Alles spik en span met duurzame schoonmaakmiddelen

Schoonmaken is zo’n terugkerende klus waar je enorm tegenop kunt kijken. Maar hoe langer je het uitstelt, hoe groter die klus wordt. Regelmatig bijhouden maakt het makkelijker de boel schoon te houden. Duurzaam schoonmaken begint bij bewustwording. Om het milieu niet onnodig te belasten kun je bijvoorbeeld het beste natuurlijke/ duurzame schoonmaakmiddelen gebruiken. Zoals de in water oplosbare capsules van Ecopods. Duurzame schoonmaakmiddelen bevatten alleen ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn. Dat is beter voor onze eigen leefomgeving en het milieu. En je maakt er net zo goed mee schoon als andere producten die agressiever zijn.

Let op de labels en keurmerken

Natuurlijk is het fijn dat duurzame schoonmaakmiddelen verkrijgbaar zijn. De vraag is alleen hoe je weet of een product duurzaam is. Dit is onder andere te zien op de verpakking. Op het label wordt aangegeven of een product schadelijke stoffen bevat. Staan er ‘weinig tot geen’ ingrediënten op het label, dan kun je er bijna van uitgaan dat het een duurzaam schoonmaakmiddel is. Wanneer een product agressief of chemisch is, wordt dit ook op de verpakking vermeld. Staan er symbolen op die duiden op milieugevaar? Dan weet je zeker dat het schoonmaakmiddel niet duurzaam is. Ook het verpakkingsmateriaal is iets om op te letten. Is het hervulbaar, vervaardigd van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal of is het schoonmaakproduct volledig oplosbaar? Dan zijn dat eigenschappen die duiden op een duurzaam alternatief.

Goedkope alternatieven

Goedkope alternatieven die vroeger al werden gebruikt als schoonmaakmiddelen en erg duurzaam zijn, zijn baking soda en natuurazijn. Heb je veel kalkaanslag in de badkamer? Een beetje baking soda op een natte spons strooien doet wonderen. Breng het aan op de tegels, voegen, wastafel en douche. Even goed naspoelen met water en kalk is verdwenen. Ook een vuile vloer wordt weer stralend schoon wanneer je een beetje baking soda aan het dweilwater toevoegt. Meng natuurazijn en water in een plantenspuit en je hebt een duurzame spiegel- en glasreiniger. Is je oven aan een reinigingsbeurt toe? Met natuurazijn krijg je het weer blinkend schoon.

Lees tip:  Food on Demand

Milieuvriendelijk schoonmaken

Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan dat er op de verpakking wordt aangegeven. Wanneer het niet heel erg vies is, kun je ook minder dan de aanbevolen dosering gebruiken. Hoe vaker je iets schoonmaakt, hoe minder schoonmaakmiddel je nodig hebt. En dat is goed nieuws voor het milieu en voor je eigen agenda. Reinigingsdoekjes lijken handig. Maar omdat ze maar eenmalig te gebruiken zijn, dragen ze bij aan de afvalberg. Microvezeldoekjes maken net zo goed schoon en zijn herbruikbaar (vaak ook gemaakt van gerecycled materiaal). Even wassen en het doekje kan zijn (reinigings)werk weer doen. Met kleine aanpassingen en door er op te letten welke schoonmaakproducten je gebruikt draag jij je steentje bij aan een gezond klimaat. Meer weten over navulbare schoonmaakmiddelen? Lees de review op Duurzaamheidskompas.nl!

Welke duurzame schoonmaaktips heb jij? deel ze in een reactie hieronder!

Deze blogpost is een betaalde samenwerking met Ecopods

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.