5 Belastingtips voor het verduurzamen van je huis

Met de hoge energieprijzen zetten steeds meer mensen de stap om hun huis te verduurzamen. De kosten voor het verduurzamen of verbouwen zijn niet aftrekbaar, de financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél. Om iedereen die zijn huis wil verduurzamen te helpen, deelt de Belastingdienst op Duurzame Dinsdag vijf tips om rekening mee te houden. 

De kosten die je maakt voor het verduurzamen of verbouwen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Maar veel mensen vragen voor het verduurzamen of verbouwen van hun woning een hypotheek of lening aan. In het tweede kwartaal van 2022 werden 28.000 hypotheekaanvragen ingediend voor het verbouwen of verduurzamen van de eigen woning, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk. De kosten die je maakt wanneer je geld leent voor het verduurzamen of verbouwen, zijn meestal aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt. Om je te helpen bepalen welke kosten aftrekbaar zijn, geeft de Belastingdienst tips. 

Vijf belastingtips die je helpen je huis te verduurzamen

1. Controleer welke financieringskosten je mag aftrekken

Sluit je een lening af voor het verduurzamen of verbouwen van de eigen woning? Dan mag je de financieringskosten meestal aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mag je in één keer aftrekken. Ook goed om te weten: als je het verbouwen of onderhouden van de woning betaalt met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en kun je niets aftrekken bij de belastingaangifte. 

2. Check of de rente over de lening aftrekbaar is

Je kunt het verduurzamen van je huis ook financieren via je hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag je de hypotheekrente aftrekken. Een voorwaarde is dat je ook deze extra lening binnen maximaal 30 jaar volledig aflost én dat je jaarlijks een bepaald bedrag afbetaalt. Een andere voorwaarde is dat het bedrag alleen gebruikt wordt voor de eigen woning. Je mag het dus niet gebruiken voor een tweede huis of vakantiewoning. Ook kun je de hypotheek oversluiten wanneer je je huis verduurzaamt of verbouwt. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar. 

3. Check voor welke werkzaamheden en materialen je de rente over de lening mag aftrekken

Voor sommige energiebesparende zaken mag je de rente over de lening aftrekken, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. De kosten voor het verduurzamen zelf mag je niet aftrekken. 

4. Bewaar alle bonnen en rekeningen

Om de financieringskosten en rente te kunnen aftrekken, moet je kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor het verduurzamen van de woning. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen van de verbouwing. 

5. Zonnepanelen op het dak? Vraag de btw terug bij de Belastingdienst

Heb je voor de 1e keer zonnepanelen aangeschaft en geplaatst? De btw kan je via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ terugvragen bij de Belastingdienst. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
Je naam staat op de factuur van de zonnepanelen
Je naam staat op het energiecontract én op de factuur van het energiebedrijf
Je vraagt de btw binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen terug

Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie en het benodigde formulier om de btw over zonnepanelen terug te vragen. 

Extra: bekijk ook de subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis

Ook wanneer je geen lening afsluit bij het verduurzamen van je huis kan de overheid je misschien tegemoetkomen. Sinds 1 januari 2022 kan je onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als je je koophuis isoleert. Met deze investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen, zoals spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, dubbelglas, HR-glas en triple glas. De subsidie geldt alleen bij 2 of meer maatregelen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

Meer informatie?
Kijk op belastingdienst.nl/eigenwoning.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.