10 criteria voor de keuze van uw fiets

Zoek je een fiets? Let dan op deze 10 criteria en aandachtspunten om de juiste keuze te maken!

Ga je een nieuwe fiets kopen. Let dan goed op en gebruik deze 10 aandachtspunten en criteria. Onze tips helpen je om de juiste fietsen, zoals nieuwe of tweedehands elektrische fietsen, te vinden.

Een nieuwe fiets kopen is leuk om te doen, maar kan u ook de nodige hoofdbrekens opleveren. Of je je nu oriënteert op nieuwe of tweedehands elektrische fietsen, op stadsfietsen of op fietsen met fietsbak: de keuze is tegenwoordig enorm. En dat kan je aan het twijfelen brengen. Want waar moet je op letten als u een nieuwe of tweedehands fiets zoekt? In dit artikel hebben we de tien belangrijkste criteria voor je op een rij gezet, die van belang zijn tijdens een zoektocht naar dé voor jouw perfecte tweewieler. Doe er je voordeel mee en vind weloverwogen en goed doordacht een kwalitatief goede, comfortabele en stijlvolle fiets!

1. Hoe gaat u uw fiets gebruiken?

Belangrijk in het beginstadium van een zoektocht naar een geschikte fiets, is vaststellen wat het (belangrijkste) gebruiksdoel van je toekomstige fiets is. Zoekt u een fiets om lekkere lange afstanden mee te rijden? Of een fiets om uw kinderen naar en van school te brengen? Een handige stadsfiets voor de boodschappen, of toch een elektrische fiets omdat je fysiek niet meer de oude bent? Of toch een allround fiets, die je voor meerdere doelen kunt inzetten? Afhankelijk van het gebruiksdoel kun je een selectie fietsen maken die aan jouw wensen voldoen.

2. De prijsrange vaststellen

Belangrijk bij het zoeken van een geschikte fiets is natuurlijk de prijs. Fietsen moeten, of het nu gaat om tweedehands elektrische fietsen of nieuwe bakfietsen, wel betaalbaar voor u zijn. Stel daarom voor jezelf vast wat je budget is en wat je maximaal wilt uitgeven aan jouw nieuwe of gebruikte fiets. Dit maakt de zoektocht naar een tweewieler een stuk eenvoudiger én, ook niet onbelangrijk, minder frustrerend!

3. Besteed extra aandacht aan bepaalde fietsonderdelen

Let bij het selecteren van een fraaie fiets goed op specifieke onderdelen van de fiets. Denk bijvoorbeeld aan het zadel (zit de fiets lekker?), het remsysteem (terugtrap- of handremmen?), de bagagedrager, de mogelijkheid om een bak voorop te plaatsen en natuurlijk het aantal versnellingen dat je wenst als je een nieuwe fiets gaat kopen.

4. Het stuur: verstelbaar of niet?

Sturen zijn er in allerlei soorten en maten. Veel fietsen hebben verstelbare sturen, maar dat geldt niet voor elk model. Let bij de zoektocht naar een passende fiets dus goed op de mogelijkheden die er zijn qua stuurinstellingen.

5. De verlichting van de fiets als aandachtspunt

Een belangrijk aspect bij het zoeken van de perfecte fiets is de verlichting. Ga je voor een fiets met een traditionele dynamo, die helaas bij nat weer vaak niet goed werken, of voor fietsverlichting met batterij? Verlichting op batterijen is natuurlijk gemakkelijk, maar heeft wel als nadeel dat je zo nu en dan de batterijen zult moeten vervangen. En lang niet iedere soort fietsverlichting is van een acceptabele kwaliteit helaas. Denk dus goed na over welke fietsverlichting voor u wenselijk is.

6. Elektrisch of toch niet?

Misschien nodeloos om te vermelden, maar denk vooral goed na over de vraag of je graag een elektrische fiets wilt kopen of liever niet. Elektrische fietsen zitten qua prijs in de hogere segmenten in vergelijking met fietsen die niet elektrische zijn. Een voordeel is natuurlijk dat je gemakkelijker en sneller kunt fietsen.

7. Het merk van uw fiets

Verder kun je kijken naar specifieke merken als je een fiets zoekt. De betere merken zijn duurder, maar bieden wel meer garantie op een fiets die lang meegaat.

8. De kleur van de fiets

Veel fietsen zijn grijs, wit of zwart. Maar houdt u van felle kleuren, dan zijn er ook genoeg opties vandaag de dag. Denk daarom na over welke fietskleur jou aanspreekt en verfijn je selectie hier op!

9. Bekijk online en offline assortimenten fietsen

Of je nu voor een elektrische fiets, gaat of toch liever zelf trapt: de keuze is gigantisch tegenwoordig. Zowel offline als online is er veel te vinden qua merken en modellen fietsen. Oriënteer je goed op Bezoek de site van een fietsenspeciaalzaak en alle mogelijkheden, zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt. Verbaas je over het enorme aanbod dat er op dit gebied is: de opties zijn nagenoeg eindeloos!

10. Offline of online aankoop

Bepaal voor jezelf of je via internet een andere fiets wilt kopen of liever via een fysieke fietsenzaak. Als je jouw toekomstige fiets wilt uittesten en een proefrit maken, kun je het beste bij een fietsenhandelaar bij jou in de regio langsgaan. U kunt jouw droomfiets dan namelijk uittesten. Wil je liever een zo groot mogelijke keuze en daarbij graag de beste prijs scoren? Dan is online een fiets kopen een slimme keuze. Het online aanbod is namelijk groot, terwijl de prijzen op internet vaak ook scherper en aantrekkelijker zijn dan in een fysieke fietswinkel.

Waar let jij op bij de aanschaf van een (elektrische) fiets? Deel je mening in de comments hieronder!

Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Upway

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.