“De schepping is niet ons bezit”

Niet alleen het aantal groene kerken groeit; ook de groene moskeeën zijn in opmars. Op 8 juli ondertekenden Kerk in Actie, Tear en Islamitische Stichting Nederland (ISN) een samenwerkingsverklaring, om te werken aan een duurzamere toekomst. Kübra Zehra Kasikci (25) maakt deel uit van de focusgroep ‘groene moskeeën’ en vertelt waarom ze zich hiervoor in wil zetten.

Schepping te leen

Op dit moment telt Nederland ruim honderd groene kerken (en twee groene moskeeën), die met elkaar verbonden zijn via de GroeneKerkenactie van Kerk in Actie en Tear. Door de samenwerking met ISN verwacht de GroeneKerkenactie de komende tijd steeds meer groene moskeeën te verwelkomen. Kübra legt uit waarom duurzaamheid óók binnen de islam een essentieel thema is.

“In de Koran staan veel passages die aangeven dat we als mens van de aarde mogen genieten. Maar tegelijkertijd staat er: verkwist niet; misbruik niet. De schepping is niet ons bezit: we hebben haar te leen. En uiteindelijk zullen we aan God verantwoording moeten afleggen over de manier waarop we met de aarde omgaan.”

Niet perfect

Voor Kübra is het onderwerp duurzaamheid sterk verbonden met haar geloof. “Op een duurzame manier leven is eigenlijk liefhebben wat God allemaal heeft gemaakt. En dan doortrekt het alles wat je doet: je omgang met de aarde, je omgang met dieren, je omgang met andere mensen… Ik wil de dingen op zo’n manier doen, dat het blijvend is, dat het van kwaliteit is. Dat het iets uitmaakt voor de mensen om me heen.”

Ze ziet dat niet iedereen het onderwerp ‘duurzaamheid’ even makkelijk vindt. “Het begrip kan te overweldigend zijn: dan is er té veel dat niet kan of niet mag. Maar het hoeft niet perfect te zijn: elke stap die je neemt is waardevol. Ik geloof niet dat deze wereld ooit perfect zal zijn: er zal altijd pijn zijn, er zullen altijd tekortkomingen zijn. Maar we kunnen ervoor kiezen om op een manier te leven die zo goed mogelijk recht doet aan de aarde en aan de mensen om ons heen. Hoe meer we dat proberen, hoe meer we verbonden raken met God, met de schepping – en met onszelf.”

Lees tip:  Doe mee aan Sustainability Challenge 2014

kubra zehra kasikci groene moskeeën duurzaamheidskompas

Samen verschil maken

In totaal zijn er 143 moskeeën aangesloten bij ISN. De focusgroep ‘groene moskeeën’ richt zich op dit moment vooral op het onderzoeken van de duurzame initiatieven die hier al plaatsvinden. “We werken van beneden naar boven”, zegt Kübra. “We willen aansluiten bij wat er al gebeurt. Ik geloof dat er best veel moslims zijn die met dit onderwerp bezig zijn of ermee aan de slag willen. En dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren: de één zal actief gaan recyclen, een ander gaat aan de slag met energiebesparing en de volgende gaat vrijwilligerswerk doen. Alle beetjes helpen!”

Ze verwacht veel van de samenwerking met het GroeneKerkenplatform: “Er is al veel kennis en ervaring opgedaan, daar kunnen de moskeeën gebruik van maken. En ik geloof dat het samen werken aan een duurzamere toekomst de banden tussen moslims en christenen kan versterken. Want we willen ook op lokaal niveau graag de verbinding zoeken tussen groene kerken en moskeeën. Samen kunnen we echt een verschil maken!”

Belangstelling voor meer over een Islamitische visie op de schepping en het belang van duurzaamheid? In 2014 was er op televisie een documentaire te zien over de ecologische beweging onder moslims in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Hierin komen ook de Groene Moslims uit Nederland aan het woord.
Zie: http://www.npo.nl/mo-doc-groene-moslims/22-11-2014/VPWON_1234561

***
Dit artikel is overgenomen uit de Groene Kerken Nieuwsbrief, nummer 16/september 2016

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.