Tips om te besparen op water

Door minder water te verbruiken, draag je bij aan een beter milieu en bespaar je geld. Water is een kostbaar goed, al lijkt het op een oneindige bron die vanzelfsprekend tot onze beschikking staat. Cliché, maar waar; denk aan miljoenen mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Volgens Waterbedrijf Groningen, verbruiken we per persoon zo’n 121 liter water per dag. Dat zijn ongeveer 11 emmers!

Wil jij om wat voor reden dan ook besparen op je jaarlijkse waterverbruik? Er een aantal dingen die je kunt doen om zuiniger om te gaan met water. Denk niet meteen aan dure  installaties. Met een aantal simpele tips kun je al veel.

Waterbesparende kranen en douchekoppen

Oude kranen verbruiken vaak meer water dan de waterbesparende varianten die je tegenwoordig bij elke bouwmarkt kunt krijgen. Dit geldt eveneens voor de douchekop en de stortbak van je toilet. Het is een kleine investering die je kunt doen, maar door het vervangen van oude kranen, douchekoppen en toiletstortbakken (per spoelbeurt circa 8 liter schoon drinkwater!) kan jouw waterverbruik al met dertig procent dalen. Meest ideale is om regenwater in te zetten voor bijvoorbeeld de stortbak, al is dit wel een grotere investering. Bij het bouwen of verbouwen van je woning, kun je hier rekening mee houden.

Gebruik van vaatwasser en wasmachine

In een groot deel van de huishoudens in Nederland worden de vaatwasser en een wasmachine dagelijks gebruikt. Om water te besparen, kun je zorgen dat je deze apparaten minder vaak inzet. Draai je wasjes bijvoorbeeld alleen bij een volle trommel en zet het apparaat niet telkens voor een paar kledingstukken aan. Ook voor de vaatwasser geldt: laat deze alleen draaien wanneer hij vol zit. Mogelijk heeft jouw vaatwasser of wasmachine een spaarstand (eco). Door het gebruik van de spaarstand, bespaar je ook wateren energie. Vind je zuinige apparaten te duur in de aanschaf? Denk ook aan nieuwe initiatieven zoals Bundles, waarbij je een wasmachine kunt leasen voor een klein bedrag per maand.

Lees tip:  Hoe duurzaam zijn zonnepanelen echt?

waterbesparen http://eenmiljoendruppels.blogspot duurzaamheidskompas

Verkorte douchebeurt

De meeste Nederlanders houden ervan om lekker lang onder de douche te staan. Vaak staan we niet stil bij de hoeveelheid water dat er tijdens een douchebeurt door de afvoer verdwijnt. Door je douchegedrag te veranderen, door bijvoorbeeld maximaal 5 minuten te douchen, bespaar je tientallen liters water. Je kunt dit gemakkelijk timen met bijvoorbeeld een zandlopertje dat je kunt ophangen met een zuignap aan een tegel. Op deze manier wordt het waterverbruik behoorlijk teruggedrongen en dat scheelt je ook nog eens in de kosten. Om een idee te geven: een waterbesparende douche verbruikt 6,9 liter per minuut, een gewone douche 8,7 en een comfortdouche 14,4 liter per minuut (Waterbedrijf Groningen).

Hergebruik water

Voordat er warm water uit de kraan komt, stroomt er vaak heel veel koud water weg. Je kunt water besparen door dit water op te vangen en bijvoorbeeld te gebruiken voor de tuin of planten. Op deze manier loopt dit water niet alleen maar door de afvoer, maar wordt het nuttig gebruikt.

Heb jij tips om waterverbruik verder terug te dringen? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Loodgieters Antwerpen

Infographic: eenmiljoendruppels.blogspot.nl
Afbeelding: simyo.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

3 Comments

  1. Wij proberen ook te besparen op water. We merken dat we hierdoor ook minder last hebben van verstoppingen. Daarnaast is dit natuurlijk ook beter voor je vaste lasten. Korter douchen kan je inderdaad veel besparen.

  2. Een vaatwasser heb ik niet, en een ligbad evenmin. Wanneer ik onder de douche sta, doe ik de stopper in de afvoer en de douchekraan gaat zolang open totdat het – tamelijk ondiepe – bekken vol is. Mijn douchebeurt duurt dan maar een minuut of twee.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.