Checklist: Spouwmuurisolatie plaatsen

Wil je je woning beter isoleren, dan is het het meest effectief om te beginnen bij de oppervlakten waar je de meeste warmte verliest. Dit zijn bijna altijd de muren en het dak.

Spouwmuurisolatie is een goedkope manier van het isoleren van je muren met een snel en hoog rendement. Het wordt gedaan door een isolatiemateriaal onder hoge druk in je spouw te spuiten. Dit is snel, gemakkelijk en zorgt nauwelijks voor overlast.

Wil je spouwmuurisolatie plaatsen? Dan kun je de volgende checklist gebruiken om te zien of het passend is voor je woning.

Check 1: heeft jouw muur een spouw?

Het spreekt voor zich dat spouwmuurisolatie niet kan worden uitgevoerd als jouw buitenmuren geen spouw bevatten. Een spouw is een lege ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur die voorheen werd geplaatst om de ventilatie van de muren te bevorderen en doorslaand vocht van buiten tegen te houden. Er zijn manieren waarop je kunt controleren of je woning een spouw heeft.

  • Het bouwjaar: allereerst is er de leeftijd van je woning. Is deze gebouwd tussen 1920 en 1975 dan is er een grote kans dat jouw woning een spouwmuur bevat. Huizen van voor dit bouwjaar hebben vaak helemaal geen spouw en bij huizen van jongere leeftijd is de spouw vaak al geïsoleerd.
  • De dikte van de muren: er zijn altijd uitzonderingen. Heb je geconstateerd dat jouw woning de juiste leeftijd heeft? Dan kun je kijken naar de breedte van de muren. Dit doe je door de diepte van de de deuren of kozijnen te meten. Zijn jouw muren breder dan 24 centimeter dan zal deze zeker een spouw bevatten.
  • Bij twijfel: als je toch twijfelt, schakel dan een specialist in. Deze kan meestal vrij snel zien of jij een spouw hebt of niet.

Check 2: de staat van de spouw

Het is belangrijk voor de effectiviteit van isolatie dat de spouw zich van binnen in goede staat verkeert. Dat betekent dat bouwafval en andere materialen of rotzooi eerst zullen moeten worden verwijderd.

Lees tip:  Maak groene keuzes met deze duurzame apps

Ook kan het zijn dat er spouwankers of vochtbruggen zijn. Dit zijn verbindingen tussen de twee muren (van metaal of van cement) die tijdens het bouwen zijn aangebracht en kunnen het effect van de isolatie verminderen.

Je kunt de staat van je spouw alleen laten controleren door een inspectie te laten uitvoeren en dat is dus altijd je volgende stap. De meeste problemen kunnen simpelweg worden verholpen zodat kan worden overgegaan op de isolatiewerkzaamheden.

Check 3: het materiaal

Er is nog één belangrijke keuze die je te maken hebt en dit is die van het materiaal. Hiermee beïnvloed je de prijs maar ook de uiteindelijke isolatiewaarde van je muren. Daarnaast hebben sommige materialen kenmerken die interessant kunnen zijn voor jouw situatie.

  • Glas- en steenwol: deze isolatiematerialen zijn het goedkoopst en worden alleen gebruikt bij brede en schone spouwen. De isolatiewaarden zijn minder dan van de andere materialen, maar het voordeel is dat glas- en steenwol geluiden van buiten uitstekend isoleren en ook brandwerend zijn. Daarnaast zijn ze vocht-afstotend, dus als je problemen hebt met vochtige muren kunnen ze dit verhelpen.
  • EPS-parels: EPS-parels of isolatiekorrels hebben als voordeel dat ze nauwelijks vergaan en goed isoleren. Dat betekent dat je dit isolatiemateriaal tientallen jaren kunt laten zitten zonder dat er een vermindering van de isolatiewaarde zal optreden. Deze kleine bolletjes van piepschuim zijn gevuld met stilstaande lucht en kunnen ook probleemloos in smalle of afwijkende spouwen worden aangebracht. Je betaalt hier echter wel meer voor.
  • PUR-schuim: heb je een smalle schouw en problemen met doorslaand vocht? Dan kan PUR-schuim de oplossing voor je zijn. Dit materiaal is duurder, maar wordt vloeibaar aangebracht waarna het uitzet. Hierdoor worden alle gaten en kiertjes in je gevel gedicht en zullen vochtproblemen verdwijnen. PUR heeft een erg hoge isolatiewaarde, maar is wel de duurste optie in dit rijtje.
Lees tip:  Alles over spouwmuurisolatie

Check 4: de terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Nu je de werkzaamheden kunt gaan inplannen is het mogelijk de terugverdientijd te berekenen. Dat doe je door de totaalprijs te nemen en deze door de jaarlijkse besparing te delen.

Over het algemeen kun je erop rekenen dat je per m2 geïsoleerd oppervlak jaarlijks 8 tot 10 m3 gas bespaart. Dit is per isolatiemateriaal wel verschillend. Gemiddeld ligt de terugverdientijd rond de 4 jaar, wat dit één van de meest effectieve isolatiemethoden maakt. Bovendien kun je nog meer besparen door gebruik te maken van een isolatiesubsidie. Tot en met 31 december 2020 is er de SEEH-regeling van de Rijksoverheid en kun je maximaal €10.000 euro terugkrijgen.

Heb jij spouwmuurisolatie of andere vormen van isolatie aangebracht binnen/buiten je woning? Deel je ervaring in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Mirliva-

Afbeeldingen: stockfoto’s

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.