijkbaar met het vernieuwen van de batterij is het repareren van een gebarsten scherm. Een dergelijke reparatie heeft een vergelijkbaar prijskaartje als het vervangen van de accu. Op de website van een organisatie als ThePhoneLab kun je de precieze prijzen per model vinden.

Geen kosten als repareren elektronica niet mogelijk is

Het herstel van een kapotte telefoon of bijvoorbeeld tablet begint bij het stellen van een diagnose. Mocht tijdens dit onderzoek blijken dat een reparatie van het toestel niet mogelijk is, dan betaalt de consument niets. No cure, no pay. Het maakt het des te interessanter om een reparatie van kapotte elektronica te overwegen. Niet in de minste plaats omdat een reparatie, mits mogelijk, vaak al binnen een half uur wordt uitgevoerd. Dit is een belangrijk verschil tussen een lokaal bedrijf en het versturen van een defect toestel naar de fabrikant hiervan. In dat laatste geval ben je een mobiele telefoon vaak al snel enkele weken kwijt, zonder de zekerheid te hebben dat deze nog te repareren is door de fabrikant. Lokale reparateurs zitten vrijwel altijd in de buurt.

Lees tip:  Checklist: Spouwmuurisolatie plaatsen

Geef een telefoon een tweede leven met een reparatie 

Kies je zelf voor het nieuwste model smartphone van Apple of Samsung? Ook in die situatie is het laten uitvoeren van een reparatie interessant. Het verhoogt de restwaarde van je vorige toestel en maakt dat je deze een tweede leven kunt geven. Maak er bijvoorbeeld een familielid blij mee. Vaak is het vervangen van de accu van het toestel voldoende. Je kunt deze daarna al snel weer twee of drie jaar gebruiken, afhankelijk van de mate waarin het toestel gebruikt wordt. Zit er een grote barst in het scherm? In dat geval zou je de reparatie van de accu kunnen combineren met het vervangen van het scherm. Er zijn ook organisaties die zoeken naar tweedehands telefoons om deze elders in de wereld een nieuwe bestemming te geven.

Doe jij mee aan het laten repareren van elektronica? Deel je ervaring hieronder in de comments.

Afbeelding: Ashkan Forouzani via Unsplash

Deze blogpost is gesponsord door ThePhoneLab

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.