Digitale schoonmaak: 3 tips voor een lagere CO2-uitstoot

Het is bijna mei en tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Tijd om alle ramen open te zetten en je huis te ‘ontrommelen’. Eenmaal bezig met stofzuigen, afstoffen en het teveel aan spullen op Marktplaats zetten, zien we vaak over het hoofd hoeveel digitale rommel we eigenlijk hebben. Je kent het wel; die duizenden ongesorteerde foto’s en documenten op je laptop, tablet, of smartphone. De favoriete series en liedjes die je ooit op je Cloud hebt geupload maar die inmiddels door streamingsdiensten geheel overbodig zijn geworden.

Het is niet bepaald een aantrekkelijk vooruitzicht om honderden bestanden op te schonen. Maar vergis je niet; data kost niet alleen geld of ruimte, het kost ook energie. In deze blog geef ik 3 tips voor een digitale schoonmaak.

Energie en de digitale economie

OK, ben je klaar voor de feiten? Ik was dat namelijk niet. Een groot deel van het wereldwijde energieverbruik te danken aan de digitale economie/ het dataverkeer. De verwachtingen zijn dat dit aandeel alleen maar zal blijven groeien.

Feiten over het versturen van e-mails volgens een webpagina van de Rijskoverheid:

1 e-mail die uit tekst bestaat stoot 4 gram CO2 uit.
1 e-mail met een bijlage stoot 50 gram CO2 uit.

Een voorbeeld van de ecologische voetafdruk die een e-mailende persoon heeft:

Als 1 individu 40 e-mails per dag ontvangt, betekent dit 10.000 e-mails per jaar. Dit heeft ongeveer 49 kilo CO2 als gevolg! Om je een idee te geven: dit komt neer op een 100 kilometer lange autorit of het kijken van 335 afleveringen van series op Netflix. Die digitale schoonmaak is dus geen overbodige luxe!

Duurzaam digitaal

Als een individu die probeert rekening te houden met duurzame alternatieven, voel ik me tekort schieten. Kijk blikjes recyclen en consuminderen met kleding en spullen zijn concrete zaken waar ik me dagelijks mee bezighoud. Dat geldt niet voor mijn vanzelfsprekende 4G wifi, en oneindige Google opslagruimte. Deze cijfers hebben het effect van een wake-up call die me de nodige motivatie geeft om de handen uit de mouwen te steken.

Lees tip:  Duurzame oplossingen in mobiliteit voor ouderen

Zo houd je een grote digitale schoonmaak om je CO2-uitstoot te verminderen:

Tip 1: E-mailaccounts reduceren

Hoeveel e-mailadressen heeft een mens eigenlijk nodig? Dat was wat ik mezelf afvroeg toen ik eenmaal doorhad dat ik VIJF mailaccounts heb! Heb jij nog je eerste e-mailaccount ergens liggen? Die ene “stoere” met nickname powerchick1990 die je hebt aangemaakt als tiener? Ik blijkbaar wel en ik gebruik hem al tien+ jaar niet. Daarnaast heb ik een Gmail-account, een Outlook voor mijn werk, weer iets anders voor mijn website, enzovoorts. Ieder mailaccount neemt een bepaalde opslagruimte in en kost energie, al doen we er niks mee. Dus overweeg om je mailaccounts te downsizen. Ik heb uiteindelijk een paar van mijn accounts verwijderd.

Heb je een interessant stukje informatie voor iemand? Plak niet een heel document vast aan je mail als bijlage, maar zet een hyperlink in je bericht.

Tip 2: Inbox management

In die rode cirkel zie je het aantal e-mails die ik tot nu toe heb verzameld. Yep, je leest het goed. Het zijn er ongeveer 3,600 e-mails. En ja hoor, eenmaal naar beneden scrollend zag ik dat ik grotendeels verouderde zooi heb.

Verwijder dus onnodige e-mails en neem ook meteen maatregelen om het vollopen van je inbox te voorkomen. Sta je ingeschreven voor nieuwsbrieven die je toch niet leest? Uitschrijven die boel. Krijg je voortdurend notificaties van social media? Verander je instellingen. Word je als cc in een e-mail meegenomen met acht anderen? Negeer de “reply all” en voorkom een eindeloze stroom van berichten die blijven ophopen.

