Energielabel voor bedrijven: de ins en outs

Sinds 1 januari 2008 is het bij wet verplicht om een geldig energielabel te hebben voor het verkopen, verhuren of opleveren van utiliteitsgebouwen die één of een combinatie van bepaalde functies hebben. Denk daarbij aan winkelpanden, sportvoorzieningen, publieke gebouwen, kantoren, zorg gerelateerde panden en meer.

Het niet hebben van een energielabel kan bedrijven of instellingen boetes opleveren tot een flink bedrag van 20.500 euro. Daarbij komt kijken dat er momenteel een wet in de maak is die stelt dat vanaf 2023 alle kantoren groter dan 100 m2, minimaal een energielabel C dienen te hebben. Er is dus van alles gaande op het vlak van energielabels voor bedrijven. Handig dus om goed op de hoogte te zijn!

Wat is een energielabel eigenlijk?

Een energielabel laat zien wat de stand van zaken is op het gebied van energieprestatie van een gebouw. Er zijn verschillende klassen, van A++++ tot G. Met G als slechtst presterend. Hieronder een tabel met alle niveaus.

Wat levert een energielabel op?

Een positieve benadering van een lage energielabel is dat er veel te verbeteren valt met investeringen in energiebesparende maatregelen. En energie besparen betekent geld besparen. Het loont dus om je zaakjes goed op orde te hebben.

Daarnaast kan het hebben van een energielabel een positieve prikkel zijn voor bedrijven om te kijken naar meer opties tot verduurzaming. Een duurzame bedrijfsvoering, met andere woorden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), is namelijk essentieel en niet meer weg te denken. Heb je als bedrijf of instelling MVO hoog in het vaandel? Dan denk je na over people, planet en profit en wat je (negatieve of positieve) invloed is op deze thema’s.

Een energielabel voor je bedrijf

Een energielabel aanvragen kan bij een daarvoor gecertificeerde energieadviseur. Deze adviseurs zijn te vinden via het kwaliteitsregister van Qbis. Uiteraard zijn er ook kosten gemoeid met de aanvraag/toewijzing van energielabels voor je bedrijf. Ook hier geldt: kijk eerst wat rond om een voor jou passende deal te sluiten. Energielabel offertes vergelijken kan een verschil maken voor je portemonnee.

Lees tip:  App Honeyguide voor duurzame reistips in Nederland

Welke maatregelen neem jij om je energielabel op te krikken? Deel het in een reactie hieronder.

– Deze blogpost is een samenwerking met Happy Idiots –

***
Afbeeldingen: Hoogervorst Makelaardij (tabel), Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.