6 Tips om zonne-energie te financieren

De zon is een onuitputtelijke, duurzame bron van energie. Zowel zonnepanelen als zonneboilers maken gebruik van de zon, echter werken beide systemen anders. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie, terwijl zonneboilers zonlicht omzetten in warmte. Het belangrijkste is, dat allebei de methoden je energiekosten doen afnemen, je woning in waarde laten stijgen en je helpen om milieuvervuiling tegen te gaan (geen CO2-uitstoot).

Zonnepaneel-www.klimaatplein.com-duurzaamheidskompas

Checklist: zonnepanelen versus zonneboilers

Maar doe je er nou beter aan om zonnepanelen te laten plaatsen of een zonneboiler aan te schaffen? Om de keuze te vergemakkelijken, hebben wij voor jou de voordelen van zowel zonnepanelen als zonneboilers op een rijtje gezet in een handig overzicht hieronder.

Tabel zonnepanelen vs. zonneboilers

Duurzaam investeren

Veel mensen vinden de aanschaf van zowel zonnepanelen als zonneboilers te duur en de terugverdientijd te lang. Maar er zijn veel financieringsmogelijkheden voor zonne-energie producten mogelijk. Deze tips helpen je wellicht een handje:

1. Check subsidies bij je gemeente
Er is geen subsidiepot meer voor heel Nederland, maar het kan zijn dat je bij je eigen gemeente wel subsidie kunt aanvragen. Laat je hierover goed informeren.

2. Mogelijkheden bij je energieleverancier
Het is mogelijk om zonnepanelen of een zonneboiler bij je energieleverancier aan te schaffen voor een scherpe prijs. Er zijn twee manieren: een betaling in één keer aan óf een lening bij je energieleverancier voor het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen.

3. (Groene) Lening afsluiten
Afhankelijk van je persoonlijke situatie en inkomen, kun je overwegen om een lening bij je bank af te sluiten of een investering te doen in je (koop)woning via een extra hypotheek (en profiteren van de hypotheekaftrek).

Lees tip:  Duurzaam wonen in 5 stappen

Je kunt ook overwegen om een groene lening af te sluiten. De bedrijven die groene leningen uitgeven zijn verbonden aan een bank. Deze vorm van leningen hebben vaak aantrekkelijke rentetarieven.

zonneboiler_mailleroncourt.blogspot.com-duurzaamheidskompas

4. Crowdfunding
Het kan zijn dat je geen lening kunt/wilt afsluiten bij een bank. In dat geval kun je denken aan de mogelijk heid tot crowdfunding. Dit houdt in dat particulieren die zonnepanelen willen, met particulieren die erin willen investeren, bij elkaar worden gebracht. Op deze manier kun je zelf onderlinge afspraken maken met betrekking tot rente en terugbetaling.

5. Zakelijke investering
Als je ondernemer bent, kan het een stuk voordeliger zijn om via je bedrijf zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen. De investering kan dan namelijk vallen onder de EIA (Energie Investeringsaftrek) en in mindering gebracht worden op de fiscale winst.

6. Huren of leasen
Veel energiebedrijven en verhuurorganisaties maken het mogelijk om zonne-energie producten te leasen of te huren. Betaling kan op verschillende manieren en al vanaf een klein bedrag per maand.

Waar kies je voor?

Uiteindelijk is er geen ‘betere’ keuze. Het gaat erom wat jezelf wilt en wat bij je woning en situatie past. Als je wilt overgaan tot aankoop van zonnepanelen of een zonneboiler, doe je er goed aan om je uitgebreid te laten informeren door een specialist, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 – Met dank aan vergelijkingssite Zonnepanelen-weetjes.nl

***
Afbeelding: Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Beste Nur, een mooi overzicht, dank.
    We zaten op de zaak ook al langer na te denken over een (gedeeltelijke) overstap op zonnepanelen.
    Wat bij ons uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt is het besef dat het zowel milieuvriendelijk is als dat zonnepanelen voor bedrijven zichzelf kunnen terugverdienen – onder meer via een investeringsaftrek.

  2. goed artikel, bedankt voor het delen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.