Schonere wereld door duurzame energie

Een duurzame samenleving is een betere wereld. En die betere wereld begint bij jezelf. Daarom kiezen steeds meer Nederlanders voor groene en duurzame opties in hun woning en dagelijks leven. In deze blog
zetten we een aantal mogelijkheden op een rijtje om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

De opkomst van de elektrische auto

Elektrisch rijden heeft een gunstig effect op de luchtkwaliteit en het klimaat. Het vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast betaal je veel minder voor brandstof. Om elektrisch rijden te stimuleren, biedt de overheid aantrekkelijke belastingvoordelen en subsidies aan. Zo is het bijtellingspercentage van een volledig elektrische auto slechts 4%. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting en ook geen BPM. Wil jij jouw auto verzekeren? Kies dan bij voorkeur voor een groene autoverzekering. De verzekeraar investeert dan een deel van de premie in duurzame projecten. Een voorbeeld hiervan is Delta Lloyd, die een samenwerking is gestart met Tree Fund. Als je daar een groene autoverzekering afsluit, dan planten ze zeven bomen per auto per jaar.

Het vervangen van koken op gas door koken op inductie

Op dit moment is ongeveer 95 % van de woningen in Nederland aangesloten op het aardgasnet. Daar valt nog veel winst te behalen. Gelukkig stappen er steeds meer huishoudens over op duurzame alternatieven, bijvoorbeeld koken op inductie. Een groot voordeel van koken op inductie is dat er weinig energie verloren gaat. Daarnaast is het veel sneller, veiliger én makkelijker schoon te maken.

De woning duurzaam verwarmen door een zonneboiler, warmtepomp of biomassaketel

De overheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Om die reden hebben zij de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in het leven geroepen. Hiermee kun je een tegemoetkoming krijgen in de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel. Dit zijn duurzame verwarmingssystemen, waarbij je niet inlevert op wooncomfort. Ook hiermee draag je bij aan een beter klimaat.

Lees tip:  Waar je aan moet denken voor je een elektrische auto koopt
Zonnepanelen op het dak

Je kunt veel dingen dus vervangen en duurzaam maken, door over te gaan op een elektrische versie. Denk aan koken op inductie en een elektrische auto. Bij dit duurzaam wonen en gedrag, hoort ook een duurzame en groene energieleverancier. Groene energie is energie dat opgewekt is uit duurzame, onuitputtelijke energiebronnen. Bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie.

Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst thuis allemaal zelf onze eigen energie opwekken en daarmee zelfvoorzienend zijn? Zonnepanelen zijn bij uitstek geschikt om een bijdrage te leveren aan de productie van duurzame energie. Zonnepanelen en zonne-energie zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor de portemonnee. Ze zorgen namelijk voor een lagere energierekening. Bovendien wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter. Een aantal jaar geleden was de terugverdientijd ongeveer 15 jaar, anno 2018 ligt de gemiddelde terugverdientijd tussen de 5 en 6 jaar.

Wat doe jij al om (dagelijks) duurzaam bezig te zijn?

Bron afbeeling: Pixabay, Artiest: Ulleo

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewise-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.