5 Tips voor een groen en gezond kantoorleven

We brengen een groot deel van onze week door in een werkomgeving. Logisch natuurlijk; iedereen moet brood op de plank hebben. Idealiter ben je op zoek naar een baan in een fijne kantoorruimte, met prettige collega’s om mee samen te werken en met werk dat uitdagend en afwisselend is. Wat kun je doen voor een stressvrij en gezond werkklimaat?

In deze blog geven we 5 tips voor een groener en gezond kantoor. Een groen en gezond kantoor bevordert en verhoogt de productiviteit op de werkvloer. Een win-win situatie voor werknemer en werkgever.

  1. Werkplek: je veilige haven

Het werk van de moderne werknemer beslaat heel wat uurtjes achter een bureau en beeldscherm. Cruciaal dus dat de kantoormeubelen die je gebruikt van goede kwaliteit zijn en ergonomisch doordacht. Denk aan bureautafels die in hoogte verstelbaar zijn, of krukken/bureaustoelen die zo gevormd zijn dat je een goede zithouding hebt. En dat beeldscherm. Kies als je kunt voor een niet-reflecterende (matte) variant of zet de helderheidsgraad een tandje lager voor meer kijk-comfort.

2. Ontspannen en bewegen achter je bureau

Je kunt een ergonomische muis of bureaustoel hebben, maar als je onvoldoende beweegt zul je op den duur toch klachten ontwikkelen van het lange zitten. Ook als je een sta-bureau hebt, is het raadzaam om niet te lang één houding aan te nemen en af te wisselen. Ga eens een extra glaasje water tappen of loop wat vaker bij je collega naar binnen in plaats van een mailtje te sturen. Korte pauzes met beweging is gunstig voor je bloedsomloop en maakt je spieren losser. Ben je iemand die de tijd snel vergeet? Laat je agenda of telefoon je een herinnering sturen. Er zijn zelfs apps die je hiermee kunnen helpen!

Lees tip:  De voordelen van een duurzaam en groen kantoor

3. Groene inrichting op de werkvloer

De inrichting van een ruimte doet veel met het humeur van mensen. Werk je in een donkere, grauwe omgeving? Dan kun je daar neerslachtig van worden en dat kan ten koste gaan van je werk. Door bijvoorbeeld te investeren in een mooie, groene plantenwand creëer je een ontspannen sfeer wat bijdraagt aan de productiviteit en creativiteit. Ook draagt dit bij aan de luchtkwaliteit op je werk, aangezien planten bekendstaan om hun luchtzuiverende werking.

Heb je geen invloed op het interieur op je werk of is er geen budget voor? Op vraag- en aanbod sites zijn er kamerplanten die zelfs gratis of voor een gering bedrag overgenomen mogen worden door een nieuwe eigenaar. Sla je slag met je collega’s!

4. Gezonde, duurzame snacks & drinken

Een groen kantoor is onlosmakelijk verbonden met een gezond kantoor. De meest gehoorde klacht op de werkvloer is misschien wel dat men veel te veel koffie of thee drinkt. Een tip is om je eigen mok mee te brengen zodat je geen wegwerpbekertjes hoeft te gebruiken. Houd je waterfles ook bij de hand én stimuleer jezelf om vaker te kiezen voor kraanwater.

Het beste van twee werelden is dat het aanbod van koffie en thee bij de koffiehoek ook biologisch en fair trade is. Naast diverse merken die hierop inspelen, is het tegenwoordig ook mogelijk voor bedrijven en zzp’ers om een koffieautomaat, inclusief fair trade koffie, te leasen. En wat dacht je van het eten van groente en fruit in plaats van allerlei ongezonde snacks uit automaten of de bedrijfskantine? Als je ook nog eens afspraken maakt met een lokale boer, hoeft al het gezonds en lekkers niet van ver te komen.

Lees tip:  De voordelen van een duurzaam en groen kantoor

5. Bezint eer ge print

Gelukkig wordt deze tip steeds meer gemeengoed. Daar waar ‘vroeger’ alles direct uit de printer rolde, neemt het gebruik van e-lezen toe. Is printen bij jouw werk een noodzakelijk kwaad? Met deze tips voor duurzaam printen, sta je stil bij je printgedrag en draag je bij aan een groenere wereld.

Heb jij een tip voor een gezond of groen kantoorleven? Deel je reactie hieronder!

-Deze blogpost bevat gesponsorde content-

Afbeelding: Crew via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.