En wat dacht je van minder e-mails sturen? Een e-mail is gelijk aan 1/60 deel van de uitstoot van een brief. Dit lijkt duurzamer, maar we sturen maandelijks geen 60 brieven, maar wel honderden e-mails. Vraag je jezelf bij elke mail af: is het echt nodig? Staat alles erin of nodigt de mail uit tot nog meer mailverkeer?

Lees tip:  Duurzaam met domotica

Er zijn ongeveer 2,3 miljard e-mailgebruikers wereldwijd. Als elke gebruiker 10 ongewilde e-mails verwijdert, dan wordt er maar liefst 1.725.000 gigabyte aan data verwijderd. Het opslaan van één gigabyte aan data kost ongeveer 32 kilowattuur. Als er dus 1.725.000 gigabyte aan data verwijderd wordt, stoten we ongeveer 39.035 ton aan CO2 minder uit met z’n allen.

Tip 3: Automatische downloads

Social media is geweldig. Dankzij WhatsApp, Signal en Telegram kunnen we met slechts een wifi connectie communiceren met mensen die een oceaan verderop leven. In het buitenland wonen, maar toch de nabijheid van familie in Nederland kunnen voelen is een groot goed. Het is alleen bizar hoeveel foto’s en video’s ik dagelijks binnenkrijg via persoonlijke berichten en groepschats. Niet alles even belangrijk om te bewaren, en toch komen ze terecht in je telefoonopslag of Cloud als je niet oplet.

Schakel het automatische downloaden dus uit voor zover je deze instelling aan hebt staan. Dit scheelt echt een hoop!

Hoe is het gesteld met jouw digitale foot print? Wat doe jij om dataverkeer in goede banen te leiden en CO2-uitstoot te minimaliseren? Deel je tips of mening hieronder.

***

Afbeelding: Sam Pak via Unsplash
Bronnen: Be more with less, the Guardian, Time magazine, Rijksoverheid (Denk Doe Duurzaam)

Deze blog is eerder gepubliceerd in 2017 en herschreven in april 2024.

Author: Kubra Zehra

Wereldburger (3 continenten in 6 jaar) | omgevingspsycholoog | (chill)loper & wannabe bergbeklimmer | schrijven is zilver, zingen is goud | Oprichter internationale omgevingspyschologie platform ePSIch (EΨch)

Share This Post On

4 Comments

  1. Een digitale schoonmaak is inderdaad geen slecht idee. Ik heb ook veel mails in mijn inbox die ik kan verwijderen. Ook merk ik dat ik veel programma’s op mijn computer niet meer gebruik. Deze ga ik straks ook maar eens verwijderen. Goede tips!

  2. Ha Isabel,

    Bedankt voor je reactie!
    Vooral nu we zoveel mogelijk thuis moeten doorbrengen is het fijn om in ieder geval productief schoon te maken.
    Je hebt gelijk, het is bizar hoe veel dingen er continu -en soms zonder het in de gaten te hebben- worden opgeslagen in onze telefoon.
    Bedankt voor je goede tip: het scheelt inderdaad een hoop als je geen massa’s berichten en memes over je heen krijgt.
    Wat mij ook helpt is whatsapp en andere communicatie middelen zo te instellen dat (media) bestanden niet automatisch worden opgeslagen.
    Mocht je nog andere ideeën hebben, dan vinden we het super leuk dat je ze met ons deelt!

    Groetjes, Kübra

  3. Het wordt weel lente en dus tijd voor een grote schoonmaak en daar horen ook de laptop en de desktop-computer en natuurlijk de smartphone bij. Om de influx te reguleren ben ik al geen lid meer van groepchats in Whatsapp. Je moet steeds meer moeite doen om het overzicht van alles wat ik toegestuurd krijg, niet te verliezen. Toch doe ik er moeite voor om de snelheid van mijn computers te handhaven, maar ook mijn privacy te beschermen.

  4. Bedankt voor deze nuttige tips voor digitale schoonmaak. Als ik zie wat ik aan bestanden verzamel, moet ik net zoals voor de belastingaangifte hier met geregelde perioden voor gaan zitten. Verontrustend vind ik dat er niet alleen opgeslagen wordt, wat jij zelf fotografeert. Ook wat een ander je zendt, blijft plakken. Ik heb al de gewoonte om elke vrijdag minimaal 10 e-mails te deleten. Zo blijft mijn mail account in ieder geval strak.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.