Hoe duurzaam zijn zonnepanelen echt?

Als het gaat om circulair ondernemen of duurzaam leven, is er nogal wat onduidelijkheid over zonnepanelen. De een beweert achteraf dat zijn zonnepanelen het niet waard waren om te laten installeren. De ander is er nog steeds laaiend enthousiast over. Waar komt dit verschil in perceptie vandaan en hoe legitiem zijn de meningsverschillen? Je leest er in deze blog meer over.

Duurzaam in de productie

Een zonnepaneel wordt gemaakt van silicium en de grondstof van silicium is zand. Voeg hier glas en een bepaald type folie aan toe, doe er een aluminium rand omheen en je zonnepaneel is klaar voor gebruik. Als je het over de productie van zonnepanelen in het algemeen hebt, zijn de basisonderdelen die ervoor worden gebruikt dus een stuk milieuvriendelijker dan andere vormen van energieopwekking zoals kolen of gas.

Duurzaam in het gebruik

Bij het opwekken van zonne-energie gaat minder energie verloren dan bij bronnen die op kolen of gas werken. Daarnaast vraagt het solarpaneel wel energie om te kunnen werken, maar kan dit verbruik uit het eigen paneel gehaald worden. Omdat de zon gratis energie via een zonnepaneel levert, zijn zonnepanelen bij voorbaat duurzamer dan alle andere energiebronnen. Het is dan ook niet vreemd dat zoveel mensen zonnepanelen op hun daken hebben laten leggen.

Wil je bijvoorbeeld Sunpower zonnepanelen laten plaatsen, dan bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar heb je ook minder impact op het milieu. Natuurlijk vragen zonnepanelen een initiële investering. En hoewel een groot deel van de Nederlandse zonnepaneeleigenaren ze met een fijne subsidie hebben ingekocht, is ook de prijs van de panelen steeds gunstiger geworden.

Duurzaam voor de portemonnee

Door je eigen energie op te wekken, bespaar je uiteindelijk altijd op je uitgaven. Je wekt óf energie voor eigen gebruik op en probeert zoveel mogelijk van je minimale energieverbruik met je zonnepanelen te dekken. Of je levert gecreëerde energieoverschotten terug aan je energieleverancier zolang de salderingsregeling nog loont.

Lees tip:  Overlast in je tuin? Zo los je dit duurzaam op!

Kortom

Zolang de zon blijft schijnen, de prijzen van zonnepanelen blijven zakken en de mogelijkheden van batterijen voor de thuisopslag van energie steeds populairder worden, is investeren in zonnepanelen een goed idee. De terugverdientijd van je investering is te berekenen door het bedrag van je investering uit te zetten tegenover de besparing die je elke maand op je energierekening ziet.

Vergeet echter niet dat het meer dan alleen om geld gaat. Want je wil de wereld natuurlijk een stukje beter achterlaten voor je kinderen. Met duurzame zonnepanelen doe je precies dat!

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Solarpro Nederland

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.