Je huis isoleren in vijf stappen

Met dit mooie weer denken aan de winter zit er voorlopig niet in. Toch is het niet onverstandig om voorbereid zijn. Wil je voorkomen dat je over een paar maanden in een koud en vochtig huis komt te zitten? Gebruik de zomer dan om je huis goed te isoleren. Dat scheelt je ook nog eens in je energiekosten. Een goed geïsoleerd huis is trouwens ook ideaal in de warme zomermaanden; binnen blijft het koeler!

Makkelijke “test de isolatie van je huis” checks

Voordat je enthousiast in de weer gaat met kit en purschuim, check eerst in welke mate je woning al geïsoleerd is. Als je één of meerdere onderstaande vragen met “ja” kan beantwoorden, dan kan je huisje wel wat liefde gebruiken.

  1. Als het raam dicht zit op een dag met stevige wind, flikkert de vlam van een kaars of beweegt het gordijn?
  2. Heb je het gevoel dat auto’s recht door je huis rijden in plaats van er langs?
  3. Voelen de binnenkanten van je buitenmuren en/of raamvensters warm op een zomerse dag?
  4. Heb je afgelopen winter gemerkt dat het heel erg lang duurt voordat je kamer opwarmt als je de thermostaat op een hogere temperatuur hebt ingesteld?
  5. Koelen je kamers juist weer heel snel af zodra je de verwarming uitzet?
  6. Verdampen je ramen soms aan de binnenkant? (Een “spiegel in de badkamer na een hete douche” effect)

Isoleren kun je leren

Als je een enthousiaste klusser bent, kun je aan de gang met glas- of rotswol voor je plafond, purschuim voor de spouwmuren en isolatieplaten voor de vloer. Dit zijn de plekken die zorgen voor het meeste warmteverlies. Maar je hoeft het niet gelijk groots aan te pakken. Wij gaan in deze blog voor simpele oplossingen waar ook leken mee aan de slag kunnen. Er komt nauwelijks klussen bij aan te pas! Het motto is: iedereen kan isoleren!

Lees tip:  Een duurzaam kantoor: hier moet je op letten

DIY isolatie top 5

  1. De belangrijkste eerste stap: verberg die naden en kieren

Naden en kieren zijn dé boosdoeners van slecht geïsoleerde huizen en zitten overal: deuren, ramen, kruipluiken, brievenbussen, kozijnen. Gelukkig is er ook van alles op te verzinnen. Zo zijn er de welbekende tochtbanden en -strips. Ideaal voor ramen en deuren. Voor buitendeuren en brievenbussen gebruik je tochtborstels. Kleine naden kun je dichten met kit. Voor grote naden en de naden tussen je kozijn en raam gebruik je purschuim. Je kunt overtollig schuim wegsnijden als het uitgehard is.

  1. Ventileren die handel

Als je enthousiast alle naden en kieren hebt gedicht is ventileren de volgende stap. Klinkt vreemd? Snappen we. Maar anders krijg je last van een ventilatie tekort. Dus zet al je ventilatieroosters open. Bij ventileren gaat het namelijk om een continue doorstroming van verse lucht, dus ventilatieroosters zijn the way to go. Maar heb je geen ventilatieroosters? Zet je klepramen open en alle andere ramen op een kier. Een beter seizoen dan de zomer is er niet om de routine van ventileren aan te leren!

  1. Gooi ramen en deuren open

Bij luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open, óók op koudere dagen. Zo ontstaat extra af-en aanvoer van lucht. Maak je geen zorgen, leven in je sjaal, muts en handschoenen binnenshuis is echt niet nodig. Met min. 10 tot max. 30 minuten luchten ben je klaar.

  1. Gooi die schoorsteen dicht

Ben jij de gelukkige bezitter van een open haard? Een cassette die je schoorsteen afsluit is dan geen overbodige luxe. Zorg op zijn minst voor een klep! Dan verliest je huis in ieder geval geen warmte als er geen vuur brandt.

5. Vergeet de radiatoren niet

Radiatoren zijn per definitie niet de mooiste items. Daarom plaatsen we er massaal banken, stoelen of kasten voor. Maar… de warmte moet je kamer in, niet je meubilair. Weghalen dus. Mooi excuus om je kamers opnieuw in te richten.

Lees tip:  Deze tv-programma's inspireren tot recyclen

Kan ik nog meer doen?

Jazeker. Gebruik je gordijnen optimaal tegen hitte en kou. Houd je voeten warm zodat je minder hard hoeft te stoken en zet de verwarming op tijd uit. Heb je het dichten van naden en kieren overgeslagen omdat je het teveel gedoe vond? Plaats dan reflecterend folie of een ander warmteweerkaatsend scherm achter radiatoren zodat alle warmte direct je huis in gaat. Isoleren hoeft niet moeilijk te zijn, isoleren kun je leren!

Bronnen:
Engie-electrabel, Gamma, Eigen Huis, Huurwoningen.nl, Milieu Centraal.

-Deze blogpost is een samenwerking met Isatis-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van de tips om mijn huis beter te isoleren en te ventileren. Dit laatste is een probleem bij ons. Wellicht moet ik wat meer ventilatieroosters laten plaatsen. Ik ga straks gelijk een vakman bellen.

  2. Onwijs bedankt voor de handige tips! Eindelijk een blog waar je iets aan heb 😉

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.