5 Tips voor een goede en gezonde nachtrust

Het wordt sneller donker. De dagen vliegen voorbij in coronastand en voor je er erg in hebt, is de dag alweer om. Maar de waslijst aan taken in huis of voor je werk zijn nog lang niet af, terwijl je energiepijl in de min schiet. Hoe voorkom je dat dit gebeurt? Een goed energieniveau begint bij een goede en gezonde nachtrust. Met deze vijf tips kom je weer fit uit bed en kan je de wereld aan!

1. Koele en comfortabele kleding

Het is heel verleidelijk om de warmwaterkruik te vullen of je elektrische deken aan te zetten om het gedurende de nacht warm te hebben. Maar wist je dat je lichaam voor een goede nachtrust juist verkoeling nodig heeft? Het lichaam koelt zich vanzelf al af om zich klaar te maken voor de slaapstand. Wat wel handig kan zijn om in de ruststemming te komen, is een korte, warme douche voor het slapengaan. Dan voel je je warm én rein (denk aan rust, reinheid en regelmaat wat vaak voor baby’s wordt toegepast. Dat werkt natuurlijk ook gewoon voor volwassenen 😉)

Gregory Pappas | Unsplash

Jij kunt het slaapproces versnellen door te kiezen voor fijn zittende en ademende nachtkleding. Daarbij is het dames ondergoed dat je kiest een factor. Onderkleding gemaakt van duurzame stoffen als bamboe of eucalyptus hebben een antibacteriële werking en voelen koel aan op de huid. Ook het model van bijvoorbeeld dames slips kan van invloed zijn of je comfortabel ligt in bed. Knellende, synthetische stoffen die snijden in je huid of vervelend gaan zitten, kunnen je nachtrust namelijk verstoren. Dit kan er weer voor zorgen dat het bereiken van een diepe slaap moeilijker wordt met als gevolg vermoeidheid en gebrek aan energie wanneer je opstaat.

2. Goede ventilatie

Niet alleen warmte of wat je aanhebt bepaalt de kwaliteit van je slaap. Wist je bijvoorbeeld dat de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen 15-19 graden hoort te zijn? En dat er onderzoeken zijn die ons vertellen dat een onvoldoende geventileerde slaapkamer gezondheidsklachten kan veroorzaken? (dr. ir. Atze Boerstra, dr. ir. Marije te Kulve, bba binnenmilieu).

William Santos | Unsplash

Dus het raam openzetten in hartje winter? Ja zeker! Juist in de winter blijft het belangrijk om je woning, en in het bijzonder je slaapkamer, te ventileren voor een goede gezondheid. Als bijkomend voordeel ben je ook duurzaam en energiebesparend bezig wanneer je dat doet. In deze blog leest je welke voordelen ventileren heeft naast het bijdragen aan een goede en gezonde nachtrust.

3. Minimalistische en opgeruimde slaapkamer

Net zoals je je lastiger kunt concentreren bij een rommelige werkplek, geldt datzelfde ook voor je slaapplek wanneer je je opmaakt voor bed. Ligt er veel op of rondom je bed? Dan zorgt dit voor extra prikkels en afleiding die je uit je slaap kunnen houden.

Zorg voor een (al eerder) opgemaakt bed, zodat het aantrekkelijker wordt om te gaan liggen. Probeer regelmatig je dekbedovertrekken te verwisselen of te luchten voor een fris gevoel. Je kunt natuurlijk niet iedere avond een uitgebreide schoonmaak houden, maar met enkele simpele life hacks krijg jij een meer opgeruimde kamer. Denk aan een rommelmand/-lade waar je de dagelijkse spullen in kwijt kunt. Nog beter is natuurlijk om te ontspullen (minimaliseren) voor een blijvend resultaat.

4. Planten in je slaapkamer

Decoreer je slaapkamer met planten! ‘Slaapkamerplanten’ kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, hebben een gunstige invloed op de luchtvochtigheid in een kamer en geven je een aangenaam gevoel. Maar doe het wel met mate, zodat je niet een te energiek gevoel krijgt en het moeilijker wordt om in de slaapmodus te komen. Planten die het goed doen in de slaapkamer zijn onder andere:

Fiona Smallwood | Unsplash

– Aloë Vera (luchtzuiverend en makkelijk in onderhoud)
– Snake plant (luchtzuiverend en makkelijk in onderhoud)
– Lavendel (Ontspannend, lekker geurend, niet luchtzuiverend)
– Varen/ Nephrolepis (luchtzuiverend en makkelijk in onderhoud)
– Dracaena Janet Craig (luchtzuiverend, makkelijk in ouderhoud)

5. Vast slaapritueel

Last but not least: ga op tijd naar bed en doe dit iedere dag! Zo werk je aan een gezond slaapritme en weet je lichaam wanneer het de juiste (slaap)hormonen kan aanmaken voor een goede en gezonde nachtrust. Slaap lekker!

Welke tips pas jij toe voor een goede nachtrust? Deel het in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Bamboe Basics-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.