Suiker-, gluten- én lactosevrije koekjes

Ik kom steeds meer tot de conclusie dat een zelfgemaakt cadeau een persoonlijker en duurzamer alternatief is voor een pakje chocolade of een reguliere bos bloemen (by the way, ik heb niets tegen een bosje bloemen op z’n tijd. Maar hé, een beetje creativiteit kan geen kwaad, toch? 😉 ).

Een van mijn goede vriendinnen is bevallen van een heerlijk zoontje. Vanavond mogen hem bewonderen. Omdat mijn vriendin lactose-intolerant is, een (geraffineerde) suiker- en glutenallergie heeft, is dat pakje chocolade sowieso geen optie. Dus dacht ik, waarom geen lekkere, verse suiker- en glutenvrije koekjes bakken speciaal voor de nieuwe moeder? Zo gezegd, zo gedaan.

Ik liet me eerst inspireren op het net en kwam de website van food blogger Saskia tegen. Haar suikervrije abrikozenkoekjes zagen er heerlijk uit. Helaas had ik zelf geen amandelmeel in huis. Maar wel kokosmeel en boekweitmeel. Met boekweit heb ik vooralsnog geen goede ervaring in het bakken. Ik proef (en ik lees velen met mij) een onaangename, bittere nasmaak in cakes en koekjes. Mijn voorkeur ging dus uit naar kokosmeel. Omdat ook enkele andere ingrediënten in mijn keuken ontbraken, heb ik een variatie gemaakt: de suikervrije abrikozen-kokoskoekjes.

Ingrediënten

1 glas (net niet vol) abrikozen met een beetje blanke rozijnen
(rozijnen zijn optioneel voor een zoetere smaak)
1 glas (driekwart vol) kokosmeel
1 ei
1 el gepelde hennepzaad
1 rijpe banaan
1 of 2 el kokosschaafsels (in neem altijd de biologische variant in de super)
½ theelepel baking soda/bakpoeder (glutenvrije variant)
2 el kokosolie (geurende olie versterkt de kokossmaak van de meel)

Een keukenmachine, blender, grote hakmolen of gewoon de handjes 🙂

Bereiding

Doe de gepelde banaan, abrikozen met rozijnen, ei in de hakmolen en maak er een fijne massa van. Voeg vervolgens de kokosolie, bakpoeder, hennepzaad, kokosmeel en kokosschaafsel toe en meng opnieuw. De kokosschaafsels kun je ook helemaal aan het eind toevoegen, zonder dat je deze fijn hakt. Een kwestie van een crunchy bite of niet, dus.

Lees tip:  Feestjurk in een handomdraai!

Het kan zijn dat het deeg wat kruimig is. Je kunt de finishing touch met de hand doen. Even kneden voordat je er balletjes van maakt. In principe is het deeg heel handzaam en gemakkelijk te vormen. Leg de balletjes tot slot op een met bakpapier bekleed rooster en bak de koekjes in 15-18 minuten goudbruin in een op 180 graden voorverwarmde oven. De koekjes even laten rusten voor consumptie.

Eet smakelijk en gezond!

Wat vind jij van deze suiker-, lactose- en glutenvrije koekjes? Deel je ervaring en variaties hieronder!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

3 Comments

  1. Hoi Ester,

    Leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd. Heel vervelend dat het niet goed heeft uitgepakt.

    Mijn ervaring is dat als je een plakkerig deeg krijgt, het vaak betekent dat er te weinig meel/ droge ingrediënten of juist te veel vochtige ingrediënten in zitten. Soms ligt dat aan het type merk en de structuur van, bijvoorbeeld, kokosmeel of juist aan de grootte van een meeteenheid (glas, lepel, etc.).

    In de laatste afbeelding van de blog zie je hoe de koekjes er ongebakken uitzien. Voor een volgende poging adviseer ik je extra (maar wel gedoseerd) meel bij te voegen totdat je wel een kneedbaar deeg krijgt. Hopelijk lukt het je dan!

    Laat vooral weten en dank voor je reacties. Daar leren wij ook weer van!

    Groene groeten,
    Nur

  2. Sorry, maar dit recept is echt niet in de juiste verhoudingen beschreven. Niet te eten!

  3. Ik krijg juist helemaal geen droge, kruimelige deeg substantie, maar een zeer plakkerige boel . Ben heel benieuwd hoe ze straks uit de oven komen…

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.