5 Tips voor een duurzamere vakantie

Duurzaam reizen staat voor respectvol omgaan met onze planeet en haar natuur, milieu, dieren en mensen en wordt steeds belangrijker. Maar hoe kan je nu zo ecologisch mogelijk op reis gaan? Dit zijn de duurzaamheidsprincipes die jij kunt toepassen.

 • Kies je bestemming met zorg

  Waar je ook heen gaat, zorg dat je een bestemming kiest die bijdraagt aan het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk. Als je een plek kiest dichterbij jou in de buurt, betekent dat dat je kunt reizen zonder een vliegtuig te gebruiken. Dat vermindert weer de CO2 uitstoot. Ben je ervan bewust dat de stad of het gebied zich niet in een kwetsbaar natuurgebied bevindt. Zodat je niet het natuurlijk leefgebied van de flora en fauna van stoort. Mijd als je kunt ook hele populaire plekken met veel toeristen om de staat van deze attracties zoveel mogelijk te behouden. Kies in plaats daarvan voor de meer off the beaten plekken waarmee je de lokale bevolking meer mee steunt.

 • Kies voor het steunen van wildlife

  Steeds vaker hoor je over situaties waar dieren gemarteld worden of slecht worden behandeld. Denk aan de apen en slangen die als toeristische attractie gebruikt wordt op het grote plein van Marrakech. Of het berijden van een olifant in Thailand. Of het zwemmen met walvishaaien met honderden andere toeristen in de Filipijnen. Allemaal leuk en aardig om zo dichtbij deze dieren te komen, maar hiermee stoor je de natuurlijke habitat van wildlife. Kies in plaats daarvan om te hiken op de plekken waar deze dieren voorkomen en hen zo in hun natuurlijke leefomgeving vanaf een afstand te aanschouwen. Of bezoek een opvangcentrum dat goed aangeschreven staat en gewonde dieren goed behandeld om zo een waardevolle bijdrage te leveren aan dieren.

 • Kies voor een accommodatie met een eco label

  Dat groene energie overal ter wereld steeds meer aandacht krijgt zie je ook terug in de accommodatie van je reisbestemming. Een lagere CO2 uitstoot, aandacht voor kortere douches, het licht uitdoen wanneer je het niet gebruikt en zuinig omgaan met airco’s en de verwarming. Ga er dus even voor zitten en zoek een vakantieaccommodatie die haar gasten zo milieuvriendelijk mogelijk ontvangt. Hiervoor zijn er verschillende eco labels die een accommodatie kan hebben zoals het Global Sustainable Tourism Council. Of kies voor een nog milieuvriendelijkere optie door te gaan kamperen of aan Couchsurfing of een huizenruil te doen.

 • Kies voor leven zoals een local

  Misschien wel de makkelijkste en leukste tip: leef zoals een local (plaatselijke bevolking). Verdiep je in de cultuur en gewoonten van de bestemming waar je heen gaat en leef zoveel mogelijk als een local. Kies voor de lokale producten en voeding zodat het niet vanuit andere landen en plekken ter wereld getransporteerd hoeft te worden en eet bij lokale restaurants om de lokale bevolking een steuntje in de rug te bieden.

 • Kies voor het behoud van de natuur

  Probeer er ten alle tijden aan te denken om keuzes te maken waarmee je de natuur zoveel mogelijk mee behoud. Dat betekent vaak zoveel mogelijk fietsen en wandelen, wat ook nog eens goed is voor je eigen gezondheid. Ga lekker de natuur in en bezoek plekken waar er ook gewerkt wordt aan een duurzaam behoud van de wereld. Zoals bijvoorbeeld de Keukenhof in ons eigen land. Hier wordt op een duurzame manier rekening gehouden met de Bollenstreek en de omliggende natuur door van duurzame energie en materialen gebruik te maken en energie te verkrijgen vanuit zonnepanelen.

  De Keukenhof streeft ernaar om zo duurzaam mogelijk te zijn op verschillende manieren. Zo nodigt zij elk jaar haar buren uit om de lokale bevolking zoveel mogelijk te betrekken bij de plannen van de Keukenhof 2019. Ook is er een bloemententoonstelling de Lentepas. De  voorstelling is benoemd tot het mooiste lentepark ter wereld en steunt ook een goed doel. De tentoonstelling is namelijk gebonden aan stichting de Zonnebloem, waarbij jaarlijks 3000 Zonnebloemgasten (mensen met een lichamelijke beperking) een mooi arrangement aangeboden krijgen. Zo probeert de Keukenhof niet alleen duurzaam om te gaan met de natuur en het milieu, maar ook rekening te houden met de medemens.

Heb jij tips om duurzaam op vakantie te gaan? Deel het met ons in een reactie hieronder!

 

-Deze blogpost is een samenwerking met ThingsToDoInAmsterdam.com-

***

Bron afbeelding: Esther Tuttle on Unsplash

Lees tip:  Eco-vakantie: bewust op reis

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.