5 Tips voor duurzaam printen

Het is algemeen bekend dat de grondstof voor papier, houtpulp, van bomen afkomt. Voor 1000 kilogram papier is 2000 kilogram hout nodig!

Ondanks de snelle digitalisering van de samenleving, zijn we helaas nog niet zo ver dat we met z’n allen 100% papiervrij (kunnen) zijn. Nog te veel dagelijkse zaken, denk aan kassabonnen, parkeerkaarten, (overheid)formulieren zijn op basis van papier. Wie weet komt er in de toekomst ook een ‘papiervrij’ hype voor een meer collectief bewustzijn, zoals nu het geval met ‘plasticvrij’. Wegwerp plastic wordt steeds meer een taboe en de gemiddelde consument weert vaker dit soort plastic. En alle beetjes samen, dat maakt een grote impact! Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van papier.

Om je op weg te helpen naar een duurzamer, papier-gereduceerd leven, geven wij je in deze blog 5 tips voor duurzaam printen.

Tip 1: Bezint eer ge print

Je ziet onderin mailberichten tegenwoordig allerlei leuzen staan als ‘Bezint eer ge print’ of ‘Think before your print and save a tree’. Allemaal bedoeld om je stil te laten staan bij de vraag ‘Heb ik dit printje écht nodig?’. Vaak kun je documenten prima digitaal opslaan en vervolgens oproepen via je gsm of je tablet. Kan het niet anders dan te printen? Stel je printer dan standaard in op dubbelzijdig printen en selecteer enkel de pagina(‘s) die er echt toedoen. Dus niet ellenlange handtekeningen die nog twee pagina’s doorlopen.

Tip 2: Gebruik gerecycled/verantwoord papier

Gelukkig kun je ook papier kopen met diverse keurmerken voor duurzaamheid, denk aan FSC, PEFC en Eco Logo. Via de keurmerkenwijzer van Natuur & Milieu kun je meer te weten komen op welke gebieden de keurmerken goed scoren.
Naast het kiezen voor verantwoord (print)papier, kun je ook op het gebied van ander papiergebruik buiten de gebaande paden denken. Veel ondernemers zijn creatief genoeg om eigen marketingmateriaal te verzorgen, zoals een visitekaart of een wenskaart aan relaties. Waarom niet gebruikmaken van bijvoorbeeld groeipapier? Dit gerecycled papier met bloemzaadjes kan men na gebruik planten en genieten van bloemen of kruiden. Wat een mooie, positieve manier om je boodschap over te brengen!

Lees tip:  Win eco schrijfset van GreenStory

Tip 3: Dring afval terug

Duurzaam printen is ook zorgdragen voor je afval. Daarbij zijn gebruikte inkt cartridges één van de grootste ergernissen. Wat doe je ermee? In sommige gevallen kun je inkt cartridges opnieuw vullen. In de praktijk levert dat niet altijd de gewenste printkwaliteit op en geheel ‘afval-loos’ is dat ook niet echt. Wat je nu ook ziet opkomen, zijn print abonnementen. Hiermee krijg je een soort tegoed voor printjes waardoor je bespaart op kosten en makkelijker kunt recyclen. De lege cartridges kunnen namelijk kosteloos retour en worden voor je gerecycled. Deze manier van printen kan ervoor zorgen dat je nog bewuster omgaat met wat je wel en niet wilt printen. En geen omkijken meer hebt naar de gebruikte cartridges.

Tip 4: Gebruik een eco lettertype

Al een aantal jaren bestaan er eco fonts, soort duurzame lettertypen, waardoor je veel inkt bespaart bij het printen. Een onderzoek op internet levert diverse opties op, zowel gratis als betaalde lettertypen of software. Een voorbeeld voor een gratis lettertype is Ryman Eco. Dit is een vrij uitgesproken font die je zo’n 33% inkt bespaart ten op zichte van reguliere lettertypen.

Een betaalde en iets veelzijdigere variant is Ecofont. Hier gaat het om een software die je inktgebruik tot wel 50% kan verminderen door de door jou gebruikte lettertypen aan te passen tijdens het printen. De licentie voor niet-commercieel gebruik begint vanaf 7 euro per jaar.

Tip 5: Ga voor een (energie)zuinige printer

Niet onbelangrijk: een zuinige printer! Check bij de technische specificaties ook wat het energieverbruik is van een printer. Soms ben je met een ogenschijnlijk goedkope printer duurder uit omdat het apparaat meer inkt en energie gebruikt. De Consumentenbond heeft al heel wat printers onder de loep genomen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken; doe er je voordeel mee.

Lees tip:  Win eco schrijfset van GreenStory

Heb jij tips om duurzaam te printen? Deel het met ons in een reactie hieronder.


Deze blogpost is een samenwerking met Booming en bevat gesponsorde content

***
Afbeelding door Alex on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.