6 Tips voor een zomer detox!

Je bakt je eitje in een anti-aanbak pan, je reist in vliegtuigen die behandeld zijn met brandvertragende chemicaliën, je nuttigt aangebrand vlees van je barbecue, je eet watermeloenen waar pesticiden op zijn gespoten en gebruikt een gemiddelde zonnebrandcrème die een overvloed aan giftige chemicaliën bevat… Dit alles bij elkaar, keer op keer, zorgt voor een ophoping van toxines in ons lichaam.

Toxines, oftewel gifstoffen of vrije radicalen omringen ons dagelijks bestaan. Constante blootstelling aan deze stoffen, kunnen invloed hebben op je gezondheid en je stemming. Voel je je continu moe, opgeblazen of heb je onverklaarbare hoofdpijn? Dan heb je waarschijnlijk baat bij een detox om je lichaam van binnenuit te reinigen.

Hieronder 6 tips voor een eenvoudige zomer detox om je weer fris en fruitig te voelen.

1) Ga koolstof-vrij

Bij koken op hoge temperaturen, zoals grillen en barbecuen, kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. In de jaren 1970 hebben wetenschappers aangetoond dat aangebrande delen van vis en vlees, gezonde cellen in het lichaam kunnen beschadigen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voorbewerkt vlees

Je kunt (voor)bewerkt vlees het beste links laten. Deze nitraat- en nitrietrijke voedsel, zoals worst, kan het risico op kanker doen toenemen. Om in de zomer toch te genieten van je favoriete recepten kun je overwegen om alternatieve producten, zoals tofu of groenten te gebruiken op de grill (op lagere temperaturen om verbranding te voorkomen). En wat dacht je van alternatieve proteïnerijke voedsel, zoals bonensalades en noten?

Laat je vooral ook inspireren door de (vegetarische) recepten van onze foodblogger Kerime.

2) Plastic overboord!

Veel van de chemicaliën in plastic, kunnen lekken in ons eten en water om zich vervolgens op te hopen in ons lijf. Bekende daarin is Bisphenol-A (BPA). BPA zit in harde, polycarbonaat plastic voorwerpen. Zachte plasticflessen kunnen op hun beurt weer phalaten lekken. Zowel BPA als phalaten zijn hormoonverstorend. Gelukkig is er in Nederland een heuse bewustwording op gang. Vrijwel alle babyflessen van bekende merken zijn BPA-vrij.

Lees tip:  Bottl: veelzijdig en stijlvol

Ook als het gaat om drinkflessen , kun je het beste overstappen op RVS, glazen of porseleinen varianten. Hoe minder plastic, des te beter voor het milieu. Dus ga vandaag nog aan de herbruikbare waterfles!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een waterfles? Check dan onze De Grote Waterflessen Test reviewreeks.

3) Laad jezelf op met voedingsstoffen

Het is vrijwel onmogelijk om alle gifstoffen te weren. Hoe kun je jezelf dan toch beschermen? Door genoeg voedingsstoffen tot je te nemen die je lichaam kunnen helpen om ongewenste indringers aan te pakken. Een van de belangrijkste detox buddy’s is Vitamine C. Vitamine C en andere antioxidanten, kunnen je helpen de vrije radicalen af te voeren.

Ga vaker voor fel gekleurde groenten en fruit, groene thee en bladgroenten. Een gezonde en gebalanceerde mix van voedingsstoffen is van groot belang. Een ander belangrijk detail, ga voor biologische alternatieven. Pesticiden op groenten en fruit zijn ook giftig!

turkishairlines-fruit2

4) Gezonde darmflora

Als je bedenkt dat er triljoenen bacteriën leven in onze darmen, is dat bijna onvoorstelbaar. De uitdaging is om een gezonde darmflora te hebben waar de good guys (probiotica) de overhand hebben ten opzichte van de slechte bacteriën. Een beetje hulp is dan ook fijn. Goede manieren om deze ‘goeierikken’ binnen te krijgen zijn het nuttigen van magere yoghurt met levende culturen, yoghurt op basis van rijst, soja, gefermenteerde voedingsmiddelen, zuurkool, zachte kazen en kefir.

Bij het aanschaffen van probiotica(rijke producten), dien je wel op te letten op de term ‘levende culturen’, omdat bacteriën bij productieprocessen verloren kunnen gaan.

Lees tip:  Bluetank Thermo

Soy-Yogurt-Probiotics-onegreenplanet.com

Naast probiotica is prebiotica ook van belang. Dit zijn voedselsoorten die de werking van de probiotica helpen. Voorbeelden zijn bananen, volkoren, uien en knoflook.

5. Verminder of vermijd geraffineerde suikers

Ons huidige eetpatroon laat vaak veel te wensen over. Bewerkte, snelle voedsel en drank, bevat overmatig veel suikers. Deze suikers zijn funest voor een gezonde spijsvertering en daarmee je algehele gezondheid. Suikers zijn namelijk hèt voedingsbron voor ongezonde, schadelijke bacteriën in de darmen. Door geraffineerde suiker te verminderen, of helemaal uit je leven te bannen, geef je de gezonde bacteriën meer kans om een goede balans te creëren. Je darmflora is namelijk de startpunt van je immuunsysteem.

Door het vermijden van suikers kun je ook een positieve werking stimuleren als het gaat om je slaapritme, je algehele gesteldheid en eventuele spijsverteringsproblemen.

6. Water, water en nog eens water!

Bij vrijwel elke vorm van detox, komen er veel schadelijke stoffen vrij die ‘opgeruimd’ moeten worden. Om je lichaam te helpen afvalstoffen te vervoeren, verdient het extra aandacht om voldoende water te drinken. Naast het gegeven dat je in de zomer gemakkelijker kunt uitdrogen, heb je voor een goede detox ook veel water nodig.

Het is vooral niet de bedoeling dat je 1,5 tot 2 liter in een keer achterover slaat. Neem liever om de uur of één, twee een glas water. Het wordt daarnaast ook aangeraden om water een half uur voor en een half uur na het eten te drinken. Het drinken tussen de happen door, kan namelijk zorgen voor extra gasvorming, door het inslikken van lucht.

Lees tip:  Lifebottle

water-strengthsanityhope.blogspot.com2

Niet vergeten

Een detox gaat niet over het uithongeren of uitdrogen van je lichaam. Maar over het reinigen en het herstellen van de balans. Let hierbij wel dat je voldoende drinkt en het proces ondersteunt met de juiste hoeveelheid, gebalanceerde voedingsstoffen uit gezonde voedsel en probiotica. Tot slot, overdrijf niet: less is more.

Heb jij een gemakkelijke detox-tip? Deel het hieronder!

***

Bronnen: progressivenutritional.com, optimalegezondheid.com
Afbeeldingen: appliancesonlineblog.com.au, realityofyou.com, onegreenplanet.com, turkishairlines, strengthsanityhope.blogpost.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.