Begin de ochtend gezond met citroenwater

Hier zit ik dan: lamgeslagen van moeheid… en inmiddels vet(!) veel aangekomen.
Ik heb een drukke periode achter de rug: veel gedaan, interessante mensen ontmoet. Maar ook heel veel niet gedaan, zoals voldoende bewegen, gezond eten en goed slapen.

Kortom, ik zit niet lekker in mijn vel. Ik eet, vaak de verkeerde dingen, om energie te krijgen waardoor mijn vermoeidheid toeneemt. Ik ben in een vicieuze cirkel beland. Ik troost me met de gedachten dat iedereen wel eens zo’n rot periode door maakt, maar ondertussen ben ik het futloze gevoel en de broeken die te strak zitten eigenlijk zat. Het is hoog tijd om het roer om te gooien!

acefitness.org-fit life blog-duurzaamheidskompas-pilates

Stap 1: Meer sporten

Na wat wikken en wegen heb ik me ingeschreven bij de sportschool. Eentje waarbij de prijs van je abonnement bepaalt wordt bij de hoeveelheid bezoeken. Ofwel, als je vaker sport, wordt je abonnement goedkoper. Persoonlijk werkt voor mij een financiële prikkel als een goede stok achter de deur.

Stap 2: Gezonde voorraadkast

Ter voorbereiding op een gezonder leven, heb ik de koel- en voorraadkast eens grondig doorgespit en opgeruimd. Geen chipjes, geen koekjes en andere zooi meer te vinden in mijn voorraadkast! Vanaf nu: only healthy things 🙂

healthy-snacks-momtastic.com-duurzaamheidskompas-gezond snacken

Stap 3: haalbare doelen 

De hamvraag is: hoe zorg ik er voor dat ik bijvoorbeeld genoeg water drink en mijn slechte eetgewoontes doorbreek? Antwoord: een goede voorbereiding, haalbare doelen en realistisch plannen!

Stap 4: Gezond ochtendritueel

Om de healthy schwung er in te houden, staat de komende dagen voorbereiding centraal. Laten we voor het gemak maar eens beginnen met het ochtendritueel. Internet staat er vol van, begin je dag met lauw water met citroen. Citroen bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C wat goed is voor je weerstand. Daarnaast zorgt pectine in citroen sneller voor een verzadigd gevoel.

Samenvattend: een kopje lauw citroenwater is goed voor het energiehuishouden, de vochtbalans, de spijsvertering, je immuunsysteem; het doet wonderen voor je huid, bevordert gewichtsverlies en helpt stress verminderen. Dat klinkt allemaal goed in de oren. Maar ik ben niet naïef. Ik zie mezelf geen citroen uitpersen, ergens vroeg in de ochtend met slaperige ogen.

Stap 5: Goede voorbereiding is het halve werk

Gelukkig is er overal wel een oplossing voor. Als je er maar voor wilt gaan. Mijn nieuwe sapcentrifuge is misschien wel de beste koop van vorig jaar. Zo krijg je dingen eens makkelijk gedaan 😉 Zet je vertrouwde kop zwarte koffie eens opzij en begin je dag goed. Zie hier mijn goede start van de dag: lauw citroenwater als gezonde ochtend boost!

Ingrediënten:

5 citroenen (doe gek en neem ook een limoen erbij voor de twist)
IJsblok-zakjes ( een herbruikbare vorm is duurzamer)

citroenwater maken-sapcentrifuge-duurzaamheidskompas.nl-gezond
Bereiding:

Was de citroenen grondig  en snijdt ze in 4 stukjes. Doe ze in de sapcentrifuge en pers de sap eruit. Giet de sap vervolgens in ijsblok-zakjes of nog beter in een herbruikbare ijsblokjes vorm en zet het in de diepvries.

Tot slot, schenk jezelf kokend water in een mok en doe er naar smaak één of twee blokken citroen is. Voila! Kant en klare citroensap als gezonde starter voor elke ochtend!

 Wat is jou tip voor een gezond ochtendritueel? Deel het met ons hieronder!

***
Afbeeldingen: acefitness.org, momtastic.com, Duurzaamheidskompas.nl (Kerime Kilic)

Author: Kerime

Enfez i.o. |Food lover & Food blogger | Traditie met hedendaags tintje | Ambitieus | Nieuwsgierig naar 1001 dingen | Ras optimist

Share This Post On

4 Comments

 1. Ha Sophia,
  yep! Met schil en al door de sapcentrifuge 🙂

 2. Wat een leuk artikel en goed idee Kerime. Het ziet er ook fantastisch uit! Gebruik je ook de schil? Zo te zien op het plaatje wel… Maar ik vraag het toch even;)

 3. Hai Romy,
  Dank voor je enthousiaste reactie!
  Succes.

  groetjes Kerime

 4. ZO vet ! Daar had ik nog niet aan gedacht om zulke ijsklontjes te maken.. Bedankt voor het delen ervan dat ga ik zeker gebruiken !

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.